Slobodna Dalmacija: 27. 09. 2003.

NAVODNO OTKRIĆE PRISLUŠNOG UREĐAJA NASMIJALO ZASTUPNIKE

Buba, hrušt ili NBO?

ZAGREB - Nakon dva dana apsolutne tarapane prouzročene najezdom buba kamikaza, buba prisluškivača i buba samouništivača na saborske sobe, hodnike te poglavito štekere, u petak se u Saboru prisluškivanje samo šapatom spominjalo. Logično je to, jer vrag će ga znati kolike uši bube imaju, a ako se već ne može čovjek obraniti, može predostrožnosti radi šaptati. Ima, naravno, i drugih metoda, recimo ona da poput saborske straže na upit prisluškuje li se štogod, spremno okrenete ljubopitljivoj individui svoje uho pa replicirate a la Slobo: "Molim, ne čujem dobro!?"

E, da, tipično hrvatski, prvo tarapana, a onda ili muk, ili tek razlog za zadnje trzaje u humoreski koja se prisluškivanjem zove. Humoreski, jer je većini od ono malo zastupnika za koje je i petak radni dan, priča o bubama ponajprije davala na šalu i pošalicu, usprkos svoj ozbiljnosti s kojom je šef Kluba zastupnika HDZ-a Vladimir Šeks samo dan ranije pozirao s bubom u ruci.

- Ono što Šeks ima nije buba nego hrušt - decidiran je u petak nakon analize, koja je tražila neprospavanu noć, bio pravaš Tonči Tadić.

- Neće biti, u listopadu nema hruštova, hrušt je buba za svibanj. To u Šeksa je buba nepoznata podrijetla, čisti NBO! - demantirao ga je u čas stranački kolega Miroslav Rožić, a kako je čovjek po struci biolog nije bilo druge nego da se nuklearni fizičar ovaj put povuče.

No, da se nije s prisluškivanjem za igrati svjedoči rupa na zidu u Klubu HSP-a, rupa koja dokazuje da u pravaškoj sobi ni utičnice nema, dok u HDZ-ovim sobama zidove krase utičnice s bubama opremljene. "Toliko nas prisluškuju da ni utičnice nemamo", ljutito će pravaški dvojac nezadovoljan tretmanom, pa dodaju: "No, kako nam je HDZ ukrao sobu imamo velikoga razloga vjerovati da je to kod njih zapravo naša buba!" Eto ti ga na! Čija je buba!? To je ključno, a ne ima li je! A, kome bube smetaju može jednostavno, poručuju HDZ-ovcima pravaši, u njihovu sobu. "Oni neka presele u našu jednu sobu, mi ćemo u njihove četiri i nitko ih slušat neće!", zaključuje Rožić.

Vladimir Šeks, od milja zvan Terminator, na selidbenu ponudu je ostao hladan. Na upit ima li šta nova, kakav transkript, životinjica ili videouradak poput onog na kojem su se bube kočoperile, odgovara lakonski u duha nauka šjor Keka: "Ima, ima puno lipih stvari, ma ne smin reć!"

Premda mu je mercedes terenac bio parkiran pred ulazom, u petak se Rojsa teško u Saboru dalo pronaći. Nije isključeno da je čovjek odšpartao u najbližu šumu sukladno svome uvjerenju da se prisluškivanje najbolje prevenira šumskim razgovorom. A, možda mu je čitava afera nanijela i duševnu bol budući da se prvi, i to HHO-u, požalio da ga prisluškuju, a da nitko ni trznuo nije.

Siniša PAVIĆ