Vjesnik: 02. 10. 2003.

Pokrenuta predistraga o navodnom prisluškivanju HDZ-a

ZAGREB, 1. listopada - Državno je odvjetništvo pokrenulo predistragu u povodu HDZ-ovih tvrdnji da ih se prisluškuje, među ostalim, i u prostorijama njihova Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru.

»Nakon što predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na poziv glavnog državnog odvjetnika nije podastro dokaze o prisluškivanju, Državno je odvjetništvo zatražilo od Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu predistragu«, rekao je u srijedu Hini zamjenik glavnog državnog odvjetnika Milojko Vučković.

Predistraga je pokrenuta kako bi se utvrdilo ima li temelja za pokretanje istrage zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo neovlaštenog snimanja i prisluškivanja, izjavio je Vučković.

Objasnio je da formalno nitko nije podnio kaznenu prijavu, te da je predistraga pokrenuta na temelju izjava i napisa u tisku iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Vučković smatra da u početnoj fazi predistražnog postupka neće trebati pretražiti saborske prostorije, no ako se za to ukaže potreba, Državno će odvjetništvo od nadležnog saborskog tijela zatražiti dozvolu.

Zagrebačka općinska državna odvjetnica Vesna Abramović rekla je da će od policije zatražiti da provede kriminalističku obradu i obavijesni razgovor. »Nakon toga vidjet će se je li potrebno pregledati i saborske prostorije«, objasnila je. »Strana koja se osjeća oštećenom sada će imati priliku podastrijeti dokaze i nadamo se da će surađivati i pomoći u rasvjetljavanju slučaja«, dodala je Vesna Abramović.

Na najave da bi Državno odvjetništvo moglo zahtijevati od policije da pretraži Sabor i utvrdi ima li prislušnih uređaja kao što to tvrde u Klubu HDZ-a, osvrnuo se Ante Markov, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Markov je izjavio kako je Odbor, neovisno o zahtjevu Odvjetništva, već prije zatražio od tajništva Sabora da se pregledaju prostorije za koje je HDZ naveo da su ozvučene. Dodao je kako je Odbor predložio da se to povjeri neutralnoj agenciji, ovlaštenoj za takav posao.

Na pitanje pod kojim je uvjetima moguće da policija uđe u parlament i pretraži prostorije, Markov je rekao da parlament ima posebnu hijerarhiju i da bez poziva iz Sabora MUP ne smije ući u zgradu na Markovu trgu. No, također je objasnio da policajci mogu bez problema doći ako ih pozove tajništvo ili Predsjedništvo Sabora.

Andrea Latinović i Hina