Novi list: 26. 09. 2003.

IDF, DIO PULSKOG SDP-a TE POJEDINI BIVŠI IDS-ovci S NOVOM STRANKOM NA IZBORIMA

Delbianco i Bolković osnivaju Istarske socijaldemokrate – ISD!

PULA – Idućih bi se dana Delbiancova stranka IDF trebala ugasiti, a svo njegovo članstvo namjerava zajedno s čelnicima i zasad nepoznatim brojem članova pulskog SDP-a predvođenih Livijom Bolkovićem, te pojedinim IDS-ovim nezadovoljnicima osnovati novu stranku, Istarske socijaldemokrate – ISD! Bolković i suradnici napustili bi Račanov SDP, čime bi kulminirao sukob u istarskom SDP-u zbog koaliranja s IDS-om u 8. izbornoj jedinici.

Ovu neslužbenu informaciju jučer nam je potvrdio Luciano Delbianco, predsjednik IDF-a, aktualni pulski gradonačelnik i nekadašnji IDS-ov karizmatičan župan (»il nostro conte«), a prije toga – do 1993. - glavni SDP-ovac Istre.

– Zasad je to inicijativa, ali vrlo ozbiljna inicijativa za osnivanjem nove stranke koja bi se trebala zvati Istarski socijaldemokrati. U novu bi stranku trebali ući članovi IDF-a , pretpostavljam njih 99 posto, zatim dio pulskog SDP-a, Livio Bolković i njegovi suradnici, te nezadovoljni bivši IDS-ovci. Od potonjih razgovarao sam jedino s Radovanom Cvekom, ali očekujemo dolazak Želimira Rakića, Emila Parisa, Marina Fola, te veći broj sadašnjih članova IDS-a, rekao je Delbianco. Na pitanje nisu li svjesno izabrali taj naziv (ISD) da bi na izborima zbunili birače IDS-a, Delbianco je odgovorio negativno. »Naziv nije do kraja definiran. Suština je da u nazivu imamo socijaldemokraciju, te da se radi o istarskim socijaldemokratima«.

Bolković: Ne mogu glasati za Jakovčića

Predsjednik pulskog SDP-a i predsjednik Gradskog vijeća Pule Livio Bolković potvrdio je inicijativu za formiranjem nove stranke s Delbiancom i suradnicima.

– Točno je da smo razgovarali oko formiranja nove stranke. Naime, problem je za veliki broj SDP-ovaca činjenica da su se deset godina na neki način borili protiv IDS-a i njegovog političkog monopola, a sada ispada da će morati glasati za IDS i Jakovčića. Osobno, i kod mene postoji taj problem.

Z.A.