Vjesnik: 09. 10. 2003.

Meron: Haaški sud neće završiti s radom dok ne bude sudio Mladiću, Karadžiću i Gotovini

WASHINGTON, 8. listopada - »Haaški sud neće završiti svoj rad prije nego bude sudio optuženima za najteže zločine, bosanskim Srbima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću i hrvatskom generalu Anti Gotovini«, rekao je u utorak u Washingtonu predsjednik tog suda Theodor Meron.

Izvješćujući Helsinško povjerenstvo američkog Kongresa, rekao je kako bi prema strategiji završetka rada Tribunala koju je prihvatilo Vijeće sigurnosti UN-a Sud trebao dovršiti istrage do kraja 2004., suđenja do kraja 2008. i žalbene postupke do kraja 2010. Naglasio je kako će ostvarenje te strategije ovisiti o tome hoće li biti uhićeni i izručeni Sudu optuženici za najgore zločine tijekom jugoslavenskog sukoba »Ratko Mladić, Radovan Karadžić, kao i Ante Gotovina« te da se neće krenuti prema zatvaranju Suda prije toga.

Prema njegovim riječima, završetak rada Suda ovisit će o jačanju suradnje zemalja u regiji sa Sudom, o odluci tužitelja o budućim optužnicama, boljoj učinkovitosti Suda te mogućnosti da se neka suđenja nižim i srednje rangiranim optuženicima prebace sudovima u zemljama bivše Jugoslavije. Ocijenio je da su »države u regiji u posljednje vrijeme poboljšale e suradnju sa Sudom«, ali »ta suradnja mora biti potpunija«.

Meron je izjavio kako je »zamijećeno da se znatno poboljšao duh suradnje u Beogradu i Zagrebu«, no naglasio je da Republika Srpska »uopće ne surađuje sa Sudom«. Kad je riječ o BiH, Meron je dodao da se radi na stvaranju posebnoga suda za ratne zločine u Sarajevu. (Hina)