Novi list: 01. 10. 2003.

SUDOVI IMAJU PUNE RUKE POSLA ZBOG NEPODMIRENIH DUGOVANJA »VIKTORA LENCA«

Vrhovnikova vila na bubanj?

Tužitelj je bivši zaposlenik brodogradilišta kojemu »Lenac« duguje plaće zbog nezakonitog otkaza, a njegovi odvjetnici pokušat će naplatiti dug prodajom Vrhovnikove vile na Pećinama, stana u Rijeci i kuće u Šimunima, koje je Vrhovnik ranije poklonio svojoj kćeri

RIJEKA – Brojni vjerovnici »Viktora Lenca« s iznimnom pažnjom prate svaku vijest o tom brodogradilištu. Preko 20 milijuna eura duga domaćim kooperantima i dobavljačima itekako je dobar razlog za silnu nervozu koja mjesecima vlada među vjerovnicima, jer je nekima taj novac doslovno pitanje daljnje egzistencije. Nakon Trgovačkog suda u Rijeci koji se i dalje bavi tužbama za namirenja dugova, slučaj »Lenac« širi se i na Općinski sud. Naime, kako neslužbeno doznajemo, do suda je već stigla tužba u kojoj se traži namirenje potraživanja iz imovine, u konkretnom slučaju nekretnina, sada već bivšeg direktora i jednog od dioničara »Lenca« Damira Vrhovnika. Tužitelj je navodno bivši zaposlenik brodogradilišta koji već ima pravomoćnu sudsku presudu kojom je utvrđeno da je nezakonito dobio otkaz, te napravomoćnu sudsku presudu o obvezi »Lenca« da isplati zaostale plaće i pripadajuće doprinose. Riječ je, dakle, o vjerovniku koji nema nikakvog poslovnog interesa prema »Lencu« pa zato i nije u krugu ljudi kojima je brodogradilište ponudilo nagodbu o odgodi podmirenja duga.

Vila »teška« 2 milijuna eura

U nemogućnosti naplate s računa brodogradilišta, odvjetnici su krenuli drugim putem, k privatnom vlasništvu Damira Vrhovnika, koji je bio direktor u vrijeme kada je tužitelj dobio otkaz, ali i kod donošenje spomenute sudske presude. To, a i niz drugih poteza za njegova mandata, kada su primjerice isplaćivane dividende dioničarima premda je tvrtka već bila u gubitcima i nije plaćala dugove, vjerovnik smatra pravno osnovanim da svoj novac dobije prodajom Vrhovnikove vile na Pećinama i drugih poznatih nekretnina, jednog stana u Rijeci i kuće u Šimunima.

Kako smo već ranije pisali, Vrhovnik je te iste nekretnine još u srpnju 2001. godine darovao kćeri, dok on i supruga imaju samo pravo »doživotnog plodouživanja«. Tako se u tužbi osim Vrhovnika i supruge na popisu tuženih našla i kćer koja je zahvaljući darežljivom ocu postala vlasnicom najvrjednijeg dijela imovine svojih roditelja.

Prema svojedobnim slobodnim procjenama samog Vrhovnika, obiteljska reprezentativna vila na Pećinama, nakon temeljitog renoviranja, danas vrijedi više od 2 milijuna eura, dakle višestruko više od onoga što bi »Lenac« za neisplaćenu zaradu trebao nadoknaditi svom djelatniku.

Šuška se o novim tužbama

Nije isključeno, ukoliko brodogradilište ne ispoštuje preuzete obveze prema »velikim« vjerovnicima ili se dogodi ono što je po mnogima, na čelu s aktualnim ministrom gospodarstva Ljubom Jurčićem, najrealnija opcija, a to je stečaj, da i drugi krenu u naplatu »preko« Vrhovnikove osobne imovine koja je nasreću i dalje ostala u krugu najuže obitelji. O tome se uostalom već mjesecima »šuška« u odvjetničkim krugovima a čiji su klijenti između ostalog i vjerovnici »Viktora Lenca«.

Inače, priča o Vrhovnikovim nekretninama postala je aktualna u vrijeme kada je on blagonaklono, prvi od brodograđevnih menadžera, potpisao izjavu u kojoj osobnom imovinom i primanjima daje vladi protuganarciju za nova državna jamstva. Tu izjavu potpisao je naravno u vrijeme kada su najvrjednije nekretnine već prešle u vlasništvo njegove kćeri. Bit će bez sumnje zanimljivo pratiti kako će sud odgovoriti na ovu, koliko je nama poznato, prvu tužbu kojom se traži da se dug »Lenca« pokrije prodajom darovanih nekretnina.

Nevenka HORVAT