Večernji list: 11. 10. 2003.

SLUČAJ GOTOVINA - IAKO STRANI DIPLOMATI TVRDE DA HRVATSKA NIJE LOŠE PROŠLA U IZVJEŠĆU

London i dalje blokira hrvatski ulazak u EU

Britanski ministar za Europu Denis MacShane: Za Hrvatsku put do Bruxellesa vodi kroz Haag

Nakon izvješća predsjednika Haaškog suda Theodora Merona i glavne tužiteljice Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a, počele su konzultacije među članicama, ali tijekom petka nisu odlučile hoće li se "godišnja inventura" zaključiti predsjedničkom izjavom ili novom rezolucijim. Doznajemo da su oštre riječi glavne tužiteljice upućene Srbiji i Crnoj Gori bile glavna tema diplomatskih rasprava iza zatvorenih vrata. Diplomati tvrde da Hrvatska "nije loše prošla", a tužiteljičine reakcije o slučaju Gotovina svi su ionako očekivali.

Govor hrvatskog veleposlanika Vladimira Drobnjaka na sjednici Vijeća sigurnosti ocijenjen je pozitivnim jer je "diplomatski pristojno", ali vrlo argumentirano odgovorio na rukavicu koju je bacila Del Ponte strpavši generala Gotovinu u isti koš s Karadžićem i Mladićem.

- Hrvatsku je pohvalila za sve bolju suradnju i istodobno je iznijela problem s Gotovinom, koji nije ništa novo i to smo očekivali - komentira Drobnjak izvješće Carle del Ponte. U nizozemskoj misiji pri UN-u kažu da Gotovina, kao i ostali optuženici, mora biti izručen Haagu. Puno otvoreniji bio je novi britanski veleposlanik pri UN-u Emyr Parry. Izjavio je da "zaista sumnja da su Gotovina, Karadžić i Mladić nedostupni policiji zemalja u kojima se skrivaju", misleći pritom na njihove matične države. Slične su rekacije i u samoj Velikoj Britaniji.

"Račanov argument da general Gotovina nije u Hrvatskoj najvjerojatnije neće zadovoljiti zemlje u EU, uključujući Britaniju i Nizozemsku, procjenjuje u jučerašnjem broju "The Independent". Pod naslovom "Nasljedstvo ratnih zločina zadržava napore Hrvatske za ulazak u EU", britanski dnevnik ističe kako je "Hrvatska poboljšala suradnju s Haaškim sudom i ostvaruje značajan napredak u povratku izbjeglica, a hrvatsko gospodarstvo snažnije je od nekih zemalja koje će pristupiti EU iduće godine". Unatoč svemu, Britanija i Nizozemska i dalje stopiraju punu provedbu Sporazuma između EU i Hrvatske. Dok premijer Račan apelira da slučaj Gotovina ne bude prepreka Hrvatskoj za ulazak u EU, "The Independent" prenosi izjavu britanskog ministar za Europu Denis MacShanea koji jasno poručuje: "Za Hrvatsku put do Bruxellesa vodi kroz Den Haag".

Predsjednik Mesić: Činjenica je da nam je ostao još jedan problem

Predsjednik Mesić komentirao nam je izvješće Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a.

- Izvješće je bilo očekivano s obzirom na njezino izlaganje za posjeta Zagrebu. Moji suradnici i ja argumentirano smo razgovarali o skupu okolnosti u kojima smo se našli nakon bijega generala Gotovine. Tužiteljica je jučer iznijela da je zadovoljna suradnjom oko dokumentacije, a čini mi se da je o nekim informacijama vezanim uz generala Gotovinu imala neke starije podatke i informacije. U svakom slučaju, Hrvatska surađuje s Haaškim sudom, ali je činjenica da nam je ostao još jedan problem - kaže predsjednik Mesić. (J. P.)

VELEPOSLANSTVO SAD-a: Još nije otvorena linija za Gotovinu

Američko veleposlanstvo u Zagrebu u četvrtak je najavilo da će otvoriti posebnu telefonsku liniju za informacije o generalu Gotovini, no ona jučer nije bila otvorena. Informacije o Gotovini zasad se primaju na broj centrale 01 661-2200. Službenici veleposlanstva jučer nam nisu mogli otkriti je li u posljednja dva dana itko nazvao i ponudio informacije. (Z. B.)