Vjesnik: 04. 10. 2003.

Pukanić: Haaški sud je preko mene poslao Gotovini poruku

Svi znaju da je Gotovina u inozemstvu, osim »Carle del Ponte koja to ne želi znati, a čovjek bi joj došao ovdje i obavio sve što Haaški sud zahtijeva«, tvrdi autor intervjua s haaškim optuženikom / Policija je u petak sat i pol razgovarala s Pukanićem koji je morao donijeti i putovnicu

ZAGREB, 3. listopada - »Haaški sud i general Ante Gotovina u indirektnom su kontaktu, a Sud je preko mene Gotovini poslao poruku«, izjavio je u petak vlasnik tjednika Nacional Ivo Pukanić i autor intervjua s haaškim optuženikom, nakon jednoipolsatnog obavijesnog razgovora u Ravnateljstvu policije na Kustošiji.

Gotovina je također preko Pukanića poslao nekoliko poruka Haaškom sudu.

Nije želio govoriti o sadržaju poruke uputivši novinare da o tome pitaju ili »ljude iz Haaga ili samog Gotovinu« kad budu mogli razgovarati s njim.

Pukanić je istaknuo kako je zbog toga što je postojao indirektni kontakt Suda i generala Gotovine bio i osobno pogođen izjavama glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte da je Gotovina u Hrvatskoj.

»To me i ponukalo da napišem priču kako sam se sastao s generalom Gotovinom, koja je istinita«, rekao je Pukanić koji je svoje tvrdnje spreman dokazati na »bilo kojem poligrafu«. Naglasio je i da je s Gotovinom »indirektno« komunicirao posljednjih nekoliko dana.

Vlasnik Nacionala s policijom je razgovarao i u lipnju nakon što je u tom tjedniku objavio intervju s Gotovinom. No ni tada, kao ni sada nije želio otkriti gdje je intervju obavljen, već je samo ustvrdio kako se sve dogodilo u jednoj od metropola u Europskoj uniji. »Carla del Ponte može još dvije godine trubiti da je Gotovina u Hrvatskoj, no da je tako, to bi se saznalo za pola sata i policija bi ga odmah uhitila«, istaknuo je vlasnik Nacionala.

Haaški sud ne pokazuje fleksibilnost, a slučaj Gotovine mogao bi se riješiti za manje od 24 sata. To je sudu poručio i sam Gotovina, tvrdi Pukanić.

Ponovio je da je Gotovina spreman razgovarati s haaškim istražiteljima, a ako tužiteljstvo i nakon toga ostane pri optužnici, spreman je otići u Haag.

Policija je u petak pozivajući Pukanića na razgovor, tražila da donese svoju putovnicu. Prema Pukanićevim riječima, policiju je najviše zanimao njegov put u London u svibnju, gdje se išao naći s prijateljima, no nije želio kazati je li Gotovina jedan od tih prijatelja

Naime, neki su mediji objavili da je Gotovina neko vrijeme bio i u Velikoj Britaniji, odakle je navodno otišao u Irsku.

Na tvrdnje da bi zbog prikrivanja bjegunca protiv njega mogla biti pokrenuta istraga, Pukanić je rekao da će »biti jako loše ako do toga dođe. Kao novinar ne mogu otkrivati izvore svojih informacija, a u ovom slučaju je to general Gotovina«. Istaknuo je i da ga stave na elektrošokove, ne bi otkrio na kojem je mjestu razgovarao s generalom Gotovinom.

Glupošću je nazvao tvrdnje objavljene u domaćim novinama da se general Gotovina skriva u Hrvatskoj, te ustvrdio kako svi znaju da je on u inozemstvu, osim »Carle del Ponte koja to ne želi znati, a čovjek bi joj došao ovdje na noge i obavio sve što Haaški sud zahtijeva«.

Dragan Grdić

Hartmann opovrgava Pukanićeve tvrdnje

ZAGREB, 3. listopada - Glasnogovornica haaškog tužiteljstva Florence Hartmann u petak je opovrgnula izjavu vlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića da je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte preko njega kontaktirala s generalom Antom Gotovinom.

»To apsolutno nije točno. Možda je on kontaktirao s Gotovinom, no nije točno da je Carla del Ponte preko njega kontaktirala s Gotovinom«, rekla je Florence Hartmann u telefonskoj izjavi za Hinu iz Beograda, gdje tužiteljica boravi u radnom posjetu. (Hina)