Vjesnik: 26. 09. 2003.

Washington i London zabrinuti, ni traga o Saddamovom oružju

Mediji s obje strane Atlantika špekuliraju o slabom uspjehu poslijeratne potrage za iračkim oružjem masovnog uništavanja/ Izvješće o tome, koje je procurilo prije službenog objavljivanja, navodno je toliko razočaralo Bijelu kuću, da ga ona još tjednima ne namjerava dati na uvid Kongresu

LONDON, 25. rujna (Od Vjesnikove dopisnice) - Bivši Saddamov ministar obrane Sultan Hashim Ahmed, koji se prošlog petka predao američkim snagama u Iraku, dobio je od Amerikanaca imunitet, javio je u četvrtak BBC. Bijela kuća zacijelo se nada da će od njega dobiti važne podatke o zabranjenom iračkom programu naoružanja.

Takve informacije dobro bi došle političarima u Washingtonu i Londonu, budući da dosadašnja potraga za Saddamovim nekonvencionalnim arsenalom nije dala ploda. Međunarodna ekipa koja je zadnjih mjeseci vodila tu potragu upravo sastavlja izvješće u kojem se priznaje da ništa konkretno nije nađeno.

Dokument sastavlja tzv. Grupa za pretraživanje Iraka, sastavljena od 1400 stručnjaka za naoružanje. Grupa, koju vodi specijalni savjetnik CIA-e, David Kay, u lipnju je od američke vojske preuzela zadatak da nađe Saddamov arsenal. Tragalo se za kemijskim i biološkim oružjima, balističkim sustavima za njihovo lansiranje, te tragovima nuklearnog programa. No, intenzivna potraga nije otkrila ni najmanji trag zabranjenih oružja, tvrdi u četvrtak Guardian. Britanski list poziva se na neobjavljeno izvješće Grupe, čiji je sadržaj već procurio s obje strane Atlantika.

Citirajući američke obavještajne izvore, Guardian ističe kako je izvješće toliko razočaralo Bijelu kuću, da ga ona još tjednima ne kani dati na uvid Kongresu. List također prenosi mišljenje jednog američkog obavještajnog izvora, kako su lanjske američke obavještajne procjene, »da Saddam posjeduje stotine tona kemijskih i bioloških agensa, bile netočne«.

U sličnom tonu, o slabom uspjehu dosadašnje potrage javlja i BBC, koji se poziva na anonimni izvor iz Bushove administracije. Taj izvor tvrdi da Grupa u nacrtu svog izvješća kaže kako je malo vjerojatno da je Irak prije rata prebacio svoj arsenal u neku drugu zemlju, poput Sirije. Spomenuti izvor također navodi da inspektori Grupe za pretraživanje Iraka nisu otkrili čak ni »sićušne količine materijala za nuklearno, kemijsko ili biološko oružje«, kao ni laboratorije, niti balističke sustave za lansiranje. No, špekulira se da je Grupa ima indicije da su se Iračani spremali proizvesti kemijsko i biološko oružje. Materijalnih dokaza međutim nema, šuška se u Londonu i Washingtonu. New York Times također prenosi da David Kay i njegova ekipa nisu pronašli konkretno oružje, nego samo opremu dvojne namjene, koja se eventualno mogla upotrijebiti za njegovu proizvodnju.

Ako je sve to točno, a materijalnih dokaza nema, valja očekivati da će se američka i britanska administracija morati jače osloniti na dokumentarne dokaze. Možda bi oni mogli pokazati da je Saddamov režim do vlastitog kraja bio barem teoretski sposoban proizvesti oružja masovnog uništenja, te da je planirao nastaviti proizvodnju kada se smanji međunarodni pritisak i nadzor.

Takva je, oružja, Irak, uostalom već izrađivao i ranije, prije prvog Zaljevskog rata. Downing street će se možda braniti i time kako činjenica da traženi arsenal nije nađen ne znači da nije ni postojao.

Pitanje što je Saddam točno imao prije zadnje vojne intervencije nosi veliku političku težinu. I London i Washington naveli su postojanje zabranjenog arsenala kao veliku prijetnju i važni razlog za rat. Vjeruje se da tajming najnovijih izvješća ne bi mogao biti gori za Tonyja Blaira, kojim prema zadnjoj anketi, objavljenoj u četvrtak u Guardianu, nije zadovoljno čak 61 posto Britanaca. Glavni razlog nezadovoljstva je upravo irački rat.

Vladini izvori u Londonu potvrdili su da su provaljeni navodi o izvješću Grupe za pretraživanje Iraka u osnovi točni. No, oni traže da ljudi još pričekaju sa zaključcima, jer se radi o nedovršenom nacrtu prijelaznog izvješća – budući da Grupa dalje nastavlja rad.

Jasna Zanić Nardini