Slobodna Dalmacija: 06. 10. 2003.

HAAG NIJE IMPRESIONIRAN TVRDNJOM DA GOTOVINA NIJE U HRVATSKOJ

Dajte nam generalovu adresu

DEN HAAG - U razgovoru s premijerom Ivicom Račanom, glavna tužiteljica Carla del Ponte nastavit će tvrditi da je haaški optuženik Ante Gotovina u Hrvatskoj, smatraju naši europski ekspertni izvori . Naši izvori ne smatraju da će se argumentacija hrvatske strane, koja se sastoji u tome da nema nijedne indicije da je Ante Gotovina u Hrvatskoj, a postoje indicije da je Gotovina vani, dojmiti Carle del Ponte. Ona će, vjeruje se, i dalje inzistirati da je Gotovina u Hrvatskoj i da ga Vlada treba uhititi i predati Tribunalu.

Jednako tako, Carla del Ponte nastupila je i prije nekoliko dana u Beogradu, odakle takodjer tvrde da prema njihovim saznanjima optuženik Ratko Mladić nije u Srbiji. Tužiteljstvo Tribunala tvrdi da jest, i navodno su predali srpskoj strani neke informacije o njegovu kretanju.

Što se tiče Hrvatske, Tribunalu su poznati argumenti o tome da u posljednje dvije godine u maloj zemlji, gdje se sve zna, i gdje gotovo nema tajni, nije procurila nijedna informacija o Gotovininu prebivalištu, zatim da je Gotovina spretan i ima veze u podzemlju i u Legiji stranaca, kao i da se Gotovina više ne može pouzdati u Hrvate. Jednako tako, čuli su da je Gotovina možda u Italiji, možda u Londonu, gdje je možda Nacional s njim vodio intervju, ili da taj čovjek, koji ima dvije službene i bogzna koliko lažnih putovnica, putuje od zemlje do zemlje. Ali, takodjer nije nepoznata praksa ni da se dezinformacija namjerno plasira.

Drugim riječima, neki misle da baš količina informacija u medijima da Gotovina nije u Hrvatskoj govori obratno, da jest. Takodjer, neki misle da množina informacija da Gotovina nije u Hrvatskoj može poslužiti kao dokaz prijateljima Hrvatske da se olabavi pritisak na službeni Zagreb, a da se obveza totalne suradnje sa Sudom ipak ne ispuni. Dakle, to se u Tribunalu smatra neprihvatljivim, i premijeru Račanu bi trebalo čudo da uvjeri Carlu del Ponte da se njegovu Vladu pusti na miru.

Prema našim informacijama, u Tribunalu se ne sumnja da Račan nije profil čovjeka koji bi skrivao ratne zločince, ali se smatra da su stare strukture još uvijek vrlo jake. Od Račana se traži da napravi još jači napor oko Gotovine. U prijevodu, traži se da stavi ruku u stare HDZ-ovske strukture i iz te rupe izvadi Gotovinu. Službenom Zagrebu ne ide u prilog što Gotovinu nije uhitio u vrijeme dok je bio na dohvat ruke, dok ovaj nije nestao. Zato, u očima Tribunala, hrvatski argumenti nemaju težinu koji bi možda mogli imati.

Neki drugi smatraju da bi hrvatska strana, ako doista može garantirati da Gotovina nije u Hrvatskoj, mora biti u stanju, politički i operativno, dati Tribunalu i drugima adresu gdje se taj optuženik nalazi. To što samo kaže "ne možemo" nije dosta dobro, smatraju bruxelleski europski eksperti i haaški poznavatelji Tribunala. "Neka Hrvatska dade adresu", čuli smo s nekoliko različitih mjesta.

U svakom slučaju, Carla del Ponte nastupa izvanredno samouvjereno, a ta samouvjerenost vjerojatno proizlazi iz toga što ima obavještajne podatke koje smatra pouzdanima, a svakako mnogo pouzdanijama od onoga što joj tvrde u vladama Zapadnog Balkana koje su preuzele obvezu suradnje sa Sudom. Bilo koja zemlja može opskrbljivati Tribunal obavještajnim podacima. Promet izmedju veleposlanstava zemalja EU-a i NATO-a u Haagu i Tribunala je, kako smo čuli, gust.

Ines SABALIĆ