Slobodna Dalmacija: 01. 10. 2003.

ŠPANJOLSKA I POLJSKA SKUPA S MALIM EU DRŽAVAMA PROTIV PRIJEDLOGA EUROPSKE KONVENCIJE

Ustav ukida ravnotežu među državama

MADRID - Španjolska i Poljska ne mogu prihvatiti institucionalne reforme koje predlaže Europska konvencija, a sadržane su u nacrtu europskog ustava jer one "ukidaju temeljnu ravnotežu između država", navodi se u zajedničkoj španjolsko-poljskoj ministarskoj izjavi objavljenoj u utorak.

Kako se navodi u izjavi objavljenoj nakon sastanka ministara vanjskih poslova Španjolske i Poljske Ane Palacio i Wlodzimierza Cimoszewicza, "te dvije države kao i druge članice EU-a ne mogu prihvatiti reforme sustava glasovanja unutar Unije koje se nameću u okviru Konvencije".

"Sustav koji je predložilo predsjedništvo Konvencije opasan je za budućnost Unije jer praktično eliminira temeljnu ravnotežu država koja je uvijek postojala u Vijeću EU-a", dodaje se u izjavi.

"Prihvaćanje novog sustava dovelo bi do osiromašenja Unije radikalnim smanjenjem glasačke težine slabije naseljenih država, što bi za posljedicu imalo i slabljenje utjecaja većine država članica Unije", dodaje se u izjavi dvoje šefova diplomacija.

Inače, većina članica Europske unije (EU) zatražila je izmjene nacrta Europskog ustava, kojima bi osigurale veći utjecaj u proširenoj Uniji, i to samo pet dana prije ključnih pregovora o njegovu usvajanju u Rimu.

Na posljednjem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a uoči pregovora u subotu, 19 srednjih i manjih zemalja ustrajava u zahtjevu da se raspravlja o bilo kojoj temi, suprotstavljajući se tako nastojanjima talijanskog predsjedništva za ograničenjem tema pregovora. Velike zemlje članice — Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i zemlje Beneluksa — žele da se uz neznatne izmjene ili čak bez njih prihvati nacrt ustava što ga je u lipnju odobrila Konvencija parlamentarnih i nacionalnih izaslanika na čelu s bivšim francuskim predsjednikom Valeryjem Giscardom d'Estaingom.

Niz većih primjedbi na nacrt pokrenula je buduća članica Poljska, a manje su zemlje najavile da će ustrajati na pregovorima o odredbama koje se tiču njihova prava glasa i prava na jednog predstavnika u Europskoj komisiji.

Talijanski cilj za okončanjem pregovora prije završetka njezina predsjedanja čini se iluzornim. Talijanski ministar vanjskih poslova Francesco Frattini povukao je prijašnji zahtjev da ni jedna zemlja ne može tražiti izmjene ustava dok ne osigura konsenzus za neko drugo rješenje. No, najavio je da će, ako neka zemlja blokira dogovor, zatražiti od nje da preuzme punu odgovornost i europskim građanima jasno kaže kako je bila protiv nacrta.