Vjesnik: 30. 09. 2003.

Cox: Učinite sve što je moguće kako biste uvjerili Del Ponte u suradnju s Haaškim sudom

Mi u Europskoj uniji obratit ćemo posebnu pozornost izvješću koje će biti podneseno Vijeću sigurnosti UN-a sredinom listopada. Smatram nezamislivim da bi Unija mogla zanemariti mišljenje Vijeća sigurnosti, rekao je predsjednik Europskog parlamenta / Cilj je Europskog parlamenta da Hrvatska postane članicom Unije, ali pod jasnim uvjetima kopenhagenskih kriterija o kojima se ne može pregovarati/ Govoreći o proglašenju gospodarskog pojasa na Jadranu, Cox je rekao da u sklopu međunarodnoga prava »vi imate svoja suverena prava i ne tražim da ih se odreknete«, te pozvao da se prije izbora uzmu u obzir »bilateralne, regionalne osjetljivosti između vas i susjeda«

ZAGREB, 29. rujna - »Potpuno sam svjestan mnogih različitih osjećaja i u ovom parlamentu i u ovoj zemlji kad je riječ o Haaškom tribunalu, no mi u Europskoj uniji posebnu ćemo pozornost obratiti izvješću koje će se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podnijeti sredinom listopada. Stoga apeliram da uložite najveće napore u dijalog i iskoristite sve što možete kako biste Carlu del Ponte, tijekom njezina posjeta Zagrebu, pokušali ponovo uvjerili da ste učinili svaki mogući razumni napor u ispunjenju svojih obveza«, istaknuo je u ponedjeljak obraćajući se Hrvatskom saboru predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox.

»Smatram, naime, nezamislivim da bi Europska unija mogla zanemariti mišljenje Vijeća sigurnosti«, izjavio je Cox ne spominjući izravno slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine.

Naglasivši važnost da se poštuju europske vrijednosti, rekao je kako je cilj Europskoga parlamenta da Hrvatska postane članicom Europske unije, ali pod jasnim uvjetima kopenhagenskih kriterija o kojima se, upozorio je, ne može pregovarati. »Oni vama nisu ponuđeni kao Europa ŕ la carte da iz njih možete birati one dijelove koje biste htjeli uzeti, a ostaviti one koje ne želite konzumirati«, kazao je saborskim zastupnicima predsjednik Europskoga parlamenta.

Govoreći i o »određenim, osjetljivim otvorenim pitanjima«, ostvrnuo se na hrvatsku najavu proglašenja gospodarskog pojasa na Jadranu.

»U sklopu međunarodnoga prava vi imate svoja suverena prava i ne tražim da ih se odreknete«, izjavio je Cox pozivajući da se prije izbora u obzir uzmu »bilateralne, regionalne osjetljivosti između vas i susjeda«.

Preporučivši zastupnicima hladnokrvnost, Cox je pozvao na »spuštanje temperature na najnižu moguću razinu kako bi biračko tijelo bilo što mirnije«. Ponovio je stavove Europske unije o tome da se osjetljiva pitanja poput proglašenja gospodarskog pojasa trebaju rješavati diplomatskim dijalogom, a ne jednostranim potezima.

Predsjednik Europskog parlamenta pozdravio je hrvatske napore kad je riječ o provedbi manjinskih prava i povratku izbjeglica, ali, dodao je, »neki rokovi za rješavanje tih problema već su prekoračeni«.

No, Cox je manje zadovoljan tijekom reforme pravosuđa smatrajući kako je potrebno još mnogo rada da bi se situacija u tom segmentu poboljšala.

»Pročitao sam da imate 1,3 milijuna neriješenih, odnosno zaostalih sudskih predmeta. To nije najbolji mogući scenarij za privlačenje stranih ulaganja. Time nećete moći uvjeriti investitore da je sustav dinamičan i da funkcionira«, upozorio je.

Pat Cox uputio je posebnu pohvalu predsjedniku Stjepanu Mesiću i njegovoj gesti isprike tijekom nedavnoga posjeta Beogradu.

»Taj duboko simboličan čin vašega predsjednika, bez obzira na to koliko ga neki zastupnici smatrali kontroverznim, ipak označava vaše opredjeljenje za europski put Hrvatske«, istaknuo je predsjednik Europskoga parlamenta.

U petnaestominutnom obraćanju Saboru poručio je kako je svrha njegova posjeta produbiti odnose Hrvatske i Europske unije. Naglasio je da će se Unija sutrašnjice graditi pod diferenciranim uvjetima koji uzimaju u obzir sposobnosti svake pojedine države. »Krug zvjezdica na europskoj zastavi otvoren je i vama koji dijelite taj civilizacijski projekt«, zaključio je Cox pozdravljen burnim pljeskom zastupnika.

Prije obraćanja Saboru, Cox se susreo s predsjednicima stranačkih parlamentarnih klubova te predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem. Nakon razgovora Tomčić je izjavio kako je to njegov treći ovogodišnji susret s predsjednikom Europskog parlamenta. Podsjetivši na druge susrete s europskim dužnosnicima, ocijenio je da intenzivna komunikacija Europe s Hrvatskom pokazuje interes EU-a da Hrvatska ispuni uvjete za članstvo. »Nadam se da će Cox ponijeti pozitivne dojmove o hrvatskim naporima da se približimo Uniji. Mislim da smo na dobrom putu da nam u travnju 2004. bude odobren status zemlje kandidata za EU«, zaključio je Tomčić.

Milan Jelovac