Večernji list: 10. 10. 2003.

NEW YORK: IZVJEŠĆA PREDSJEDNIKA HAAŠKOG SUDA THEODORA MERONA I GLAVNE HAAŠKE TUŽITELJICE CARLE DEL PONTE NA EAST RIVERU

CARLA DEL PONTE I PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI OPTUŽILA:

Za slučaj Gotovina kriva Hrvatska

Glavna tužiteljica naglasila je da se u posljednje vrijeme suradnja Zagreba ipak poboljšava

Glavna tužiteljica ICTY-ja Carla del Ponte, govoreći jučer u Vijeću sigurnosti poslije 16 sati po američkom vremenu, pozvala je sve članice da svojim političkim autoritetom i odlučnošću utječu na brže rješavanje problema koje ona zapaža između tužiteljstva u Haagu i država nastalih iz bivše Jugoslavije.

Govoreći o suradnji s hrvatskim vlastima, Carla del Ponte požalila se u vrlo oštrom tonu Vijeću sigurnosti da je bilo problema i odugovlačenja jer je Zagreb bio spor u izručivanju zatraženih dokumenata. Naglasila je da se suradnja na tom području ipak u posljednje vrijeme popravlja, ali je otvoreno kazala da je Hrvatska odgovorna za neizručivanje optuženika generala Gotovine sudu u Haagu.

- Iz Hrvatske dobivam službene izjave kako je general Gotovina izvan zemlje, a moj ured ima drukčije informacije. Tijekom boravka u Zagrebu i susreta s premijerom Račanom razmijenili smo informacije o generalu Gotovini. Naglasila sam premijeru Račanu da su informacije o boravku generala Gotovine u Hrvatskoj stigle iz valjanih i sigurnih izvora. Nakon mog odlaska iz Zagreba hrvatske su vlasti u službenom priopćenju još jednom potvrdile da se Gotovina nalazi izvan zemlje, odnosno u zemljama Europske unije - požalila se Carla del Ponte.

Haaška tužiteljica oštro je osudila nesuradnju Beograda i Republike Srpske, a posebno je kritički naglasila da bosanski Hrvati uopće ne pokazuju nikakvu dobru volju da se suradnja uspostavi. Za Karadžića je tužiteljica kazala da se skriva na području između Crne Gore i Republike Srpske.

Ne tražeći formalno od Vijeća sigurnosti sankcije ili druge kazne za zemlje koje u potpunosti ne ispunjavaju sve zahtjeve za suradnju s Haagom, tužiteljica Carla del Ponte zahvalila je "diplomatskim rječnikom" svim članicama Vijeća sigurnosti koje otvoreno podržavaju njezin rad. Poručila je potom da poziva međunarodnu zajednicu neka "politički djeluje" kako bi se ubrzao rad tužiteljstva i suda u Haagu, jer bez toga će, naglasila je Carla del Ponte, biti teško ostvariti sve zacrtano u Rezoluciji 1503, u kojoj stoji da se do kraja 2008. godine moraju završiti svi sudski procesi u prvom stupnju.

Govoreći na sjednici Vijeća sigurnosti u New Yorku, predsjednik Haaškog suda Theodor Meron govorio je o važnosti privođenja Mladića i Karadžica u Haag, ali ni jednom riječju nije spomenuo generala Gotovinu. Najavio je da će glavna tužiteljica donijeti još 13 ili 14 novih optužnica i da se od nje i sudaca očekuju rezultati i brže rješavanje svih započetih i budućih sudskih procesa u Haagu.