Vjesnik: 03. 10. 2003.

Sljedeći tjedan prvi rezultati predistrage o prisluškivanju

Zagrebačka općinska državna odvjetnica Vesna Abramović očekuje da će osobe koje su javno ustvrdile da ih se prisluškuje, iznijeti o tomu svoja saznanja na obavijesnim razgovorima / Pravosudna tijela učinit će sve da se cijeli slučaj završi do 23. studenoga, za kada su najavljeni izbori, »kako bi birači jasno vidjeli čije su tvrdnje o prisluškivanju bile točne«

ZAGREB, 2. listopada – »U srijedu smo zatražili od policije da provede kriminalističku obradu u vezi s HDZ-ovim tvrdnjama o prisluškivanju. U toj prvoj fazi policiji nije dan nikakav nalog da pretraži prostorije Sabora nego će se provesti druge predistražne radnje«, rekla je u četvrtak za Vjesnik Vesna Abramović, zagrebačka općinska državna odvjetnica. Ona očekuje da će osobe koje su javno ustvrdile da ih se prisluškuje, iznijeti o tomu svoja saznanja na obavijesnim razgovorima.

Dodaje i da će, bude li trebalo pretražiti saborske prostorije, pribaviti sva potrebna dopuštenja, kako to nalažu propisi.

Abramović naglašava da Odvjetništvo izuzetno dobro surađuje s MUP-ovim odjelom općeg kriminaliteta u ovom slučaju, ali i inače.

Provjerit će se VHS-snimka koju je HDZ prikazao novinarima i na kojoj se, kako su tvrdili čelnici te stranke, vidi demontaža prislušnih uređajama. U Državnom odvjetništvu kažu da je otežavajuća okolnost što su uređaji kojima se navodno prisluškivalo bačeni i što odmah, čim se posumnjalo u prisluškivanje, na to nije upozoreno, jer »što vrijeme više odmiče, dokazivanje je teže i kvaliteta dokaza može oslabiti«.

Kad je riječ o ocjenama da bi, ako se pokaže da nije bilo prisluškivanja, oni koji su iznosili takve tvrdnje, trebali odgovarati za širenje lažnih i uznemirujućih vijesti, u Državnom odvjetništvu objašnjavaju kako je pritom ključno dokazivanje namjere da je netko htio počiniti to kazneno djelo. Ako nema elementa namjere, ne može se dokazati da je netko htio uznemiriti javnost.

U pravosudnim tijelima ukazuju na to za se u ovom slučaju navodnog prisluškivanja ne može sve svesti na kaznenu dimenziju, nego je važna i moralna, posebice stoga jer se sve odvija u predizborno vrijeme.

Zato se može čuti i da će pravosudna tijela učiniti sve da cijeli slučaj završi do 23. studenoga, za kada su najavljeni parlamentarni izbori, »kako bi birači jasno vidjeli čije su tvrdnje o prisluškivanju bile točne«.

Prvi rezultati predistražnih radnji, neslužbeno se najavljuje, mogli bi biti poznati za tjedan dana.

Afera s prisluškivanjem izbila je nakon nedavne izjave predsjednika HDZ-a Ive Sanadera da »tajne službe, po nalogu SDP-a i HSS-a, prisluškuju oporbu i novinare«. Na to je oštro uzvratio premijer Ivica Račan opovrgavajući da postoji neko tijelo koje bi prisluškivalo prema nalogu SDP-a i HSS-a. Račan je ocijenio da je riječ o prljavoj predizbornoj kampanji.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pozvao je Sanadera da iznese dokaze o prisluškivanju, a Sanader je na to rekao kako je »govorio o prisluškivanju kao političkoj kategoriji«.

Cijeli slučaj sada je prebačen u ruke pravosudnih tijela.

Imenovano je i sedam članova Vijeća za nadzor sigurnosnih službi. Prema Zakonu o sigurnosnim službama, Vijeće je ovlašteno pratiti zakonitost rada tajnih službi i nadzirati primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka. Time će, kad Vijeće proradi, mogućnost izbijanja afera o prisluškivanju valjda biti svedena na minimum.

Biljana Bašić