Večernji list: 29. 09. 2003.

Slabe karte lijeve opcije

Piše: Deana Knežević

Lijevom centru trenutno se u rukama slabe karte. Pred tom je opcijom izazovan politički potez, kao što je trenutno proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranu. Lijeva bi se opcija time dokazala pred onima koji taj nacionalni interes stavljaju ispred približavanja EU. Stranke desnog centra upravo u tom smjeru pritišću lijevu koaliciju, jer njima put u Bruxelles nije bio na prvom mjestu među programskim ciljevima. Lijevom centru je upravo približavanje EU trebala biti snažna predizborna legitimacija i moto novog mandata. Europska unija međutim i u pismenoj formi upozorava Zagreb da ne ide u jednostranu akciju prije ministarskog sastanka u Veneciji. Pismo dolazi od samog predsjednika Europske komisije Prodija, inače sklonog hrvatskom približavanju EU. I kojem bi šef Vlade Ivica Račan trebao za tjedan dana osobno predati ekspresno ispisane odgovore na četiri tisuće pitanja iz Bruxellesa, po kojima će se vagati podobnost Hrvatske za punopravno članstvo.

Čemu se, dakle, Hrvatska može nadati ako upravo u tom intervalu učini korak protiv kojeg je pismeno upozorena? Još je slabija karta trenutno u rukama lijeve opcije, ona koja se tiče suradnje s Haagom. Je li Gotovina u Hrvatskoj, kao što tvrdi Haag, ili je negdje u EU, kao što tvrdi Zagreb? Upravo zbog toga što će o tom pitanju ovisiti ocjena hrvatsko-haaške suradnje pred Vijećem sigurnosti, Banski dvori su do kraja zaoštrili stvari s Tužiteljstvom. Sadržaj razgovora Vladine delegacije i glavne tužiteljice još se taji, ali čini se da je ekipa iz Banskih dvora shvatila da odlučnim odbijanjem prigovora više nema što izgubiti. Kao što Haag, ne iznoseći dokaze, sumnja da Zagreb skriva Gotovinu, tako i Zagreb može sumnjati da Gotovinu skriva netko u EU kako bi Hrvatsku držao u šaci. Ili dajte dokaze za optužbu da je general u Hrvatskoj, ili ušutite, kaže Vladina ekipa, sad sve manje strpljivim tonom, jer ako izvještaj Carle del Ponte bude negativan, Hrvatska iduće godine najvjerojatnije neće dobiti status kandidata, niti će sustići Rumunjsku i Bugarsku u punopravnom članstvu 2007.

A ako zbog ovog slučaja Hrvatska zapne na putu prema EU, vladajuća koalicija izgubit će i prije nego što birači izađu na izbore. Pobornici ulaska u EU reći će joj da nije bila dovoljno sposobna, a euroskeptici će dobiti novi dokaz za tezu da međunarodna zajednica uvijek pronalazi argument uz pomoć kojeg može Hrvatsku ucjenjivati i držati u balkanskoj izolaciji. I bez proglašenja gospodarskog pojasa, vladajući su dakle zbog Haaga, i upravo uoči izbora, u dosad možda najosjetljivijoj fazi odnosa sa svijetom.