Slobodna Dalmacija: 04. 10. 2003.

MOGU LI MESIĆ I RAČAN UVJERITI CARLU DEL PONTE DA GOTOVINA NIJE U HRVATSKOJ

Pogreb EU ambicija

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan zajedničkim bi snagama trebali u ponedjeljak uvjeriti glavnu haašku tužiteljicu Carlu del Ponte da general Ante Gotovina nije u Hrvatskoj. Međutim, teško će ostaviti dobar dojam na haašku tužiteljicu ako se budu kretali u okviru nedavne Mesićeve izjave prema kojoj on u jednom trenutku "odgovorno tvrdi da hrvatske vlasti ne znaju gdje se nalazi general Gotovina", a u drugom kaže: "Na temelju svega što je u posljednje vrijeme objavljeno u medijima, možemo biti gotovo sasvim sigurni da se Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj".

Vrlo uvjerljivo. Hrvatske vlasti ne znaju gdje je Gotovina, ali tvrde da nije u Hrvatskoj. I svoja zapažanja, da stvar bude gora, temelje na onome što je u posljednje vrijeme objavljeno u medijima.

Carla del Ponte tada bi mogla naivno upitati zbog čega hrvatske vlasti svoja saznanja crpe iz medija, kad bi im za to trebale služiti tajne službe, a zatim svoje čuđenje potkrijepiti i dodatkom: "U vašim medijima moglo se pročitati svašta".

I doista, prateći medijska nagađanja o mjestu gdje se skriva Gotovina, moglo se putovati od Austrije i Londona preko Sicilije do Irske, s kratkim stajanjem u zagrebačkom Markuševcu, gdje je Gotovinu ovih dana pronašao jedan novinar Vjesnika. Hrvatske vlasti ne znaju gdje je Gotovina, ali uvjereni su da nije u Hrvatskoj. Valja se nadati da će u isto povjerovati i haaška tužiteljica, iako posljednje najave iz Haaga nisu pretjerano optimistične.

Florance Hartmann, glasnogovornica Tužiteljstva, ističe kako će jedino uhićenjem generala Gotovine hrvatska Vlada dokazati da u potpunosti surađuje s Haaškim sudom, budući da informacije iz Haaga govore da je Gotovina i dalje u Hrvatskoj.

Haag je uvjeren u svoje dokaze, baš kao što su hrvatske vlasti uvjerene u svoje. Stoga bi sastanak u ponedjeljak mogao više sličiti prepucavanju informacijama, nego razmjeni dokaza. Strani diplomati savjetuju premijeru Račanu da na sastanku odmah pritisne Carlu del Ponte da pred ministrom policije otkrije skrovište generala Gotovine u Hrvatskoj, nakon čega će specijalna policija u roku pola sata djelovati. Ako haaška tužiteljica ne podijeli svoju informaciju s Vladom, Račan bi tu činjenicu trebao javno obznaniti.

Međutim, u tome se krije glavni problem: Carla del Ponte ne treba promijeniti svoje mišljenje, ako to ne želi. Ona ne treba vjerovati ni hrvatskim uvjeravanjima, ako to ne želi. I njezine riječi glasnije će odjeknuti od hrvatskih. U četvrtak će ona podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti UN-a i, ako Gotovina u tom roku ne bude uhićen, naglasiti da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s Haaškim sudom. To će biti signal Velikoj Britaniji da ustraje na blokadi ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, što bi nanijelo veliki udarac hrvatskim ambicijama da uđe u EU 2007. godine.

U ponedjeljak će premijeru Račanu pokušati pomoći i predsjednik Mesić, čiji se Ured u lipnju ove godine najviše angažirao na rješavanju slučaja Gotovina. On je prvi reagirao na Gotovinin intervju Nacionalu, nakon čega je u pismu zamolio Carlu del Ponte da preispita optužnicu protiv odbjegloga generala i promijeni njegov status iz optuženika u osumnjičenika. Mesić je tih dana bio spreman primiti Gotovinu na Pantovčaku, čak jamčiti da neće biti uhićen, a u nekoliko navrata javno je poručio da će se Gotovina sigurno pojaviti pred haaškim istražiteljima. Od svega toga, međutim, nije bilo ništa. Osim što su Mesić i Račan prokockali bilo kakav autoritet pred Haagom.

Ovaj ponedjeljak mogao bi nanijeti veliki udarac hrvatskim ambicijama za priključenje EU-u, ali više od svega, izbiti ovoj koaliciji veliki adut u predstojećim izborima. Ulazak u EU 2007. godine bilo je veliko predizborno obećanje, Hrvatska je čak hvatala zalet preskačući i po nekoliko stepenica na tom putu, da bi slučaj Gotovina osujetio ta nastojanja. Zapravo, osujetili su ih hrvatski političari pretjeranim kolebanjem, čime su sami sebi nanijeli najveću štetu u dijalogu s haaškim tužiteljstvom.

Tomislav KLAUŠKI