Vjesnik: 27. 09. 2003.

Stjepan Mesić odriče se starih kadrova

Pantovčakom su prodefilirali kadrovi iz Mesićeva izbornog stožera i bivše stranke / U pozadini odlazaka često su afere / Predsjednik svoje savjetnike na odlasku u pravilu pohvali s preporukom da su »dobro obavljali posao« i da »na njihov rad nije imao prigovora« / Neki odlaze u mirovinu, neki u veleposlanstva, neki u privatno poduzetništvo

ZAGREB, 26. rujna - U trogodišnjem mandatu predsjednika Stjepana Mesića njegovim su uredom, što u savjetničkim, što u glasnogovorničkim i drugim funkcijama, prodefilirali brojni ljudi: neki iz izbornog stožera, poznanici iz poslovnih krugova, kadrovi iz HNS-a, Mesićeve bivše stranke. U pozadini tih dolazaka i odlazaka ponekad su i nepolitičke afere, poput najnovije vezane uz smjenjivanje savjetnika za kulturu i sport Zdravka Jelenovića.

Neki je dan objavljeno da je s dužnosti maknut na vlastiti zahtjev. Priča je počela još lani, napisima o Jelenovićevu fizičkom razračunavanju s članovima uže obitelji, no predsjednik Mesić ga se odrekao tek ovih dana. I Jelenović, poput svojih prethodnika, s Pantovčaka odlazi na novu dužnost, navodno u hrvatski konzulat u Zürichu.

Ljetos je Mesić ostao i bez vanjskopolitičkog savjetnika Tomislava Jakića. Žrtvovan je, kažu kuloari, zbog političkih pritisaka premijera Ivice Račana što nikad nitko, dakako, nije javno priznao. Mesić u pravilu svoje savjetnike na odlasku pohvali i otprati s preporukom da su »dobro obavljali svoj posao« i da »na njihov rad nije imao prigovora«.

Tko se još sjeća prvih Mesićevih kadrovskih križaljki? Primjerice, Damira Vargeka ili Branka Zebića? Obojica su bili šefovi Predsjednikova kabineta. Prvi još u samim počecima, Mesićev je znanac otprije, direktor arhitektonskog studija AS, a s Pantovčaka je otišao zbog zdravstvenih je razloga. Dobri poznavatelji i Mesića i Vargeka znali su reći: »Za Vargeka je bolje da se povukao, jer se kao posve nepolitična osoba teško može snaći u političkim strujama kakve okružuju šefa države u hrvatskim okolnostima«. Vargeka je na mjestu šefa Mesićeva kabineta zamijenio Branko Zebić, došljak iz Ministarstva vanjskih poslova kamo se, nakon kraćeg stolovanja na Pantovčaku, i vratio. Djelatnici Ureda predsjednika i danas kažu da im je više odmagao nego pomagao.

Vargekov i Zebićev nasljednik je, na iznenađenje mnogih, bio Željko Dobranović. Postao je predstojnik Ureda predsjednika unatoč najavama da se ta funkcija, što ju je u doba predsjednika Franje Tuđmana obnašao Hrvoje Šarinić, za Mesićava mandata neće uvoditi. Ipak, iz MORH-a je stigao Dobranović kao Mesićev Šarinić, s obrazloženjem da zbog mnogo posla na Pantovčaku i sadašnji predsjednik mora imati predstojnika Ureda. Željko Dobranović je bio blizak prijašnjoj vlasti u čije se vrijeme istaknuo kao glavni pregovarač u rješavanju pitanja granice s BiH.

Njegovim su iznenadnim imenovanjem bili zatečeni i javnost i Pantovčak, mnogi su za njega prvi put čuli tek kad ga je Mesić postavio za predstojnika svog ureda. Govorkalo se da je Mesiću Dobranović »nametnut izvana«, povezivalo ga se s krugovima oko Tomislava Karamarka, tada predstojnika UNS-a i Mesićeva savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Iako istaknut borac i predizborni operativac za Mesićevo ustoličenje na mjestu predsjednika, Karamarko je relativno brzo izgubio Predsjednikovo povjerenje. Navodno u vrijeme kad se na Pantovčaku beznadno čekao general Mirko Norac. Priča vodi do spekulacija o Karamarkovim vezama prema Norcu koji ipak nije stigao na prijavak svom vrhovnom zapovjedniku. Zato je, navodno, Karamarko izgubio Mesićevo povjerenje, čime si je potpisao i otpusnicu s Pantovčaka. Danas je obavještajni milje zamijenio poduzetništvom - suvlasnik je zaštitarske tvrtke iz čijih je redova i osobni tjelesni čuvar novinarskog magnata Ninoslava Pavića.

S Pantovčaka se, dakle, odlazi i u mirovinu i u poduzetničke vode. Jakić i Dobranović utočište su našli u mirovini. Dobranović se kasnije snašao i u poduzetništvu i danas je direktor »Defima«, tvrtke za defendološka istraživanja.

Poduzetničkog duha ima i prva Mesićeva glasnogovornica Vjera Šuman, danas vlasnica ugostiteljskog objekta u Brsečinama pokraj Dubrovnika. Iako se na glasnogovorničkom mjestu nije profesionalno proslavila, argument za otpravnicu našli su joj prelistavajući dosjee s fakultetskim diplomama koju Vjera Šuman nije imala. U plejadi savjetnika koji su za Mesićava trogodišnjeg mandata bili na Pantovčaku su i Stanko Nick i Stjepan Zdunić. Nick je danas veleposlanik u Mađarskoj, kamo je otišao s mjesta vanjskopolitičkog savjetnika. Za razliku od Nicka, kojeg je promaknuo u veleposlanika, dojam je da se gospodarskog savjetnika Zdunića odrekao preko noći. Za njegova se mandata Mesić razilazio s Vladom o aranžmanu s MMF-om. Zdunić je napustio Ured predsjednika a da mu Mesić - koji je u to vrijeme bio na putu - nije uručio oproštajno razrješenje. Predsjednik Mesić se sa svojim savjetnicima nije opraštao osobno, što su osjetili i Zdunić i Jakić i prolaznik Branko Zebić.

Tko je sljedeći?

Otpravljao ih je uglavnom putem posrednika dok je na službenom putu ili godišnjem odmoru.

Tko je sljedeći? Zasad se ništa ne nagađa, iako je lako primijetiti da je uz Mesića na javnim manifestacijama Siniša Jagodić, volonter u Uredu na mjestu tajnika za odnose s javnošću, inače direktor Zagrebačkog radija. U koji bi se Mesićev tim mogao ubaciti Jagodić još se ne prognozira, no čini se da bi i on mogao nekoga u dogledno vrijeme zamijeniti na nekoj funkciji.

Miroslava Rožanković