Slobodna Dalmacija: 14. 10. 2003.

HOĆE LI NAJJAČE OPORBENE STRANKE, AKO OSVOJE VLAST, DRUKČIJE POZICIONIRATI RH PREMA TRIBUNALU

HDZ hoće suradnju s Haagom, ali neće!

ZAGREB - Suradnja s Međunarodnim sudom u Haagu jedno je od najbitnijih pitanja Hrvatske u vanjskoj, ali, po mnogo čemu, i u unutarnjoj politici. Budući da su izbori blizu, bilo je zanimljivo upitati najjače stranke oporbe - HDZ, HSLS, DC i HSP - da se jasno odrede o tom pitanju u ovo predizborno vrijeme.

Red je da najprije predočimo stav HDZ-a, kao najjače oporbene stranke, o tom pitanju, a što je najbolje predstaviti prepričavanjem razgovora koji smo vodilio s Ratkom Mačekom, glasnogovornikom i predsjednikom izbornog stožera HDZ-a.

Gospodine Maček, možete li reći kakav će biti stav HDZ-a prema "slučaju Gotovina" ako HDZ osvoji vlast nakon izbora?

- HDZ će u potpunosti surađivati s Haaškim sudom.

Znači li to da će HDZ izručiti generala Gotovinu ako sazna za njegovo prebivalište ili upozoriti Haag na to prebivalište ako je u inozemstvu?

- General Ante Gotovina je heroj, a ne ratni zločinac. Za HDZ je neprihvatljiv dio optužnice protiv generala Gotovine u kojem se govori o planiranom etničkom čišćenju i protjerivanju Srba i prekomjernom granatiranju Knina.

Niste odgovorili na pitanje bi li HDZ izručio generala Gotovinu Haagu kada bi znao gdje je?

- Odgovorio sam na to pitanje, to proizlazi iz mog prethodnog odgovora.

Iz Vašeg prethodnog odgovora proizlazi to da se ne slažete s dijelovima optužnice, ali ne i to što ćete napraviti u slučaju da imate informacije o prebivalištu generala Gotovine. Dakle, što ćete napraviti?

- Mi nemamo sve informacije koje ima Vlada.

Aktualna Vlada bi prema tim infromacijama izručila Gotovinu, ali ne zna gdje je. Što bi HDZ napravio?

- Ali HDZ nije na vlasti, ne možemo unaprijed govoriti što bismo napravili?

A kako možete unaprijed reći da ćete unaprijediti gospodarstvo i smanjiti nezaposlenost? Ovdje je riječ o bitnom pitanju iz vanjske politike o kojem ozbiljne stranke moraju imati svoj decidirani stav.

- Pa, rekao sam stav HDZ-a.

Niste odgovorili na pitanje hoćete li izručiti generala Gotovinu ako...

- HDZ ne pristaje na ovakvu optužnicu, možemo pristati samo na to da se Gotovinu najprije ispita u statusu osumnjičenika.

To znači, koliko razumijem Vaš odgovor, da pod sadašnjim uvjetima HDZ ne bi izručio Gotovinu.

- HDZ će u potpunosti surađivati s Haaškim sudom.

Što sad, hoćete li izručiti ili nećete Gotovinu ako dobijete informacije o tome gdje je?

- To možete zaključiti iz onog što sam vam rekao.

Mogu mnogo toga zaključiti iz onoga što ste mi rekli, ali od Vas tražim da mi to jasno kažete, a ne da izvlačim zaključke iz Vaših dvosmislenih odgovora?

- Sve što mogu reći je da će HDZ u potpunosti surađivati s Haaškim sudom, ali da neće dozvoliti političke optužnice.

A hoće li HDZ pristupiti izmjeni Zakona o suradnji s Haagom ako osvoji vlast?

- To će odlučiti parlamentarna većina.

A kakav je stav HDZ-a prema izmjenama tog zakona koje je u saborsku proceduru uputio Hrvatski blok?

- O svemu će odlučivati parlamentarna većina.

Kako će HDZ postupiti u slučaju novih optužnica iz Haaga?

- HDZ će u potpunosti surađivati s Haagom, ali neće dopustiti političke optužnice.

I to je bio kraj razgovora s vrlo ljubaznim glasnogovornikom HDZ-a, razgovora iz kojeg se može zaključiti kako će HDZ u potpunosti surađivati s Haagom, ali neće.

Za razliku od HDZ-a, u HSLS-u, DC-u i HSP-u imaju mnogo jasnije stavove o ovom pitanju. Joško Kontić, zastupnik HSLS-a u Hrvatskom saboru i potpredsjednik stranke, izjavu je doduše započeo rečenicom kako Hrvatska treba nastaviti suradnju s Haagom. No druga Kontićeva rečenica, koja predstavlja i stav stranke, glasi: "Hrvatska ne smije izručivati svoje građane na temelju povijesno-pravno falsificiranih optužnica kojima se dovodi u pitanje smisao Domovinskog rata i kojima se oslobodilačke akcije HV-a interpretiraju kao smišljeno etničko čišćenje."

Ipak, navodi Kontić, taj stav HSLS-a stoji pod sadašnjim uvjetima, odnosno dok vrijedi aktualni Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom. Ako HSLS dođe na vlast, inicirat će izmjenu postojećeg Ustavnog zakona "tako da donošenje odluke o izručenjima građana bude isključivo u nadležnosti pravosudnih tijela, bez ikakva utjecaja politike. Prema Kontiću, suština izmjene zakona bi bila u tome što bi Sud imao pravo ocijeniti "osnovanost optužnice" i imao bi je mogućnost odbaciti u potpunosti ili djelomično.

Jednak stav kao i HSLS imaju i u Demokratskom centru. Mate Granić nam je kazao da bi se takvom promjenom Ustavnog zakona o suradnji s Haagom odgovornost s politike prebacila na sudstvo i da bi tada sve bilo mnogo "čistije i transparentnije". Anto Đapić, predsjednik Hrvatske stranke prava, nam je, pak, rekao kako bi njegova stranka za svaku "problematičnu optužnicu" raspisala referendum pa neka narod odluči.

Iz odgovora tih stranaka o "haaškom pitanju" vidljivo je kako HDZ kroz istup svoga glasnogovornika Ratka Mačeka izbjegava odgovor na konkretna pitanja. HDZ na taj način nastoji ne izgubiti potporu desnih birača, a isto tako, ne želi izgubiti potporu međunarodne zajednice i ugroziti novi europski imidž HDZ-a. Ne bi bilo čudo da mu se to kalkuriranje obije o glavu s obje strane - međunarodne i domaće.

HSLS i DC u biti bi haaški problem riješili prebacivanjem odgovornosti na sudstvo sukladno prijedlogu koji su izradili odvjetnici generala Gotovine, a u saborsku proceduru uputio Hrvatski blok. Pa da vidimo te suce u Hrvatskoj koji bi kao "osnovanu sumnju" ocijenili dio optužnice koji govori o etničkom čišćenju i progonu. HSP bi, pak, odgovornost s politike i sudaca prebacio na narod, pa neka se na referendumu odlučuje o svakoj pojedinoj problematičnoj optužnici.

Problem suradnje s Haagom, očito, bit će mnogo teži na međunarodnom planu za Hrvatsku ako ove četiri stranke osvoje vlast nego što je to za vladanja aktualne koalicije.

Frenki LAUŠIĆ