Vjesnik: 14. 10. 2003.

Haag ne vjeruje hrvatskoj policiji

ZAGREB, 13. listopada - Odbjegli general Ante Gotovina boravi na području srednje Dalmacije; posjetio ga je liječnik koji je preporučio lakšu operaciju radi otklanjanja upale u predjelu glave. Operacijski zahvat trebao bi biti obavljen u Francuskoj. Tako glasi najnovija informacija o boravištu i zbivanjima s odbjeglim generalom.

Nasuprot tvrdnji predsjednika Mesića da pouzdano zna da Gotovina nije u Hrvatskoj, spomenute informacije umnogome su utemeljene, uvjerava nas izvor blizak Haškom tužiteljstvu.

»Iako su na sastanku s Carlom del Ponte hrvatski dužnosnici pokušali diskreditirati neke osobe koje su navodno bile izvori informacija o Gotovininu boravku u Hrvatskoj, haška tužiteljica i dalje vjeruje da je glavno generalovo boravište Hrvatska«, otkriva Vjesnikov izvor blizak Tužiteljstvu.

Prema njegovim riječima, Haško tužiteljstvo raspolagalo je informacijom da je jedan visoki policijski dužnosnik još u lipnju 2001., odmah nakon »nestanka« haaškog optuženika, posjetio njegova brata Boru Gotovinu u Pakoštanima. O čemu su taj visoki policijski dužnosnik i Gotovinin brat razgovarali teško je reći jer je razgovor vođen u četiri oka. No, Haaško je tužiteljstvo ozbiljno suzdržano kad je riječ o tomu razgovoru i o Vladinim uvjeravanjima da je policija stvarno angažirana u hvatanju umirovljena generala.

»Kada je do Tužiteljstva stigla informacija da je jedno od Gotovininih prebivališta otočić Visovac na Krki, ponad Šibenika, iz MUP-a RH stigla su uvjeravanja da djelatnici kriminalističke policije PU šibensko-kninske danonoćno dalekozorima motre zbivanja na tom otoku. Predstavnici hrvatske vlasti stalno žele ostaviti dojam da za razliku od tajnih službi, koje su navodno podložne raznim manipulacijama, policija radi svoj posao kako treba. Ako je tako, kako je onda moguće da su se u javnosti našle podrobne informacije o tome koga sve u Zadru policija prisluškuje pod sumnjom da je u kontaktu s Gotovinom? Zbog objave tih informacija nitko u policiji nije odgovarao, pa u Tužiteljstvu s razlogom pretpostavljaju da su one puštene u javnost da bi se s jedne strane pokazalo da policija nešto poduzima na hvatanju Gotovine, a s druge strane da bi se taj pokušaj u začetku »minirao«, objašnjava Vjesnikov izvor.

Zagrebački krugovi bliski Haagu ocjenjuju naivnim pokušaje da se odgovornost za navodnu zbrku s informacijama o Gotovininu boravku u Hrvatskoj prebaci na neke »obavještajce koji za novac prodaju dezinformacije Haagu«.

Naš izvor tvrdi da Haško tužiteljstvo ni od koga ne kupuje informacije. Informacije mogu plaćati strane obavještajne službe, ali ni one ne bi davale nekome novac za pogrešne informacije.

»To su jako naivne konstrukcije koje se šire iz visokih krugova hrvatske vlasti, a gotovo podsjećaju na kampanju koja je svojedobno vođena protiv sadašnjeg predsjednika Mesića kad je dao iskaz haaškim istražiteljima. Svi hrvatski građani imaju pravo i obvezu surađivati s Haagom, a ako u hrvatskoj vlasti ocjenjuju da neki ljudi protivno hrvatskim zakonima surađuju sa stranim obavještajnim službama, neka protiv njih podignu javne optužnice zbog špijunaže«, upozorava zagrebački izvor blizak Haagu.

Željko Peratović