Slobodna Dalmacija: 27. 09. 2003.

Haaške rupe na EU putu

Tomislav KLAUŠKI

Nakon ovotjednog posjeta Gorana Granića Haagu, odnos hrvatske Vlade i Haaškog suda sveo se isključivo na pitanje vjerodostojnosti. Pritom uopće nije bitno ima li Carla del Ponte jake dokaze kad tvrdi da je Gotovina u Hrvatskoj. Glavno je pitanje može li ona vjerovati hrvatskim vlastima na riječ kad ju uvjeravaju da se general Ante Gotovina nalazi izvan granica RH. Upravo u toj vjerodostojnosti leži sudbina Hrvatske na putu prema Europskoj uniji. Izvještaj Carle del Ponte pred Vijećem sigurnosti početkom listopada odredit će daljnje ponašanje Velike Britanije i Nizozemske, zemalja koje blokiraju ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, a time i tempo hrvatskog pridruživanja. Zato je bitno samo jedno: hoće li Haag vjerovati hrvatskim uvjeravanjima i sklepanom obavještajnom materijalu o putešestvijama generala Gotovine.

Oni mogu biti autentični. A i ne moraju. To uopće nije bitno. Uvjeravanja se mogu temeljiti na iskazima svjedoka ili na otkrićima tajnih agenata. Ni to nije važno. Osobito nakon brojnih laviranja hrvatskih vlasti, kolebanja, lažnih dojava, sporih reakcija, a u najnovije vrijeme i marketinških poteza u vezi s predajom generala Gotovine. Haag ne može vjerovati hrvatskim vlastima zato što su one dopustile Gotovini da pobjegne prije nego što je optužnica stigla u Zagreb. Ne može im vjerovati zato što su organi gonjenja dvije godine izbjegavali poduzeti akcije na njegovu uhićenju ili barem razbijanju mreže njegovih jataka. Konačno, državni vrh nedavno je tvrdio da će se Gotovina sigurno predati, skupljao olakšavajuće dokaze i time stavljao svoju vjerodostojnost na kušnju. I opet se ništa nije dogodilo.

Kako nakon svega toga Carla del Ponte može vjerovati Goranu Graniću koji kaže da Gotovina nije u Hrvatskoj i da hrvatske vlasti nikako ne mogu doći do njega. A osobito ne može vjerovati obavještajnoj storiji o gumenim čamcima, tajanstvenom Talijanu s dva mobitela, irskom plaćeniku i sicilijanskoj mafiji. Zapravo, Haag više ne bi vjerovao Hrvatskoj ni da Račan i Mesić osobno dovedu Gotovinu točno u ured Carle del Ponte.

Odnos Haaga i Zagreba odnos je dvoje ljubavnika. Bezgranično povjerenje vladalo je sve do prve prijevare. Nakon toga, razočarani ljubavnik puše i na hladno. A kad se te prijevare nastave, odnos je blizu razvrgnuća. Zagreb je tri puta prevario Haag, glumeći nakon toga pokajništvo i tražeći način da se nekako iskupi. Na žalost, čak ni Goran Granić nije toliko šarmantan da nakon svega ponovno osvoji hladnu Carlu del Ponte. Može samo skrušeno čekati listopad i eventualnu benevolentnost haaške tužiteljice.