Novi list: 30. 09. 2003.

PROF. GORAN JURIŠIĆ, ZAGREB: »ĐAPIĆ ODBACUJE PAVELIĆA« (2)

Nad Đapićevim djelovanjem u politici od 1990. treba izvršiti temeljitu istragu

Policijsko-sudskim istražiteljima posao će biti vrlo lak jer Đapić je u razgovoru s »Novim listom« od 14.9. ove godine priznao da je kompromitirao hrvatsku državu: »Odričemo se svega, svih simbola, što su samo štetili našoj stranci i Hrvatskoj u cjelini«

U trenutku kada Anto Đapić iz oportunističkih razloga iz vizualnog dometa hrvatske javnosti i novinarskih teleobjektiva uklanja 2003. godine ikonografiju poglavnika Ante Pavelića, zreli su uvjeti da »vuk, koji mijenja dlaku, ali ćud nikada« bude lustriran, znači, da se nad njegovim djelovanjem u politici od 1990. godine izvrši temeljita policijska, državno-odvjetnička i sudska istraga, uz javnu provjeru u medijima njegove, prije svega, obavještajne djelatnosti. Razlozi za lustraciju nad Đapićem su sljedeći:

Tjednik »Nacional« nije uzaludno 27.11.2001. pisao o Đapiću kao doušniku jugoslavenske vojne kontraobavještajne službe (KOS) JNA, kojega je razotkrila hrvatska vojno-obavještajna služba SIS. »SIS je Antu Đapića sumnjičio da je huškao pripadnike HOS-a da nose crne košulje i ustaške simbole, da pozdravljaju nacističkim pozdravom te da ne slušaju naredbe Glavnog stožera HV-a.« Nadalje piše, na osnovi Đapićevog tajnog dosjea u MORH-u, kako je »Đapić bio istodobno potpuno neukrotiv, odbijao je svaki poziv na razumno ponašanje i potpuno se otrgnuo kontroli Ministarstva obrane. Takvo je ponašanje navelo SIS da posumnja u domoljubne pobude Ante Đapića. (...) Stoga je u tadašnjem državnom vrhu brzo zaključeno da Anto Đapić možda sve to radi sračunato kako bi kompromitirao novu hrvatsku državu, a da to čini po nalogu starih naredbodavaca iz KOS-a JNA«.

Policijsko-sudskim istražiteljima posao će biti vrlo lak jer Đapić je u razgovoru s »Novim listom« od 14.9. ove godine priznao da je kompromitirao hrvatsku državu: »Odričemo se svega, svih simbola, što su samo štetili našoj stranci i Hrvatskoj u cjelini« (...). On se, dakle, štetnih simbola, koje je od 1991. uvodio u HSP, odriče 10 godina nakon što je, ne kako je novinar Darko Ciglenečki napisao 14 rujna ove godine u Novom listu, da je »(...) Đapić definitivno oduzeo stranku Dobroslavu Paragi (...)«, nego 10 godina nakon što je uz pomoć Tuđmanovog režima instaliran na položaj predsjednika HSP-a, iako ga je Središnji odbor stranke u srpnju 1993. isključio iz članstva HSP-a, a 2. sabor HSP-a u veljači 1995. godine, kojemu su svoju javnu potporu osobnom nazočnošću i govorima podrške pružili današnji predsjednik Republike Stjepan Mesić i ministar vanjskih poslova RH g. Tonino Picula, potvrdio odluku o Đapićevom isključenju iz Hrvatske stranke prava.

Đapićev dosje i rušenje HSP-a

U vrijeme djelovanja Đapića kao probuđenog suradnika KOS-a JNA, on je, nakon što je u političkom atentatu u Zagrebu ubijen dopredsjednik HSP-a i ratni načelnik HOS-a Ante Paradžik, postao samoproglašeni vršitelj dužnosti dopredsjednika HSP-a. Pod vodstvom predsjednika HSP-a Dobroslava Parage, HSP je postao najozbiljniji konkurent i oponent tadašnjem vladajućem HDZ-u i predsjedniku Republike Franji Tuđmanu, posebno pred predsjedničko-parlamentarne izbore u ljeto 1992. godine. Odluka je pala: Đapićev kompromitirani dosje suradnika KOS-a upotrijebit će se kao ucjena Đapiću da počne raditi za Franju Tuđmana. Tako u »Nacionalu«, nadalje piše sljedeće: »Đapić se doslovce preko noći od gnjevnog antihadezeovskog buntovnika preobrazio u njegova udvornog političkog slugu. Prva mu je zadaća bila da uništi HSP kao hadezeovsku opoziciju. Najprije je napravio puč u HSP-u, i to tako da je svrgnuo tadašnjeg predsjednika i utemeljitelja HSP-a Dobroslava Paragu koji je početkom 90-tih godina 20. st. bio najžešći kritičar predsjednika Franje Tuđmana među svim oporbenim političarima«.

