Slobodna Dalmacija: 07. i 08. 10. 2003.

STIPE MESIĆ NAKON SUSRETA S HAAŠKOM TUŽITELJICOM

Prekinut ćemo lanac financiranja generala

ZAGREB - Carla del Ponte ne zna gdje se skriva general Ante Gotovina. Ona može samo naslućivati - rekao je predsjednik Stjepan Mesić nakon jučerašnjeg sastanka s glavnom haaškom tužiteljicom na Pantovčaku, dodavši kako ona nije izišla s konkretnim informacijama o mjestima gdje se Gotovina skrivao. "Prema našim informacijama, Gotovina se ne nalazi u Hrvatskoj, a indicije Haaškog suda nisu novijeg datuma.

Mesić je u intervjuu na Hrvatskom radiju pozvao generala Gotovinu da se sam preda jer će ga to staviti u bolji položaj pred Haaškim sudom, nego da ga uhiti hrvatska ili bilo koja druga policija. "Gotovina mora shvatiti dramatiku trenutka da iskoristi šansu i razgovara s haaškim istražiteljima", kazao je Mesić, izrazivši nadu da će Gotovina "kao patriot" iskoristiti priliku da odgovori na pitanja.

Hrvatski predsjednik nije želio odgovoriti na pitanje hoće li se Gotovina predati na Pantovčaku, već ga je opet pozvao da iskoristi priliku da se preda. Negativno je odgovorio na pitanje je li osobno kontaktirao s Gotovinom.

Mesić je ustvrdio da Carla del Ponte ne zna gdje je Gotovina, odnosno da barata zastarjelim informacijama. Jednako tako, nije želio kritizirati hrvatske obavještajne službe da nisu dovoljno učinile da spriječe bijeg haaškog optuženika. "Ako su zakazale, onda se to dogodilo kad je optužnica stigla u Zagreb prije dvije godine. Ali kad je pobjegao, onda mu više nisu mogle ući u trag".

"Kad bi Gotovina bio u Hrvatskoj, to bi se sigurno saznalo. On nije nepoznat čovjek i netko bi ga sigurno prepoznao", nastavio je Mesić, odbivši nagađanja kako je Gotovina pod kontrolom ove vlasti, ali da će biti uhićen tek nakon izbora.

Na kraju, hrvatski Predsjednik najavio je da će Hrvatska na temelju informacija iz Haaga prekinuti lanac financiranja odbjeglog generala, te kazao da Carla del Ponte nije iznijela konkretna imena Gotovininih jataka. Na pitanje hoće li ovaj slučaj usporiti hrvatski napredak prema EU-u, Mesić je odgovorio da bi taj put mogao biti usporen, ali ne i potpuno zaustavljen.

T. KLAUŠKI