Slobodna Dalmacija: 03. 10. 2003.

POLITIKA , ASTROLOGIJA I NUMEROLOGIJA

Splitu 13 sretan ili nesretan broj?

Kako je krenulo, Split će imati svaki tjedan zahtjev jedan za glasovanje o povjerenju gradonačelniku Miroslavu Buličiću. Prije deset dana takav zahtjev najprije je pokrenuo, tada nezavisni vijećnik, Zoran Kastropil i povukao ga nakon osmodnevnog uzaludnog čekanja da se pozivu na njegovo potpisivanje pridruži 12 oporbenih vijećnika. Oporba bi, doduše, rušila gradonačelnika, ali ne na Kastropilov poziv, pa je sastavila svoj zahtjev pozivajući Kastropila, koji se u međuvremenu učlanio u HSP 1861. (još jedna stranka koja je dvije i pol godine nakon izbora ušla u gradski parlament) da joj se pridruži. Njemu, pak, kako sada stvari stoje, to ne pada na pamet.

Iako je Kastropilu falilo 12 potpisa, a oporbenjacima samo jedan, učinak njihovih akcija je isti - gradska vlast ostaje do daljnjega jer se očigledno ne može okupiti 13 vijećnika, odnosno većina u Gradskom vijeću koja bi jedino mogla izglasavanjem nepovjerenja gradonačelniku stvoriti pretpostavke za prijevremene lokalne izbore u gradu. Bez obzira što je potpis i samo devetorice vijećnika na zahtjev za glasovanje o povjerenju gradonačelniku dovoljan za njegovo uvrštenje u dnevni red, oporba zahtjev neće predati predsjedniku Gradskog vijeća. Za nju je, naime, preriskantno na samoj sjednici tražiti trinaestog vijećnika jer u slučaju da ga ne nađe, pa se gradonačelniku izglasa povjerenje, novi takav zahtjev na dnevni red sjednice ne može doći prije isteka roka od šest mjeseci.

Dileme hoće li se Kastropil predomisliti ili ne, dakako uvijek ostaju, međutim, budući da taj vijećnik ima sada iza sebe stranku, unatoč vijećničkoj autonomiji valja na umu imati da će o budućem djelovanju HSP-a 1861. u Gradskom vijeću imati što reći i ta stranka, odnosno predsjednik njene podružnice Mirko Rajčić. On bi, dakle, trebao voditi pregovore sa strankama, a sudeći prema njegovim dosadašnjim izjavama, ne može se reći ni da je sklon HČSP-u ni HDZ-u. To, dakako, ne znači ni da je bezuvjetno za SDP, ali poznavatelji prilika u splitskoj politici uvjereni su da HSP 1861. neće ničim izazvan rušiti sadašnju gradsku vlast. Drugim riječima, djelovanje te stranke u Vijeću moglo bi se opisati na isti način kako je to Kastropil, dok je još bio nezavisni, rekao - podržavati sve dobro za grad, suzdržati se od političkih podrški.

Dosadašnja dva ćorka od zahtjeva za glasanjem o povjerenju Buličiću nisu pokazala ništa što građani, ako ih politka uopće zanima, nisu znali - i da je oporba nejedinstvena te da je gradska politika i neozbiljna i nestabilna. Međutim, bez obzira što su se i ovoga puta gradonačelnik i cijelo Poglavarstvo izvukli, ne bi se smjeli zanositi idejom o nedodirljivosti jer zahtjev s 12 potpisa ne mora ostati neaktiviran. Trinaesti "spavač" može doći i iz redova dvanestorice vladajućih vijećnika ako Poglavarstvo ne bude plesalo kako oni sviraju. Kad ne bi bilo politiziranja, svih 25 vijećnika ovu bi situaciju, zapravo, moglo iskoristiti pa svojim razumnim prijedlozima i odlukama pomoći svim građanima. Na izborima bi tada uspjehe mogli prikazivati i kao svoje, a primjer za to je oporbeni prijedlog da se sufinancira nabavka udžbenika socijalno ugroženim obiteljima i rehabilitacija invalida Domovinskog rata koje je Poglavarstvo prihvatilo pa se time sada diče i jedni i drugi. Na žalost, na temelju dosadašnje prakse to zvuči kao daleka budućnost, ali isto tako nije nitko prije desetak godina mogao misliti da bi vlast u najmanjoj hrvatskoj općini, a kamoli u drugom po veličini gradu u državi mogli zajedno održavati stranke kojoj na čelu stoje Račan i Paraga. Je li to riječ o hrvatskoj pomirbi na splitski način?

Marina PROTIĆ