Vjesnik: 13. 10. 2003.

Američki zaokret

VLADO RAJIĆ

Je li američki državni tajnik Colin Powell pogriješio kad je s liste prioriteta za uhićenje isključio Antu Gotovinu, a naveo samo Karadžića i Mladića. Je li poruka američkog State Departmenta o Hrvatskoj kao zemlji koja ne surađuje sa Haaškim sudom neko »staro pismo«?

Još jučer, Zagrebom je odzvanjala rečenica veleposlanika Pierrea Richarda Prospera u kojoj on hrvatskim vlastima kaže »da nema nikakvog razloga da im američka administracija vjeruje«.

Što se promijenilo?

Je li se, inače, hvaljeni govor hrvatskog veleposlanika u UN-a Vladimira Drobnjaka toliko dojmio Amerikanaca? Je li možda riječ o taktičkom povlačenju s obzirom na to da je posljednjih dana bilo u odnosu Washingtona i službenog Zagreba dosta pretjerivanja.

Tome valja dodati i jasnu i glasnu izjavu predsjednika Mesića da, prema njegovim saznanjima, Gotovina nije u Hrvatskoj. Nešto slično ustvrdio je i premijer Račan. Je li preciznost tih političkih izjava natjerala Amerikance da shvate da odgovornost za hvatanje Gotovine ne može biti samo na hrvatskoj niti se od te odgovornosti mogu amnestirati i zemlje krupne svjetske politike. Naravno da je tu riječ samo o procjenama pojedinačnih izjava, ma koliko visoko bilo mjesto s kojeg su one izrečene. Nakon Vijeća sigurnosti, Carla del Ponte će u ponedjeljak govoriti i na Vijeću ministara Europske unije. Što će reći između dosad uočenih dviju krajnosti: realne i optužujuće za Hrvatsku? Hoće li u Luxembourgu dati naglasak činjenici da se u Hrvatskoj suradnja shvaća kao ozbiljan zadatak u odnosu prema Haaškom sudu, ili će aktualnoj vlasti biti predbačeni repovi iz prošlih vremena. Uključivo sa svim mijenama same Carle del Ponte.

Činjenica da se London prema Hrvatskoj i izvješću Carle del Ponte u sjedištu UN-a očitovao već drugi dan, mogla bi značiti da se i Velika Britanija polako priklanja realnosti hrvatske politike u odnosu Zagreb - Haag. Ako je ta procjena točna, onda bi i Nizozemska mogla slijediti svoga otočnog partnera, čime bi bio otvoren put prema potpunoj ratifikaciji hrvatskoga integracijskoga sporazuma.