Tome treba pridodati kako je Tuđmanova vlada 1. lipnja 1993. izdala službeno javno priopćenje u kojemu poziva državna upravna tijela, sudstvo, Državno odvjetništvo i svoje agente u HSP-u da smijene Dobroslava Paragu s položaja predsjednika stranke, i da se nad njim izvrši progon. Važno je u vezi s navedenim napomenuti da Đapić nije tužio »Nacional« zbog navedenog članka, jer se boji svoje mračne prošlosti. ZNA SE i razlog zašto Đapićeva supruga radi u MORH-u. Zato, naime, da se dočepa kompromitirajućeg dosjea Đapića Ante. Međutim, dosje je kopiran i sklonjen na sigurno davno, davno!

Kaznene prijave u ladici

U međuvremenu su prošle dvije godine otkako je Državno odvjetništvo u Splitu prihvatilo kaznenu prijavu predsjednika Hrvatske stranke prava 1861. g. Dobroslava Parage i Antu Đapića okrivilo za zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na to djelo, a sve u vezi s krivotvorenjem magistarskog rada, koji je Đapić prepisao od stručnog rada njegovog, u to vrijeme potčinjenog u stranci, Borisa Kandarea, i to je prepisao 66 posto Kandareove knjižice. Već dvije godine se Đapić nije pojavio na splitskom sudu, nije održana ni jedna rasprava! Znači, i današnja vladajuća Račanova garnitura vrši pritisak na sudstvo, i dalje upotrebljava Đapićev tajni dosje za ucjenu jer Dobroslav Paraga po Račanu nikako ne smije opet doći na čelo HSP-a da ne ugrozi njegov položaj predsjednika Vlade jer Račan pada u roku od šest mjeseci, dođe li Paraga prvi put u životu kontinuirano na HRT i u druge medije, kao predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP).

Podsjećam hrvatsku javnost da je SAD, po planu savjetnika američkih predsjednika za nacionalnu sigurnost Brzezinskog, uništio komunistički Istok na sljedeći način: s jedne strane utrkom u naoružavanju, a s druge je Zapad nabijao komunističkim zemljama dugove preko MMF-a, dok sovjetski režim, pa i onaj beogradski i zagrebački, nisu 9. studenoga 1989. godine pukli kao lubenica na žarkom dalmatinskom suncu. Međutim, kolo sreće uokolo vrteći se okreće. Tko danas bi gore, sutra je dolje. Tko jučer bi dolje, sutra će zauvik gore ostati.

Paraga pred vratima

Na užas Račana i svih drugih Dobroslav Paraga će sutra dobiti 1,5 milijuna glasova na izborima i bit će mandatar i predsjednik vlade Republike Hrvatske ili predsjednik Republike, ovisno od toga koja će funkcija imati veće ovlasti, kako bi u roku od šest mjeseci stvorio pravnu državu. Upravo ono što je Mesić propustio, da, naime, ispiše prazan list papira na najbolji način, a imao je vremena 6 mjeseci dok mu Račan ustavnim promjenama nije skresao krila i pretvorio ga u fikus. Za ustavne promjene se Račan poslužio Đapićevim glasovima u Saboru, a zauzvrat je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović zasad (!) ostavila HSP na zloporabu Anti Đapiću.

Varaju se, barem hrvatski patrioti, bez obzira na stranku, lijevu ili desnu ideološku orijentaciju ili položaj u društvu, da će Hrvatska moći opstati bez ravnoteže u politici, bez pravaške opcije. Samo s bivšim komunistima i suradnicima obavještajnih službi u politici, hrvatska lađa ne može opstati, ona će se prevrnuti, no Hrvatsku u povijesti nikad nitko nije u cijelosti uspio uništiti, pa neće ni današnje kukavice, gdje god se nalazile, reagira prof. Goran Jurišić iz Zagreba.