Večernji list: 26. 09. 2003.

GLAVNA TUŽITELJICA I DALJE TVRDI DA JE GOTOVINA U HRVATSKOJ

Carla ne vjeruje Graniću

Posjet tužiteljice Zagrebu posljednja je šansa da Vlada ublaži njezin ton pred VS

Hrvatska i Tužiteljstvo Haaškog suda imaju potpuno suprotne informacije o tome gdje se nalazi general Gotovin. Ni na sastanku potpredsjednika Vlade Granića i Carle del Ponte održanom jučer u Haagu taj problem nije riješen.

-Na sastanku je prezentirano stajalište hrvatske da u ovom trenutku general Gotovina nije pod našom jurisdikcijom. No, time nije nestao problem i mi ćemo i dalje u suradnji sa službama drugih zemalja raditi na njegovu rješavanju", izjavio je Granić. On je kazao da je na sastanku bilo govora i o drugim aspektima suradnje i najavio nastavak razgovora tijekom posjeta Carle del Ponte Zagrebu 6. listopada. Granić je izrazio zadovoljstvo ishodom razgovora i rekao da Hrvatska očekuje pozitivno izvješće glavne tužiteljice Vijeću sigurnosti UN.

Carla del Ponte nije nakon sastanka dala izjave za novinare, a njezina glasnogovornica Florance Hartmann je kazala da "Tužiteljstvo i Hrvatska imaju potpuno suprotne informacije" o tome gdje se skriva general Gotovina. "Naše informacije potvrđuju da je Gotovina u Hrvatskoj.

Na pitanje znači li to da Tužiteljstvo ne vjeruje hrvatskoj strani, ponovila je kako Tužiteljstvo ima druge informacije. Glede izvješća Vijeću sigurnosti ona je kazala da će izvješće zavisiti od rješenja "slučaja Gotovine".

Na sastanku se također govorilo o drugim pitanjima suradnje, primjerice o pristupu dokumentima gdje ta suradnja vrlo dobro teče, dodala je Hartmann.

Očito da Hrvatsko izaslanstvo nije uvjerilo Carlu del Ponte da Gotovina nije u Hrvatskoj. Granićeva izjava o tome vrlo je suzdržana, čime on nastoji ostaviti prostor za nastavak razgovora s haaškom tužiteljicom u Zagrebu.

A to će biti posljednja šansa da ona ublaži ocjenu hrvatske suradnje s haaškim sudom prije nego što će 8. listopada o tome podnijeti izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a. Sam premijer Račan nada se da će na ton njezina izvještaja utjecati i njegovi predstojeći razgovori s britanskim premijerom Blairom.

U slučaju negativnog izvještaja Carle del Ponte pred UN-om, Vijeće sigurnosti i formalno će prozvati Hrvatsku, a prva će praktična posljedica biti da će Veloka Britanija i Nizozemska i dalje blokirati ulazak Hrvatske u EU. (VL, H)