Vjesnik: 06. 10. 2003.

Hoće li Račan i Mesić uvjeriti Carlu del Ponte da Gotovina nije u Hrvatskoj

Premijer Račan i predsjednik Mesić tužiteljicu dočekuju novim argumentima koji govore u prilog da hrvatska suradnja sa Sudom nije upitna, a da hrvatska tijela vlasti nisu u mogućnosti uhititi haaškog bjegunca Antu Gotovinu, jer se on ne nalazi u Hrvatskoj nego u nekoj od država EU-a / S glavnim državnim odvjetnikom Bajićem, a vjerojatno istodobno i s ravnateljem policije Ostojićem, Carla del Ponte će izmijeniti nužne informacije prije skorog preuzimanja nekoliko haaških predmeta u nadležnost nacionalnog pravosuđa

ZAGREB, 5. listopada – Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte doći će u Zagreb u ponedjeljak oko 10,30. Prema Vladinoj najavi, s premijerom Ivicom Račanom sastat će se već oko 11 sati u Banskim dvorima. Potom haaška tužiteljica odlazi na Pantovčak da bi razgovarala s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem. Do odlaska iz Zagreba oko 16 sati bit će rezerviran i termin za razgovor s Mladenom Bajićem, glavnim državnim odvjetnikom.

Sastanku u Banskim dvorima će uz premijera Račana prisustvovati i potpredsjednik Vlade dr. Goran Granić, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, šef Ureda za odnose Hrvatske i Haaga Jakša Muljačić, glavni državni odvjetnik Bajić i ravnatelj policije Ranko Ostojić.

Carla del Ponte već je najavila da u Zagreb dolazi rezimirati odnose Hrvatske i Haaga pred njezino izvješće u UN-ovu Vijeću sigurnosti. Premijer Račan, pak, svoju gošću dočekuje novim argumentima koji govore u prilog da hrvatska suradnja s Haaškim sudom nije upitna, a da hrvatska tijela vlasti nisu u mogućnosti uhititi haaškog bjegunca Antu Gotovinu, jer se on ne nalazi u Hrvatskoj nego u nekoj od država Europske unije.

U Predsjedničkim dvorima glavna haaška tužiteljica će saslušati i nove dokaze kojima raspolaže Predsjednik Republike u prilog tezi da Hrvatska ne može odgovarati za neispunjenje haaškog uhidbenog naloga, jer se Gotovina ne nalazi u dosegu hrvatskih tijela vlasti.

S glavnim državnim odvjetnikom, a vjerojatno istodobno i s ravnateljem policije, Carla del Ponte će izmijeniti nužne informacije prije skorog preuzimanja nekoliko haaških predmeta u nadležnost nacionalnog pravosuđa. Taj proces je inače već odavno najavljen, ali su se, prema Vjesnikovim izvorima, tek sad stekli uvjeti da se taj posao obavi. Odnosno, da svi budući predmeti koji će iz Haaga biti upućivani hrvatskim sudovima prođu rutinsku proceduru.

Carla del Ponte će se u ponedjeljak sastati i s predstavnicima diplomatskog kora u Zagrebu, odnosno na kratkom brifingu će provjeriti osoblje i rad svog ureda u Zagrebu.

Vjesnikovi izvori nigdje ne spominju mogućnost da bi Carla del Ponte sobom donijela i neku od toliko puta već najavljivanih optužnica. Istina, neki domaći izvori kažu kako postoji mogućnost da tužiteljica s optužnicama dođe iz jednostavnog razloga što bi sadržajem svojega govora pred Vijećem sigurnosti mogla osigurati brzo i efikasno izvršenje tih optužnica, odnosno uhidbenog naloga o transferu optuženica. Međutim, to mogu biti i puke špekulacije.

U središtu zbivanja bit će, bez obzira na mjesto razgovora, Ante Gotovina i činjenica da se nakon 27 mjeseci general i dalje nalazi u bijegu. Carla del Ponte, sudeći prema izjavama njezine glasnogovornice Florence Hartman, više nije opterećena dilemom gdje je Gotovina. On je za nju u Hrvatskoj.

S obzirom na to da od posljednjeg susreta tužiteljice i dr. Granića iz Haaga u Zagreb nijednim dostupnim kanalom nije došla informacija o tome gdje je Gotovina, ista ona kojom tužiteljica u proteklih deset dana prijeti Zagrebu. Očito da će i od premijera i od Predsjednika stići ne samo policijsko-obavještajni odgovor na te njezine »informacije« nego bi taj odgovor morao biti i čvrst, državnički stav o cijelom slučaju. Tužiteljica jest moćna osoba međunarodne zajednice, ali je također točno da je Hrvatska suverena država, članica te iste zajednice. A s te pozicije Hrvatska traži barem minimum uvažavanja.

Vlado Rajić