Vjesnik: 09. 10. 2003.

Prosper: SAD nema razloga vjerovati da je general Ante Gotovina izvan Hrvatske

ZAGREB, 8. listopada - »Unatoč uvjeravanjima hrvatske vlade, SAD nema razloga vjerovati da je odbjegli hrvatski general Ante Gotovina izvan Hrvatske i očekuje od Vlade da riješi to pitanje«, rekao je američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre-Richard Prosper u utorak u Zagrebu, nakon razgovora u Ministarstvu pravosuđa.

»Očekujemo od hrvatske vlade da poduzme korake u traženju generala Gotovine. Riječi nisu dovoljne, želimo da se nešto poduzme«, rekao je američki veleposlanik. Upozorio je da je problem generala Gotovine »potencijalna prepreka hrvatskome ulasku u europske institucije«, a ako se ne riješi, SAD »strahuje da će imati i negativne učinke«.

Prosper je istaknuo da je Washington spreman podržati zahtjeve Tribunala i međunarodne zajednice u pogledu Gotovine. Inače, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović i veleposlanik Prosper razgovarali su o reformi pravosuđa i primjeni Statuta Međunarodnoga kaznenog suda (ICC).

Prije Zagreba Prosper je posjetio BiH. U sarajevskom Dnevnom avazu od utorka, izjavio je kako je njegova vlada spremna podržati »oštre mjere« protiv Hrvatske zatraži li ih glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte.

»Hrvatska vlada zna koje su to mjere. Ne poduzmu li se istinske mjere u vezi s Gotovinom, to će utjecati na hrvatski ulaz u europske institucije. Ne želimo da se to dogodi, ali sve je u rukama hrvatske vlade«, rekao je Prosper u Zagrebu.

Američki veleposlanik sastao se također s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

»Razgovarali smo o spremnosti Hrvatske da progoni ratne zločince, bez obzira na njihovu nacionalnost, ali i spremnosti da se poduzme sve kako bi se uhitile osobe za kojima traga Haaški sud, među ostalima i Ante Gotovina«, rekao je Hini glavni državni odvjetnik.

Prema njegovim riječima, Prosper je pohvalio pomake u radu Državnog odvjetništva na progonu ratnih zločina u posljednjih godinu dana otkad su se posljednji put susreli. Bajić kaže da je na sastanku, na kojem je bio i američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank, suradnja Hrvatske i haaškog tužiteljstva ocijenjena kao »primjerena i dobra«. (Hina)

Vlada SAD nudi pet milijuna dolara za informaciju o Gotovininom boravištu

ZAGREB, 8. listopada - Sjedinjene Države ponudile su pet milijuna dolara nagrade za pouzdanu informaciju o trenutnom boravištu odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine, izjavio je američki izaslanik za ratne zločine, veleposlanik Pierre-Richard Prosper za »Jutarnji list« od četvrtka.

»Vlada Sjedinjenih Država ponudila je pet milijuna američkih dolara za vjerodostojnu informaciju koja bi dovela do haaškog osumnjičenika, umirovljenoga hrvatskog generala Ante Gotovine«, rekao je Prosper.

On je dodao da su SAD spremne pomoći hrvatskoj vladi da uhiti Gotovinu ovom visokom novčanom nagradom te je istaknuo da će informatoru, ako on to želi, biti zajamčena potpuna zaštita identiteta i preseljenje u bilo koji dio svijeta, uključujući SAD.

Prema riječima Prospera, uskoro će biti otvorene tzv. vruće linije za moguće pružanje informacija, čiji će telefonski brojevi biti objavljeni u hrvatskim medijima, a mogući infromatori mogu se već sada javiti u politički odjel američkog veleposlanstva.

Američki veleposlanik ponovio je da SAD nema razloga vjerovati da Gotovina nije u Hrvatskoj. »Sve naše informacije govore da je on tu, u Hrvatskoj«, rekao je Posper ponudivši Hrvatskoj i tehničku pomoć u otkrivanju Gotovinina boravišta. (Hina)