Slobodna Dalmacija: 26. 09. 2003.

ŠEF EUROPSKE KOMISIJE PRIPREMIO PISMO UPOZORENJA ZA IVICU RAČANA

Prodijev udar na gospodarski pojas

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Romano Prodi ovih je dana, zbog namjere Hrvatske da proglasi isključivi gospodarski pojas, osobno od nadležnih službi EK zatražio da mu pripreme sadržaj pisma za predsjednika hrvatske Vlade Ivicu Račana - saznali smo u Generalnoj upravi za vanjske odnose Europske komisije, u čijoj su nadležnosti odnosi EK i Republike Hrvatske. Prijedlog pisma je već napisan, dostavljen je Kabinetu predsjednika EK Prodija te ovisi samo o njemu kada će ga i u kojem obliku poslati Ivici Račanu.

Sadržaj Prodijeva pisma je definitivan udarac hrvatskim namjerama da jednostrano, pozivajući se na međunarodnopravne norme, proglasi gospodarski pojas. EK ne tolerira Hrvatskoj čak ni bilo koji drugi niži oblik zaštite od gospodarskog pojasa, primjerice zaštićenu ekološku zonu ili pak slobodnu ribolovnu zonu, ako za takvu odluku nema nedvojbeni i izričiti pristanak svih susjednih zainteresiranih država. No potpuno je jasno da Slovenija, ali ni Italija, takav pristanak Hrvatskoj nisu i neće dati s obzirom na to da zastupaju koncepciju koja glasi "ništa ne diraj do venecijanske konferencije, a onda ćemo vidjeti".

Dakle, Prodi izričito i nedvosmisleno traži od Račana da Hrvatska ne ide u proglašenje gospodarskog pojasa. On izražava "duboku zabrinutost" zbog hrvatskih najava da će se prije venecijanske konferencije 25./26. studenog u hrvatskom parlamentu voditi rasprava, a možda već i donijeti odluka o proglašenju toga pojasa unatoč suprotnim preporukama Europske komisije.

Europska komisija, naravno, jako dobro zna da na proglašenje gospodarskog pojasa ima pravo svaka obalna država, pa tako i Hrvatska, jer ono proizlazi iz Konvencije o pravu mora (RH je od 1995. stranka te konvencije), ali svojim pismom Prodi želi uputiti političku poruku Hrvatskoj da ne poduzima nikakve aktivnosti u pravcu jednostranog proglašenja gospodarskog pojasa zbog mogućih političkih posljedica u odnosima sa susjedima. Kada bi Hrvatska jednostranom odlukom izazvala negodovanje i oštro suprotstavljanje Italije, kao članice EU-a, i Slovenije, kao pristupajuće države koja ulazi u članstvo iduće godine, Hrvatska bi pred Europskom unijom stvorila dojam nedisciplinirane, samovoljne i za europske principe dogovaranja politički nedorasle države što, dakako, ne bi išlo u prilog njezinim ambicijama na putu u članstvo EU-a.

O tome da je šef Europske komisije pripremio pismo Račanu, već su informirani i hrvatski premijer i predsjednik Mesić.

Ako se ovaj osobni potez predsjednika Europske komisije nadoveže na zaključke i poruke s pripremnog sastanka u Bruxellesu koji je završio u srijedu, a po kojima je EU jasno poručio Hrvatskoj da ovo definitivno nije pravi trenutak za proglašenje gospodarskog pojasa, preostaje jedini zaključak: Romano Prodi, što se tiče stava EU-a, zadao je smrtni udarac hrvatskoj ideji o proglašenju gospodarskog pojasa.

Šenol SELIMOVIĆ

Vlada: Pismo iz Bruxellesa još nije stiglo

Ured za odnose s javnošću Vlade RH upitali smo je li do četvrtka pismo predsjednika Europske komisije Romana Prodija stiglo u kabinet premijera Račana. Nakon kratke provjere Ureda, dobili smo odgovor da pismo još nije stiglo premijeru Račanu.