Slobodna Dalmacija: 07. i 08. 10. 2003.

RASPLET SLUČAJA GOTOVINA POSTAO PREDMETOM MNOGOBROJNIH SPEKULACIJA

Kuloarski scenariji predaje ili uhićenja

ZAGREB - Zaigrali su se kuloari oko slučaja Gotovina - glasine plasirane iz Banskih dvora, s Pantovčaka, iz VOA-e, POA-e, oporbe i medija najavljuju nove obrate. Nova runda ove haaške trakavice najavljena je još u nedjeljnom Vjesniku, dan prije dolaska Carle del Ponte u Zagreb, u kojem se tvrdi, a prema informacijama od jednog "vrlo visokog državnog dužnosnika", da će se umirovljeni general Ante Gotovina predati u ponedjeljak, i to baš u vrijeme dolaska glavne haaške tužiteljice u Banske dvore.

Taj je visoki državni dužnosnik najavio zbog toga "spektakularni ponedjeljak", uz napomenu da će se, u slučaju da se Gotovina ne preda, pokrenuti "spektakularna akcija" uhićenja Gotovine.

Prijepodne "spektakularnog ponedjeljka" je prošlo bez Gotovinine predaje, podne je otkucalo, a odnekud iz Banskih dvora proširila se spekulacija prema kojoj francuske i hrvatske obavještajne službe nagovaraju Gotovinu da se preda. Cijena predaje je navodno, uz rješavanje Hrvatske bremenitog haaškog križa, bogato materijalno zbrinjavanje supruge i djece umirovljenog generala.

Na tu spekulaciju nadovezala se sljedeća prema kojoj će Gotovina biti uhićen na slovensko-austrijskoj granici ili direktno na Pantovčaku. Predsjednik Stipe Mesić je na pitanje o tom nagađanju odgovorio neodređeno s pozivom Gotovini da se preda. Uz te spekulacije kuloari "analiziraju" sve aspekte koje sa sobom nosi podatak da je MUP u putovnici Ive Pukanića, urednika Nacionala koji je napravio intervju s Antom Gotovinom, najviše vremena posvetio pečatu iz kojeg je vidljivo da je Pukanić u svibnju bio u Londonu.

Također, mogućnost za raznolike kalkulacije otvara i činjenica da se u ponedjeljak poslijepodne premijer Ivica Račan sastao s državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Na tom je sastanku bilo, navodno, riječi i o mogućem uhićenju haaškog osumnjičenika i bjegunca.

Uglavnom, dolazak Carle del Ponte i najava njezinog izvješća pred Vijećem sigurnosti UN-a u četvrtak pokrenuli su lavinu obavještajnih i protuobavještajnih (dez)informacija, a u medijima sve frca od "neslužbenih" i "nepotvrđenih" izjava o Gotovininoj predaji ili uhićenju. A od Ante ni A.

F. LAUŠIĆ