Vjesnik: 26. 09. 2003.

Mimica: Argumenti o Gotovini dobro predstavljeni, ali za njih nema razumijevanja u Haagu

ZAGREB, 25. rujna – Ministar europskih integracija Neven Mimica ocijenio je u četvrtak da su hrvatski argumenti u vezi sa slučajem generala Ante Gotovine dobro predstavljeni Europi, ali očito ne nailaze na razumijevanje. »Vjerujem da su hrvatski argumenti dobro predstavljeni, ali razina njihova razumijevanja još nije ista u Haagu i Zagrebu«, rekao je Mimica novinarima u Banskim dvorima. Naveo je da barem dvije zemlje (Velika Britanija i Nizozemska) suradnju s Haagom stavljaju na sam vrh zahtjeva povezanih s ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji.

Mimica je istaknuo da je nakon njegova nedavnoga posjeta Londonu jasno da je uvjet za ratifikaciju ili potpuna suradnja s Haagom koja bi bila potvrđena u izvješću glavne haaške tužiteljice Vijeću sigurnosti UN-a, ili rješenje slučaja Gotovina.

Potvrdio je da je službeni London upozorio Zagreb, da čak iako Gotovina nije u Hrvatskoj, to Hrvatsku ne oslobađa obveze da surađuje s drugim zemljama na ispunjavanju naloga Haaškoga suda.

Neovisno o tomu što neke zemlje blokiraju proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Vlada nije dopustila da to uspori proces usklađivanja zakona, naglasio je Mimica.

Hrvatska je, naveo je, prošle i ove godine uskladila stotinjak zakona s onima u Europskoj uniji.

Do konca 2006. do kada se zakonodavstvo u cijelosti mora uskladiti, trebat će prihvatiti oko šesto zakonskih i podzakonskih akata, rekao je ministar. Vlada je u četvrtak prihvaćanjem četiriju zakona iz europskog paketa završila ovogodišnji posao s tim u vezi.

Još ostaje velik posao, možda čak i veći od obavljenoga, kaže Mimica. Vlada, naime, treba prihvatiti nacionalni program približavanja Europskoj uniji za iduću godinu, u kojemu bi se precizno navelo što sve treba učiniti u zakonodavnoj sferi, te na drugim područjima. Rekao je da izravne ocjene kvalitete donesenih zakona i njihove usklađenosti sa standardima Unije nema, a moguće ju je očekivati tek na početku procesa pregovaranja o ulasku u EU. Mimica predviđa da bi taj proces mogao početi potkraj 2004. godine. (Hina)