Vjesnik: 27. 09. 2003.

Granić: Svi oni koji tvrde da je general Gotovina u Hrvatskoj, neka za to pruže dokaze ili neka ušute

Izjava glasnogovornice Florence Hartmann da je haaški optuženik, general Ante Gotovina u Hrvatskoj, »bila je nepotrebna i nije bila u funkciji sastanka s Carlom del Ponte«, rekao je potpredsjednik Vlade, ističući kako je »hrvatskoj vladi neprihvatljivo da se iznose tvrdnje bez ikakvih dokaza« / U dvije godine ova vlada nije dobila ni jedan dokaz da je Gotovina u Hrvatskoj. Da smo dobili informaciju od bilo koga, koja bi se pokazala valjanom, Vlada bi ispunila svoje obveze, rekao je Granić / Na sastanku u Haagu nije bilo riječi o novim optužnicama / Vjerujem da ulazimo u fazu kad će haaško tužiteljstvo prepuštati slučajeve hrvatskom pravosuđu, kaže Granić

ZAGREB, 26. rujna - »Svi oni koji tvrde da je general Gotovina u Hrvatskoj, ili neka za to pruže dokaze, ili neka ušute«, rekao je u petak potpredsjednik Vlade zadužen za odnose s Haaškim sudom Goran Granić.

Naglasivši da je glasnogovornica haaškog tužiteljstva Florence Hartmann pogrešno interpretirala njegov radni sastanak s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte, Granić nije želio iznositi detalje tog susreta, koji je bio u četvrtak u Haagu. No, istaknuo je kako je izjava Florence Hartmann da je je haaški optuženik general Ante Gotovina u Hrvatskoj, »bila nepotrebna i nije bila u funkciji sastanka s Carlom del Ponte«.

»Hrvatskoj je vladi neprihvatljivo da se iznose tvrdnje bez ikakvih dokaza«, kaže Granić.

»U dvije godine ova vlada nije dobila ni jedan dokaz da je general Gotovina u Hrvatskoj. Da smo dobili bilo kakvu informaciju od bilo koga, koja bi se pokazala valjanom, Vlada bi ispunila svoje obveze«, ustvrdio je potpredsjednik Vlade. »General Gotovina nije pod hrvatskom jurisdikcijom«, dodao je Granić, naglašavajući da se s predstavnicima tužiteljstva razgovaralo ne samo o slučaju Gotovina nego o ukupnoj suradnji hrvatske vlade s Tribunalom. Granić očekuje da će 6. listopada, kad bi Carla del Ponte trebala posjetiti Zagreb, biti potpisan usuglašeni dokument koji precizno definira sve detalje suradnje, uključujući i slučaj Gotovina.

Potpredsjednik Vlade istaknuo je da se na sastanku nije govorilo o novim optužnicama. »Ne bismo ni prihvatili razgovore na tu temu, jer su optužnice u ingerenciji Tribunala. Naša je zadaća ispuniti obveze, što ćemo napraviti u cijelosti«, rekao je Granić.Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji je bio u hrvatskom izaslanstvu u Haagu, uručio je predstavnicima tužiteljstva sve dokumente o slučajevima ratnih zločina koje je Državno odvjetništvo od 1991. do danas procesuiralo, započelo procesuirati, ili istraživati, ili je odustalo od njih.

»Vjerujem da ulazimo u fazu kad će haaško tužiteljstvo prepuštati slučajeve hrvatskom pravosuđu«, kazao je Granić dodajući da u Haagu nije bilo govora o konkretnim slučajevima, ali je Bajić predao tužiteljstvu više od četiri tisuće dokumenata.

Govoreći o tzv. tehničkoj suradnji, odnosno o slanju potrebnih dokumenata u Haag u vezi sa slučajevima koji se tamo vode, Granić kaže da tu otvorenih pitanja nema.

Takav zaključak trebao bi biti potvrđen i 6. listopada u Zagrebu, gdje će se glavna haaška tužiteljica, među ostalim, razgovarati i s glavnim državnim odvjetnikom Bajićem. »Vlada će u tom smislu ispuniti sve što je u njezinoj ingerenciji, s vrlo preciznim rokovima, što je i usuglašeno s tužiteljstvom«, potvrdio je Granić.

U Banskim dvorima očekuje se intenzivna suradnja Državnog odvjetništva i haaškog tužiteljstva kako bi hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haaga dio slučajeva.

Ponovivši kako je sastanak u Haagu u četvrtak bio radni, Granić je izjavio da Vladin ured za suradnju s Haaškim sudom i haaško tužiteljstvo već više od dva tjedna provode rekapitulaciju suradnje. Ide se od slučaja do slučaja da se ne bi dogodilo kao nedavno, kad je Haag zatražio od Hrvatske dokumentaciju pokojnog ministra obrane Gojka Šuška koja je tužiteljstvu poslana prije nekoliko mjeseci. »Nitko nema pravo dovoditi u pitanje hrvatske temeljne interese. Igra skrivača mora završiti. Vrlo je važno da se utvrde sve činjenice, među ostalim i slučaj Gotovina«, rekao je Granić, dodajući kako je takvo stanje suradnje s Haagom neodrživo, jer ne koristi ni Vladi, ni tužiteljstvu, ni međunarodnoj zajednici.

Dada Zečić