Novi list: 03. 10. 2003.

Paraga svjedočio o nabavi oružja

ZAGREB – Predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga svjedočio je jučer u sudskom sporu između poduzeća “Patria” i HSP-a. Poduzeće “Patria” tužilo je “pravaše” zbog jedne nabave vojne opreme još iz rujna 1991. godine. Kako tvrdi tužitelj, on je HSP-u za potrebe HOS-a nabavio vojne opreme u iznosu od oko četiri milijuna kuna. No, taj račun nikad nije plaćen.

Bivši čelnik HSP-a opisao je kako se 1991. godine nabavljalo naoružanje i oprema, kada je on imao sve ovlasti za organiziranje HOS-a.

- Ja neke fakture nisam niti vidio jer se oružje pribavIjalo sa svih strana. A i u rujnu 1991. godine ubijen je Paradžik te je krenula hajka državnog vrha na mene, tako da i nisam mogao paziti na sve, a za ovu specifičnu fakturu se ne sjećam jesam li je vidio, kazao je Paraga.

Ključni svjedok Milan Vuković, čiji je potpis na spornoj fakturi, teško je dostupan sudu, jer se vjerojatno nalazi na teritoriju SAD-a. Zbog toga će sutkinja na sljedećoj raspravi saslušati Antu Đapića.

D. Ra.

Večernji list: 03. 10. 2003.

Tuži HSP za oružje iz rata

ZAGREB - Dobroslav Paraga svjedočio je u parnici kojom Anton Lukšić, vlasnik poduzeća Patria, traži od HSP-a novac za vojnu opremu koju je za HOS stranka naručila i preuzela u doba Domovinskog rata. Sud je već jednom dao za pravo Lukšiću, ali je stvar dospjela sve do Vrhovnog suda, gdje je HSP postigao reviziju, pa se postupak vodi ponovno. Paraga je poricao svoju odgovornost za neplaćanje, kazavši da su razlog, ako je toga i bilo, progoni stranke u to doba. Odvjetnik HSP-a prigovorio je Paraginu iskazu kao pristranom, jer je u sukobu s Đapićem.

(H. D.)

Vjesnik: 03. 10. 2003.

Paraga se ne sjeća je li potpisao nabavu oružja

ZAGREB, 2. listopada – U sudskom sporu između poduzeća »Patria« i Hrvatske stranke prava u četvrtak je na Općinskom sudu svjedočio bivši predsjednik te stranke Dobroslav Paraga.

Naime, poduzeće »Patria« tužilo je HSP zbog neplaćanja naručene vojne opreme iz rujna 1991. godine.

U »Patriji« tvrde da su HSP-u, za potrebe HOS-a, nabavili vojnu opreme vrijednu oko četiri milijuna kuna, koju pravaši nikad nisu platili.

Bivši predsjednik HSP-a, a sadašnji HSP 1861, Dobroslav Paraga, objasnio je da je poslove nabave naoružanja i opreme 1991. godine obavljao on, kada je imao sve ovlasti za organiziranje HOS-a.

»U to vrijeme nisam vidio sve fakture, jer se oružje nabavljalo sa svih strana. Također, tada je ubijen Ante Paradžik, te je krenula hajka državnog vrha na mene, tako da ni nisam mogao paziti na sve. Za ovu specifičnu fakturu se ne sjećam jesam li je vidio«, izjavio je Paraga.