Vjesnik: 11. 10. 2003.

Haaško tužiteljstvo na američkom koncu

Prije New Yorka se sve činilo ružičastim, no onda je u Zagreb došao američki veleposlanik za ratne zločine Pierre-Richard Prosper / Učinak njegova posjeta ispisala je Carla del Ponte u svom izvješću Vijeću sigurnosti / Ono što je sama govorila je jedan redak tog dokumenta, ono što je Prosper podijelio Zagrebu je drugi / Neki objavljeni novinski reci svjedoče da se sadržaj izvješća u diplomatskim krugovima znao unaprijed, čak i učinak Prosperova upada

ZAGREB, 10. listopada - Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte je rekla svoje u četvrtak navečer po hrvatskom vremenu. Ali, njeno je izvješće Vijeću sigurnosti UN-a pisano barem deset dana prije 9. listopada. Koncept je napravljen nakon dolaska hrvatske delegacije u Haag. Do posljednjeg je trena taj posjet držan u tajnosti.

Ali, procurilo je da će potpredsjednik Vlade Goran Granić - s ministricom pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, šefom Vladinog ureda za odnose s Haaškim sudom Jakšom Muljačićem, glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i odvjetnikom za »slučaj Gotovina« Goranom Mikuličićem - posjetiti Carlu del Ponte prije njena dolaska u Zagreb i newyorškog izvješća.

Tužiteljica je na tom sastanku maknula u stranu dokumentaciju koju je donijelo hrvatsko izaslanstvo i ponavljala: »Hrvatska je dužna uhititi bjegunca, jer on je u Hrvatskoj«. Uvrijeđen takvim postupkom Granić je, na opće iznenađenje, tužiteljici rekao: »Gospođo, ako vi imate informacije o tome da je Gotovina u Hrvatskoj dajte ih ili šutite o tome«.

O izvješću hrvatskog tužiteljstva o broju utuženih ratnih zločina od 1990. do 31. kolovoza 2003. godine nije bilo ni riječi. Nije spomenut ni dokument o 33 najveća suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj. Razgovaralo se nije ni o dovršenim poslovima u Vladinom uredu za suradnju s Haagom u Zagrebu, u Mesničkoj. Delegacija se u Zagreb, nakon haaške večere, vratila istoga dana, s dozom optimizma. Granićevo »Gospođo...« imalo je pozitivnog učinka. Izvješće o hrvatskim aktivnostima na hvatanju Gotovine trebalo je dopuniti, ali je tužiteljica prihvatila potpisati hrvatski prijedlog memoranduma o tome što jest suradnja Haaga sa Zagrebom i obratno. Obećala je, donijet će ga 6. listopada u Zagreb.

Odmah valja reći, memorandum nije potpisala niti donijela, »jer nije imala vremena«. Obećala je da će ga poslati naknadno. No sad, nakon govora u Vijeću sigurnosti, taj dokument i nema smisla. Tužiteljica je svoje rekla, a sadržaj tog dokumenta trebao je osigurati Hrvatsku od »iznenađenja« u govoru. I to u skladu s onim što se dogovorilo i utvrdilo kao točno onog poslijepodneva u uredu haaške tužiteljice.

Carla del Ponte je na zagrebački dio priprema za New York došla u ponedjeljak, 6. listopada. Rezultate susreta s premijerom Ivicom Račanom i njegovom ekipom ona ocjenjuje kao »snažnu suradnju Hrvatske i Haaga«, a Gotovinino hvatanje kao zajednički posao Hrvatske i međunarodne zajednice s obzirom na Interpolovu tjeralicu. Istina, ne ispunjava obećanje i ne sastaje se u četiri oka s Mladenom Bajićem u vezi s preseljenjem nekoliko spisa iz Haaga nacionalnim sudovima na postupak.

Zato je Bajićeva ocjena o golemoj odgovornosti Sabora da do raspuštanja idućeg tjedna prihvati Zakon o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom ostala namijenjena isključivo domaćoj upotrebi. Jer, odredbe toga zakona premošćuju nacionalno zakonsko ograničenje prema kojem dokumentacija preuzeta iz Haaga na nacionalnim sudovima postaje bezvrijednom, a Hrvatska bi dospjela pred još jedan zid - nesuradnje

Ali, opći dojam je sjajan. Premijer, da bi spriječio javno curenje podataka, sve hrvatske sugovornike razgovora s tužiteljicom poziva na kasni ručak, a sam dozira informacije nastupom na radiju i u večernjem televizijskom programu. Dojam je, dakle, bio odličan. Čak toliko da se zaboravilo kako je samo dva dana ranije glasnogovornica haaškog tužiteljstva iz Beograda poručila »da tužiteljica zna da je Gotovina u Hrvatskoj, ali da ga Zagreb ne želi uhititi«.

Hrvatska je strana za tu tvrdnju napisala posebno izvješće, noć prije dolaska tužiteljice u Zagreb. Na 20 je stranica točno napisano, bez ukrasa, što je bilo točno, a što netočno o informacijama o Gotovini u Hrvatskoj, što je poduzela obavještajna zajednica, što policija, što tužiteljstvo. Taj je dokument Carla del Ponte u New Yorku nazvala »nekorisnim, prepunim starih informacija«.

Zagrebački optimizam nije umanjila ni činjenica da Carla del Ponte ni Račanu u četiri oka nije rekla ništa novo o svojim spoznajama da je Gotovina u njegovu dosegu. U svojim ranijim tvrdnjama bila je toliko uvjerljiva da se činilo da će u Zagreb doći samo da pokupi lovinu.

Dakle, sve se prije New Yorka, unatoč svemu, činilo ružičastim.

A onda u Zagreb, dan prije, dolazi američki veleposlanik za ratne zločine Pierre-Richard Prosper. Razgovarao je dva sata s ministricom Ingrid Antičević Marinović, a onda još jedan sat razgovora, još jedan sat glavnim državnim odvjetnikom Mladenom s Bajićem. U međuvremenu je dao dva novinska intervjua i jednu službenu izjavu. Izjava »Sjedinjene Države nemaju razloga vjerovati hrvatskim vlastima kako su učinile sve da uhvate Gotovinu« pokosila je sav ovdašnji optimizam. »Američka vlada daje pet milijuna dolara za informaciju o Gotovini«, poručio je samo u jednom intervjuu, a u drugom uopće nije spomenuo tjeralicu.

Radni je dan Prosper zaključio večerom u američkom veleposlanstvu s brižljivim rasporedom gostiju za stolovima kako bi se osigurao da razgovore s jednima ne čuju i oni drugi. Tada je tvrdio da su ga na priču o »pet milijuna« natjerali hrvatski novinari svojim upitima. Pokušao je i objasniti svoj tvrdi stav prema Hrvatskoj, ali na tezi pukog američkog interesa za stanje u regiji.

Učinak njegova posjeta ispisala je Carla del Ponte u svom izvješću. Ono što je sama govorila je jedan redak tog dokumenta, ono što je Prosper podijelio Zagrebu je drugi. Tako da se pri korištenju izvješća može birati, tko što voli.

Neki objavljeni novinski reci pak svjedoče da se sadržaj izvješća u diplomatskim krugovima znao unaprijed. Čak i učinak Prosperova upada. Sva je ta parada učinjena javnosti radi. Američka veza Carle del Ponte samo je potvrđena.

Vlado Rajić