Vjesnik: 15. 10. 2003.

Haag steže obruč oko Jadranka Prlića

Helidrom u mostarskoj općini Rodoč bio je glavni zatočenički centar na tom području kamo su dovođeni civili i ratni zarobljenici uhićeni pod zapovjedništvom Naletilića i Martinovića / Za Jadranka Prlića se tvrdi u sarajevskom tisku da je odgovoran za otvaranje logora na Helidromu, u Dretelju i u Gabeli

SARAJEVO, 14. listopada (Od Vjesnikova dopisnika) - Protiv trojice bivših čuvara logora Helidrom u blizini Mostara Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije pokrenulo je istragu, a tereti ih se za zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima. Kako su za sarajevski tisak potvrdili neimenovani izvori u Tužiteljstvu, istraga je pokrenuta nakon što je za to dobivena suglasnost Međunarodnoga tribunala za ratne zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije (ICTY).

Zasad je, nakon haaške suglasnosti, pokrenuta istraga protiv bivših čuvara u logoru Ante Buhovca, Miroslava Marijanovića i Marija Maličevića zvanog Baja, a izvori tvrde kako je riječ tek o prvim istragama, odnosno da bi predmet mogao biti proširen pokretanjem istrage i protiv drugih članova uprave i osoblja Helidroma.

Za vrijeme hrvatsko-bošnjačkih sukoba 1993. godine, u Helidromu su bili zatočeni hercegovački Bošnjaci, zarobljeni pripadnici Armije BiH, ali, kako se tvrdi, i civili. Podsjetimo, jedna od točaka optužnice koju je Tužiteljstvo ICTY-ja podiglo protiv bivših zapovjednika širokobriješke Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele odnosi se upravo na zbivanja u ovom logoru.

Tvrdi se da je Helidrom u mostarskoj općini Rodoč bio glavni zatočenički centar na tom području, te da su civili (bosanski Muslimani) i ratni zarobljenici uhićeni pod zapovjedništvom Naletilića i Martinovića bili zatočeni upravo na tom mjestu. Tu su ih pripadnici Kažnjeničke bojne maltretirali i mučili, a redovno su odvodili zatočenika na crte bojišnice i tamo ih prisiljavali da rade i koristili ih kao živi štit.

Uz Dretelj kod Čapljine, Helidrom se smatra najgorim zatvorom koji je tijekom rata otvoren na području pod nadzorom HVO-a, a zanimljivo je da sa spomenutim pokretanjem istrage u Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije vremenski koincidira i ponavljanje tvrdnji u sarajevskom tisku o tome kako je haaško tužiteljstvo već pripremilo optužnicu protiv bivšeg predsjednika Vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosna Jadranka Prlića. Njega se, navodno, tereti upravo za otvaranje logora na Helidromu, u Dretelju i u Gabeli.

Tako po tvrdnjama tjednika Dani haško tužiteljstvo već nekoliko tjedana vodi intenzivne razgovore s Jadrankom Prlićem, bivšim ministrom vanjskih poslova BiH o uvjetima njegove predaje Tribunalu u Haagu. »Optužnica protiv Prlića već je podignuta, iako zapečaćena, i samo je pitanje vremena koje se mjeri danima i tjednima kad će se Prlić dragovoljno predati. Jadranko Prlić je svoj uspon u strukturama Herceg-Bosne započeo polovinom kolovoza 1992. kad je imenovan za predsjednika Hrvatskog vijeća obrane, točnije za predsjednika vlade te paratvorevine, na čijem je čelu bio Mate Boban. U vrijeme kada je Prlić postao predsjednik vlade s vrlo širokim ovlastima u provođenju obrambene politike, na teritoriju koji je proglašen Herceg-Bosnom živjelo je 48,42 posto Hrvata, dok su veći dio činili Bošnjaci i Srbi. Kad je rat okončan, na tom teritoriju više nije bilo niti jednih niti drugih. Jedan od prvih poteza Predsjedništva BiH, kasnije Vlade HRHB-a, za vrijeme Prlićevog mandata bilo je osnivanje zatvora i logora, od kojih su najpoznatiji, ali ne i najgori, Dretelj, Helidrom i Gabela«, pišu Dani.

Sam Prlić demantirao je, međutim, tvrdnje o navodnoj optužnici. U izjavi za jedan hrvatski dnevnik, Prlić je kazao da stvari polako, ali sigurno, dolaze na svoje mjesto, te da se istina utvrđuje na sudu, a ne u novinama: »Sasvim je očigledno da su jake one snage koje žele ostvariti svoje ciljeve u miru, kad i već nisu mogle ostvariti u ratu«, rekao je Prlić.

On je do sada uglavnom izbjegavao odgovarati na novinarska pitanja o eventualnoj optužnici protiv njega za ratne zločine, a u javnosti nastoji izgraditi sliku o sebi kao proeuropski orijentiranom političaru. Neki misle da je zaokret u njegovim političkim stavovima i svojedobni razlaz s HDZ-om BiH i osnivanje vlastite stranke bio motiviran upravo nekom vrstom »ucjene« međunarodne zajednice i »trgovinom optužnicom«. No, takve tvrdnje, naravno, nikad nisu službeno potvrđene.

Alenko Zornija