Vjesnik: 29. 09. 2003.

I bez gospodarskog pojasa, Hrvatska može ostati izvan Europske unije

Što nakon upozorenja Bruxellesa može Račanovu vladu ponukati da proglasi gospodarski pojas ili zaštićenu ribolovnu, odnosno ekološku zonu bez suglasnosti susjeda? / Procjena da bi je odustajanje moglo stajati gubitka šanse za još jedan mandat u kombinaciji s uvjerenjem da će se Hrvatskoj sa ili bez gospodarskog pojasa ipak naći neki grijeh zbog kojeg ćemo i nakon 2007. ostati pred vratima EU-a

ZAGREB, 27. rujna - Hoće li Vlada prije izbora proglasiti gospodarski pojas, kako je to još ljetos nagovijestio HSS-ov ministar poljoprivrede Božidar Pankretić? Ili će poslušati Bruxelles, koji je Hrvatskoj »snažno sugerirao« da sjedne i dogovori se sa susjednim zemljama umjesto da se zalijeće s proširenjem jurisdikcije. To ovisi, prije svega, o procjeni štete koju bi proglašenje bilo koje od tih zona, bez dogovora sa susjednim jadranskim državama, nanijelo šansama Hrvatske da se 2007. učlani u EU, ali i procjeni štete koju bi odustajanje imalo na izborne šanse stanaka aktualne vlasti.

Sad je već jasno da Hrvatska prije izbora sigurno neće dobiti suglasnost zainteresiranih dražava, Italije i Slovenije, za proglašenje gospodarskog pojasa ili zaštićene ribolovne, odnosno ekološke zone. A poruka nedavnih sastanaka hrvatskih diplomata u Bruxellesu je jasna. Nitko ne spori pravo Hrvatske da kao suverena država proglasi gospodarski pojas, ali Europska komisija zagovara zaštitu u sklopu ribolovnih zona uz suglasnost svih zainteresiranih država.

HSS je još u četvrtak izdao priopćenje u kojem naglašava da je trenutačno proglašenje zaštićene ribolovne, odnosno ekološke zone (dakle, prije isteka mandata ove vlasti) minimum na koji Hrvatska može pristati. Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić to je ponovio i u razgovoru za Nedjeljni Vjesnik, dodavši da bi istodobno proglašenje tih dviju zona pokrilo 95 posto prava koje bi potpalo pod gospodarski pojas. A taj je »mekši pristup«, odnosno odstupanje od ljetošnje Pankretićeve najave gospodarskog pojasa objasnio kao »pomoć Hrvatskoj da premosti nesporazume s međunarodnom zajednicom i susjedima«.

Najjača koalicijska stranka, SDP, nije se službeno osvrnula na preporuku Bruxellesa. Ali je SDP-ov saborski zastupnik Ivo Fabijanić, član saborskog Odbora za poljoprivredu i šumarstvo, u čijoj ingerenciji je i ribarstvo, rekao da stranka smatra da bi najprije trebalo pokušati pregovarati sa susjedima, a ako pregovori ne uspiju, na proljeće proglasiti gospodarski pojas. Tomčić, doduše, tvrdi da treba pričekati prijedlog Vlade koja problem mora cjelovito razmotiriti, vodeći računa o mogućim lošim posljedicama za Hrvatsku u slučaju proglašenja gospodarskog pojasa bez prethodnih konzultacija. No, očito je da će njegova stranka učiniti sve kako bi izbjegla predizborne udarce zbog »povlačenja u mišju rupu« čim Slovenija zaprijeti ili Bruxelles podigne prst upozorenja.

Sasvim je jasno da je hrvatska vlast s Pankretićevom izjavom istrčala pred rudo, jer se gospodarski pojas najavio praktički kao svršen čin, iako nije bio odrađen pregovarački posao koji u takvim slučajevima treba odraditi tiha diplomacija. Pa je dobila po prstima iz EU-a, koja funkcionira na principu mulitlateralnih dogovora i nije sklona politici u kojoj jedna zemlja ostale stavlja pred gotov čin. Pogotovo na polju zaštite mora na kojem ni Unija još nije postigla jasan dogovor.

Što u takvoj konstelaciji može Račanovu vladu ipak ponukati da proglasi gospodarski pojas ili zaštićenu ribolovnu i ekološku zonu bez suglasnosti susjeda? Procjena da bi je odustajanje moglo stajati gubitka šanse za još jedan mandat u kombinaciji s uvjerenjem da će se Hrvatskoj sa ili bez gospodarskog pojasa ipak naći neki grijeh zbog kojeg ćemo i nakon 2007. godine ostati pred vratima Unije.

Zato je Tomčić za Nedjeljni Vjesnik i rekao: »Ako smo dio međunarodne zajednice, jasno je da se u nekim svojim isključivim pravima moramo i prilagođavati. Međunarodna zajednica želi da se tako krupne odluke donose u suglasju svih zaineteresiranih. Ne isključujem ni jednu niti drugu mogućnost, pa zato još i ne govorim o reteriranju«. Dakle, ako nas međunarodna zajednica (čitaj: Europska unija) prihvaća kao svoj dio, prilagodit ćemo se njezinim principima; ako nas ne prihvaća, ni mi ne moramo slijepo slijediti njezine principe.

Sanja Kapetanić