Vjesnik: 27. 09. 2003.

Tomac piše Račanu: Zbog očuvanja vlasti spremni smo na koaliciju i s crnim vragom

ZAGREB, 26. rujna - Zdravko Tomac podnio je neopozivu ostavku na sve dužnosti u SDP-u i istupio iz stranke. O tome je 23. rujna pismom obavijestio predsjednika SDP-a Ivicu Račana, a javnost na konferenciji za novinare u petak.

»Osjećam se kao čovjek koji se nakon dugogodišnjeg braka rastaje od žene«, rekao je Tomac, koji u pismu navodi da njegova odluka vjerojatno neće iznenaditi predsjednika stranke.

»Prije će te oraspoložiti s obzirom na tvoje javne poruke u kojima mi predbacuješ da moje putovanje iz SDP-a ne traje samo dugo, nego i predugo«, piše Tomac Račanu. Tomac će do kraja mandata nastaviti djelovati kao nezavisni zastupnik. Izjavio je i da nije razmišljao o tome hoće li stranka tražiti njegovu smjenu s mjesta predsjednika Odbora za vanjsku politiku.

Jer, Tomac je neopozivu ostavku dao samo na funkcije u stranci, a to je članstvo u Glavnom odboru, dužnost potpredsjednika zagrebačkog SDP-a te članstvo u Gradskom odboru zagrebačkog SDP-a.

Svoju političku budućnost Tomac, kako je rekao, vidi u Forumu hrvatske sloge čiji se članovi kao neovisna građanska lista namjeravaju kandidirati na skorim parlamentarnim izborima, ali samo u prvoj izbornoj jedinici - Zagrebu. Odbacio je mogućnost da se kandidira na predsjedničkim izborima ili da obnaša ikakvu političku funkciju, osim zastupničke ako za nju dobije biračku potporu.

»Nije mi stalo do vlasti«, izjavio je Tomac.

Ističući kako ne pripada krugu političara koji zbog fotelja odstupaju od svojih ideja, Tomac zamjera bivšoj stranci što se nije više pozabavila nacionalnim pitanjem. Zagovarajući općenacionalni konsenzus i vladu koja bi bila nalik vladi nacionalnog jedinstva, Tomac naglašava da je Hrvatska u ovom trenutku podijeljena pa je nužno da se konsenzusom svih političkih opcija postigne ulazak u Europsku uniju 2007. godine. Sumnja da bi se taj cilj mogao ispuniti ne bude li konsenzusa jer zamjera svim strankama da se samo brinu za to koliko će mandata dobiti, kao i da se sva politika »okreće sebi«, što bi se moglo katastrofalno odraziti na hrvatski put prema Uniji.

Pod konsenzusom svih političkih opcija o važnim nacionalnim pitanjima Tomac ne misli na ukidanje pluralizma. Ustvrdio je i da je, ako ništa nikada u životu nije napravio, ponosan na vrijeme dok je bio član Vlade nacionalnog jedinstva.

Kaže da ne namjerava promijeniti svoje političke ideje te ostaje i dalje djelovati kao hrvatski socijaldemokrat, ali izvanstranački.

Razočaran je radom koalicije na vlasti jer nije ispunila predizborna obećanja, te je dopustila da se Domovinski rat banalizira i kriminalizira. »Svaki pokušaj negiranja Vukovara i svega što se događalo, katastrofa je za Hrvatsku«, istaknuo je Tomac upozoravajući Račana u pismu i da »se vrlo sustavno i smišljeno iz dana u dan sve više mijenja prošlost, pa se velikosrpska agresija pretvara u sukob u kojem su sve strane podjednako krive i u kojoj nema žrtve i agresora«.

Izričito je zamjerio SDP-u što je koalirao s HNS-om, političkom snagom koja, tvrdi Tomac, zagovara tezu da je Hrvatska počinila agresiju na BiH te da je uzrok rata bio dogovor velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalizma o komadanju BiH.

Bivšoj stranci zamjera što je u koaliciji i s LS-om koji, prema Tomcu, kao i HNS, zastupa »anacionalni globalizam«. Naglasio je da se usprotivio imenovanju Ive Banca, predsjednika LS-a, na dužnost ministra okoliša, ali je zbog stranačke stege »dignuo ruku«.

»S pravom se može reći da smo zbog očuvanja vlasti spremni na koaliciju i s crnim vragom«, napisao je Tomac Račanu. Poručio mu je i da će se boriti svim snagama da se Hrvatska ostvari kao demokratska država, da se uspostavi sloga u ostvarivanju nacionalnih interesa, da se Hrvatska izgrađuje kao država socijalne pravde i pravice, u kojoj je cilj politike »dobar život svima, a ne samo odabranima«.

Dada Zečić