Novi list: 13. 10. 2003.

DRŽAVNI DUŽNOSNIK OPOVRGAVA TVRDNJU PREDSJEDNIKA MESIĆA O ODBJEGLOM GENERALU

Gotovina ipak u Hrvatskoj

Liječnik specijalist s područja srednje Dalmacije nedavno je pregledao generala i ustanovio da mu treba manja operacija

ZAGREB – Ante Gotovina je u srednjoj Dalmaciji i lakše je bolestan, pa sljedećih dana kani otputovati u Francusku gdje bi mogao obaviti potrebnu manju operaciju, izjavio je jučer našemu listu dobro obaviješteni viši državni dužnosnik koji nije član Vlade, a nije želio biti imenovan.

Time je neizravno opovrgnuo tvrdnju predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je u subotu rezolutno ustvrdio kako podaci hrvatskih tajnih službi govore da general Gotovina nije u Hrvatskoj.

Prema podacima toga izvora, u posljednjih nekoliko dana generala Gotovinu pregledao je specijalist s područja Zadra ili Šibenika te ustanovio da mu je potrebna manja rutinska operacija kako bi se otklonila upala na predjelu glave. General je, kaže naš izvor, zatražio liječničku pomoć, ali nije išao na pregled, nego je liječnik odveden u njegovo skrovište kako bi ga pregledao.

Poslije toga, izvijestio je naš izvor, general Gotovina kani otputovati u Francusku, i to uz pomoć ljudi koji su mu, navodno, kupili francusku putovnicu. Taj se podatak ne poklapa s nedavnom tvrdnjom predstavnika Vlade koji su, sugerirajući da su i inozemne tajne službe kumovale Gotovininu bijegu, izjavili da je Francuska Gotovini izdala putovnicu dva mjeseca prije nego što je protiv njega objavljena haška optužnica. Ipak, podaci o vrsti putovnice koju je Francuska navodno izdala Gotovini nisu objavljeni, pa nije isključeno da taj dokument više ne vrijedi.

Izvor našega lista, upoznat s kretanjima u državnome vrhu, kazao nam je da je nezadovoljan trenutnom situacijom oko generala Gotovine, kojim se, tvrdi, manipulira, umjesto da mu se omogući da se obrani u Haagu. To bi, tvrdi taj izvor, zasigurno bilo uspješno obavljeno u manje od godinu dana. »Da ode u Haag i odgovori na pitanja, Gotovina bi za manje od godinu dana bio na slobodi«, tvrdi naš sugovornik.

Tijekom posljednjih više od dvije godine, otkada je objavljena haška optužnica protiv Gotovine a on nestao iz javnosti, novine su objavile mnoštvo nagađanja o njegovu navodnom boravištu, i jedva da ima kontinenta za koji nisu nagađale da se ondje smjestio.

Podsjetimo pritom da je nedavno u novinama potvrđena informacija našega lista iz ljeta 2001. kako je general Gotovina u kolovozu te godine boravio na jahti u vodama zadarskog arhipelaga. Nakon što te – najvjerojatnije točne – informacije nisu potvrđene, u mnogo navrata iz redovito anonimnih izvora stizale su najrazličitije špekulacije o boravištu optuženoga generala. Svaka od njih, međutim, ostala je na razini neprovjerivih medijskih nagađanja, ali i razlog više da Haški sud ne vjeruje Vladinim tvrdnjama da ne može locirati i pronaći Antu Gotovinu.

Boris PAVELIĆ