Novi list: 03. 10. 2003.

'SLUČAJ GOTOVINA' USPORAVA HRVATSKU NA PUTU U EU, ALI JE I ČVRSTO VEŽE UZ ZEMLJE REGIJE

Bez Gotovine u Haagu Hrvatska vezana uz regiju

Uskrata EU kandidature, uspostava balkanske zone slobodne trgovine i regionalni pristup NATO-u Hrvatsku bi najvjerojatnije politički konačno vezali uz ono što želi izbjeći

ZAGREB – Hrvatska konačno vezana uz napredak ostalih zemalja regije, unatoč stanovitim prednostima – to je realna perspektiva zemlje uspori li EU hrvatsko približavanje uniji zbog 'slučaja Gotovina', koji samo simbolizira opću nesposobnost države da brzo i bez nepotrebnih zastoja postigne europske standarde.

Nekoliko je jasnih naznaka da će Hrvatska, propusti li priliku da se priključi EU zajedno s Rumunjskom i Bugarskom ili brzo poslije njih, biti vezana uz napredak ostalih država Balkana, što bi vjerojatno dodatno usporilo ostvarivanje njezinih strateških nacionalnih ciljeva. Istodobno, administracija nema jasan odgovor na te mogućnosti, ali ni snage da javnosti objasni viziju raspleta sadašnje situacije o kojoj nitko nije ozbiljno razmišljao.

Proteklih tjedana, naime, iznova je potvrđeno da međunarodna zajednica neće odustati od stvaranja jedinstvenoga prostora slobodne trgovine na Balkanu, ali ni od stvaranja jedinstvenoga pripremnog okvira za pristupanje zemalja regije NATO-u.

Talijanski ministar Adolfo Urso nedavno je konkretizirao davnu zamisao formiranja zone slobodne trgovine na Balkanu. O tome će talijanska diplomacija u studenome organizirati susret u Rimu, na kojemu bi trebali sudjelovati ministri vanjskih poslova zainteresiranih zemalja.

Iako se već dugo zna da postoji mogućnost ustroja balkanske zone slobodne trgovine, ovdašnja administracija o tome nema formiran stav, jer se o toj ozbiljnoj temi razgovara uglavnom emotivno, s apriornim odbijanjem, i »argumentom« kako Hrvatska ne želi nikakve regionalne okvire zbog loših sjećanja na nedavnu agresiju. Tek pomoćnik ministra vanjskih poslova Mario Nobilo neslužbeno sugerira kako bi bilo dobro iskoristiti racionalni argument očuvanja CEFTA-e, koja je, umjesto neizvjesnih eksperimenata, prokušan i uspješan način intenziviranja gospodarske suradnje. Unatoč tome, konačnoga stava još uvijek nema.

Regija se povezuje i na putu u NATO: iako su hrvatski čelnici u početku nastojali prikriti i samo njezino postojanje, Jadranska povelja prerasta u važan dokument zajedničkog približavanja država regije NATO-u. Nakon što su je nedavno potpisale tri zemlje regije članice Partnerstva za mir – Hrvatska, Albanija i Makedonija – ona je zapravo, doznalo se ovih dana, otvorena i za ostale zemlje regije, pa je jasno će svako hrvatsko zaostajanje u zapadnim integracijama učvršćivati vezanost zemlje za tu regionalnu inicijativu.

Naposljetku, ako Hrvatska na proljeće ostane bez kandidature za EU te ako SSP ne bude ratificiran na vrijeme, jasno je da će zemlja umnogome izgubiti na europskome ritmu. U tom slučaju, EU, u kojoj se već sad počinju osjećati političke zavrzlame kao posljedice skoroga proširenja na deset novih članica, imat će sve manje razloga da Hrvatsku promatra odvojeno od ostatka Balkana.

Boris PAVELIĆ

Paraga: Moguće je da se Gotovina uskoro preda

»Sasvim je moguće« da se general Gotovina »u sljedećih nekoliko dana preda« ako EU zbog izvještaja Carle del Ponte zaustavi hrvatsko približavanje, kazao nam je jučer predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga.

»General prati što se događa i neće dopustiti da Hrvatsku zbog njega pošalju na giljotinu, iako je posve svjestan vlastite nevinosti i uvjeren da bi odgovarao umjesto onih koji su ga prevarili«, kazao je Paraga, ne govoreći otkud mu informacije.

Mesić: Tvrdim da vlasti ne znaju gdje je Gotovina

Odgovorno tvrdim da hrvatske vlasti ne znaju gdje se nalazi Gotovina. Prema onome što je izlazilo u javnosti možemo biti skoro sasvim sigurni da se general Ante Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj, kazao je Mesić odgovarajući na pitanje kakvo izvješće priprema Hrvatska za Carlu del Ponte koja u ponedjeljak stiže u Hrvatsku.

V. C.