Vjesnik: 29. 09. 2003.

Račanovi razgovori obilježeni slučajem Ante Gotovine

Britanska strana saznaje »Vjesnik« poručit će kako je pitanje generala Gotovine ozbiljno jer nije riječ samo o jednom bjeguncu, nego o nepoštivanju obveze Ujedinjenih naroda / »Od Hrvatske se traži da ispuni međunarodne obveze i poštuje međunarodne zakone. Zapravo, to uopće nije političko pitanje nego pitanje uspostave pravne države«, rekli su britanski diplomati, dodavši da će Hrvatska i dalje uživati potporu za ulazak u EU i NATO

LONDON, 28. rujna (Od posebnog Vjesnikova izvjestitelja) - Hrvatski premijer Ivica Račan razgovarat će u ponedjeljak i utorak u Velikoj Britaniji s tamošnjim najvišim dužnosnicima o svim važnim temama za odnose dviju zemalja. Posebno će se raspravljati o pitanju ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koju je službeni London odgodio zbog odnosa Hrvatske i Haaškoga suda u slučaju generala Ante Gotovine.

Predsjednik Vlade Račan u utorak će imati priliku u izravnim razgovorima s britanskim premijerom Tonyjem Blairom dotaknuti to pitanje koje trenutačno najviše opterećuje hrvatski vanjskopolitički položaj. Ako ne ispuni političke kriterije, Hrvatska teško može očekivati zeleno svjetlo za status kandidata Europske unije i početak pregovora o punopravnom članstvu.

Prema neslužbenim najavama, na sastanku Blaira i Račana ne treba očekivati velike obrate, no bit će to prilika, kažu diplomatski izvori, da obje strane iznesu svoja stajališta.

Britanska strana, saznaje Vjesnik, poručit će kako je pitanje generala Gotovine ozbiljno jer nije riječ samo o jednom bjeguncu, nego o nepoštivanju obveze Ujedinjenih naroda u sklopu »poglavlja 7« koje podrazumijeva upotrebu sile i ima snažno političko značenje.

»Nije riječ o britanskoj opsesiji nego se od Hrvatske traži da ispuni međunarodne obveze i poštuje međunarodne zakone. Zapravo, to uopće nije političko pitanje nego pitanje uspostave pravne države«, rekli su britanski diplomati.

Dodali su da će Hrvatska i dalje uživati punu potporu za ulazak u EU i NATO. »No političke uvjete Hrvatska mora ispuniti sama, u tome joj ne možemo pomoći«, izjavili su Vjesniku dužnosnici Foreign Officea.

Britanski diplomatski izvori ustvrdili su da Zagreb nije učinio dovoljno da se Gotovina dovede pred lice pravde. Kako ističu, nije dovoljno samo reći da Gotovina nije u Hrvatskoj. »Mnogo je veći problem što se nismo uvjerili i vidjeli da je Hrvatska na tom slučaju uposlila najbolje ljude, najbolje policajce i najbolje obavještajce kako bi bilo očito da tom pitanju posvećuje maksimalnu pozornost. No, to se jednostavno nije dogodilo«, rekli su Vjesniku britanski diplomatski izvori.

Za odluku o tome hoće li ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Hrvatska potpisala s Unijom, Velika Britanija pričekat će izvješće koje će glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a 16. listopada.

Premijer Račan zajedno s ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom razgovarat će s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom, ministrom obrane Geoffreyem Hoonom i ministrom unutarnjih poslova Davidom Blunkettom.

Radni sastanak premijera bit će u utorak u Bournemouthu gdje se održava godišnja konvencija Laburističke stranke. Sam Blair suočen je sa sve većim pritiskom na domaćem planu zbog iračkoga rata, uslijedile su i podjele među laburistima, pa je odlučeno da se radni sastanak dvojice premijera održi na stranačkom skupu.

Raspravljat će se i o viznom režimu koji je Velika Britanija uvela za hrvatske građane. Mjera je uvedena kad je povećan broj neopravdanih zahtjeva za političkim azilom pa je u jednom trenutku Hrvatska bila peta zemlja na listi, čiji građani traže politički azil u Velikoj Britaniji.

Tada je bilo 2000 zahtjeva godišnje, a nakon što je uveden vizni režim, broj zahtjeva smanjen je na 40.

Bruno Lopandić