Večernji list: 01. 10. 2003.

PREDSJEDNIK VLADE IVICA RAČAN U VELIKOJ BRITANIJI SUSREO SE S BRITANSKIM PREMIJEROM BLAIROM

London: Slučaj Gotovina Hrvatska mora riješiti

Britanska vlada odlučila je ukinuti tranzitne vize za hrvatske državljane, izvijestio je britanski ministar unutarnjih poslova

"Razgovor s premijerom Blairom bio je otvoren i prijateljski", ocijenio je Ivica Račan nakon susreta s britanskim premijerom Tonyjem Blairom i četvoricom vodećih ministara u britanskoj vladi.

"Iskoristili smo dobru priliku da upoznamo britansku vladu s hrvatskim stavovima i vjerujemo da će se brzo vidjeti je li London prihvatio argumente hrvatske Vlade", dodao je Račan.

Hrvatski premijer izjavio je kako hrvatska Vlada ima "dovoljno činjenica da uvjeri glavnu tužiteljicu ICC-a Carlu del Ponte da hrvatske vlasti nisu krive što optuženi general Ante Gotovina nije izručen Međunarodnom sudu, jer se ne nalazi u Hrvatskoj".

Pomak u odnosima

Račan nije dobio od britanskih sugovornika odgovor na pitanje hoće li britanski parlament ratificirati sporazum Hrvatske i EU. "Nismo ni očekivali da će to pitanje biti riješeno tijekom ovih susreta", rekao je Račan i dodao kako i razgovor s Carlom del Ponte "neće biti lagan", ali će hrvatska Vlada činjenicama dokazati da su sve sumnje u suradnju Hrvatske neutemeljene.

Susret britanskog ministra vanjskih poslova Jacka Strawa s hrvatskim premijerom završio je bez bitnog pomaka u britansko-hrvatskim odnosima. Nakon susreta ministar Straw izjavio je kako je Britanija ustrajna u tome da Hrvatska što prije uđe u EU, ali je istaknuo i britansku potporu Međunarodnom sudu za ratne zločine.

Straw nije izravno spominjao "slučaj Gotovina", ali je očito ostao pri dosadašnjem britanskom stavu da hrvatske vlasti trebaju izručiti optuženoga generala sudu u Den Haagu. Britanska strana i dalje je uvjerena da je Gotovina u Hrvatskoj.

- Britanija podupire Hrvatsku na putu u EU i mi smo time zadovoljni - izjavio je premijer Račan na kraju susreta s ministrom Strawom.

- Svjesni smo toga da u toj potpori postoje još neke prepreke, s obzirom na to da Britanija još nije ratificirala sporazum Hrvatske i EU o stabilizaciji i pridruživanju. Nadamo se da će te prepreke biti uklonjene jer za hrvatsku Vladu nije sporna suradnja s Međunarodnim sudom - izjavio je Račan.

Račan: HDZ sotonizira

Premijer je reagirao na izjave oporbenih čelnika u Hrvatskoj izazvane njegovom tvrdnjom da bi se na idućim izborima mogla dogoditi promjena vlasti i destabilizacija Hrvatske. "Zabrinut sam zbog odluke HDZ-a da polarizira Hrvatsku. Ako se nastave dizati strasti, nastave li se kritiziranja i podmetanja, bit će to nagli povratak unatrag jer se HDZ identificira s nacijom i sotonizira protivnike", kazao je Račan. Na molbu novinara Večernjeg lista neka objasni kako su nastali suprotni stavovi hrvatske Vlade i nekih međunarodnih krugova o slučaju Gotovine, premijer Račan rekao je kako "u Hrvatskoj postoje snage koje ne taje da su protiv ispunjenja obveza i suradnje s ICC-om. čak se sumnja jesu li i svi u vlasti za suradnju. Riječ je o negativnim percepcijama koje hrvatska Vlada nastoji ukloniti".

Premijer Ivica Račan razgovarao je jučer s britanskim ministrom unutarnjih poslova Davidom Blunkettom. Premijer je izjavio da će ekipa britanskih i hrvatskih stručnjaka preispitati vizni režim, koji još ostaje za hrvatske građane.

Prigodom susreta s britanskim ministrom obrane Geoffom Hoonom premijer Račan i ministar Picula predložili su osnivanje regionalnog centra u Hrvatskoj za uvježbavanje osoblja za mirovne operacije.