Slobodna Dalmacija: 02. 10. 2003.

SPLITSKI NEZAVISNI VIJEĆNIK OPET PRONAŠAO "MENTORA"

Kastropil u Paraginoj HSP 1861.

Nezavisni vijećnik u splitskom Gradskom vijeću Zoran Kastropil potpisao je jučer pristupnicu Hrvatskoj stranci prava 1861., predsjednika Dobroslava Parage, obrazloživši taj svoj potez činjenicom da je Paraga na razini države, oduzimanjem stranke HSP, doživio sličnu stvar kao i on sam u Splitu.

— Sad se vidi da je odnos snaga u Gradskom vijeću 24 naprama 1, pa je predsjednik Paraga podržao moju odluku da ni s kim ne ulazimo u koaliciju. Svejedno, ja ću se pojavljivati na idućim sjednicama Gradskog vijeća i podržavati odluke koje su korisne za grad i građane — kazao je Kastropil. "Političke odluke neću podržavati", dodao je, priznavši da ni sam ne zna koje bi to odluke trebale biti jer su sva imenovanja već davno prošla Gradsko vijeće.

— Proučit ću prijedlog rebalansa proračuna i, ako je kvalitetno napravljen, dići ruku za njega. Zašto bi grad i građani trpili?

Na primjedbu da će svojim vraćanjem u Vijeće i podrškom "korisnim" prijedlozima sam demantirati svoje prijašnje izjave da želi srušiti vlast, Kastropil odgovara da je samo želio stvari izvesti na čistac i dokazati da cijela oporba igra igru i ne želi smjenu vladajućih, te da i u njihovim redovima ima vijećnika koji su spremni podržati gradsku koaliciju predvođenu SDP-om i gradonačelnikom Miroslavom Buličićem.

Potvrdio je da je u proceduru uputio zahtjeve za svojim razrješenjem s dužnosti člana Nadzornog odbora Vodovoda i kanalizacije i Upravnog vijeća Lučke uprave, te najavio da će za to i sam glasovati.

Damir PETRANOVIĆ

Nomad mlade demokracije

Kastropil je u splitskim političkim krugovima još otprije poznat po čestom mijenjanju stranaka: u posljednjih deset godina, naime, bio je član HDZ-a, pa HSS-a, pa HDD-a, pa HSP-a, pa potom nezavisni vijećnik, nakon toga je sklopio "sporazum o suradnji s HSS-om i LS-om, da bi se od jučer skrasio u HSP-u 1861.