Novi list: 15. 10. 2003.

NAJPOZNATIJI HRVATSKI HAŠKI OPTUŽENIK I DALJE JE U SREDNJOJ DALMACIJI

Ante Gotovina se kreće zaleđem Šibenika i Zadra

Sudeći po posljednjim informacijama, ponavlja se situacija iz ljeta 2001., kada je Gotovina boravio u srednjoj Dalmaciji

ZAGREB – General Gotovina trenutno se kreće zaleđem Šibenika i Zadra, a kada je na brodu, plovi između Zadra, Šibenika i Splita, posljednje su informacije koje je naš list jučer rano poslije podne dobio od višega državnog dužnosnika čiji su podaci u ponedjeljak odjeknuli čak u Luxembourgu, gdje je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte potvrdila kako se poklapaju s njezinim infomacijama o tome gdje je trenutno optuženi general.

Čini se, dakle, kako se upravo ponavlja situacija iz ljeta 2001., kada je Gotovina dobar dio vremena provodio u hrvatskim teritorijalnim vodama zadarskog arhipelaga te plovio na srednjedalmatinskom potezu Zadar-Split-Šibenik. Kada bi se iskrcao, najčešće bi boravio u mjestima oko Zadra, gdje uživa nepodijeljenu podršku stanovništva, te u zaleđu Šibenika i Zadra, s vjerojatnim povremenim prelascima u BiH. Sudeći prema informacijama haškoga tužiteljstva, ali i izvora našega lista, bliskog krugovima koji čuvaju Antu Gotovinu, sada je optuženi general opet u Hrvatskoj, i kreće se morem i kopnom srednje Dalmacije.

Ljutiti Ivica Račan

Predsjednik Vlade Ivica Račan, međutim, u ponedjeljak navečer ljutito je demantirao te tvrdnje. »Nemamo nijedan podatak ni indiciju da je Gotovina u Hrvatskoj, a Vlada jamči da će svaku vjerodostojnu informaciju provjeriti i, ako je moguće, riješiti taj slučaj«, izjavio je premijer u Slavonskom Brodu, gdje je na zahtjev novinara komentirao luksemburšku izjavu Carle del Ponte te tvrdnju našega lista da je Ante Gotovina u srednjoj Dalmaciji.

Ostalo je, međutim, nejasno kako je Račan mogao znati da je ta informacija netočna. Carla del Ponte, naime, ustvrdila je kako je Gotovina na brodu u hrvatskim teritorijalnim vodama. Račan ju je demantirao samo nekoliko sati kasnije, što nije dovoljno vremena da hrvatska policija provjeri te tvrdnje.

Iz policije, naime, doznali smo kako nije tako lako provjeriti informaciju da se netko krije na nekom brodu na moru. Sad kad je prošla turistička sezona, pa je na pučini manje brodova, istina, to jest lakše, ali je svejedno malo vjerojatno da bi policija u samo nekoliko sati stigla provjeriti sve jahte koje su u tom trenutku plovile vodama srednje Dalmacije, pa sa sigurnošću obavijestiti premijera da Gotovina ne plovi Jadranom.

Pukanić: To je podvala

Naš list objavio je u ponedjeljak kako je generala Gotovinu posjetio liječnik specijalist te pregledom utvrdio da mu treba manja rutinska operacija u predjelu glave, koju bi možda mogao obaviti u Francuskoj, jer se onamo sprema s francuskom putovnicom koju su mu kupili prijatelji. Riječ je, doznajemo, o putovnici na tuđe ime s kojom bi general trebao pokušati neopaženo prijeći granicu.

Zanimljivo je također kako je Gotovina odbio kontaktirati s hrvatskom policijom, što mu je ponuđeno tijekom nedavnoga obavijesnog razgovora s direktorom 'Nacionala' Ivom Pukanićem, koji očito jest ili je bio povezan s odbjeglim generalom. Predstavnici policije, naime, tijekom obavijesnog razgovora ponudili su Pukaniću da bude veza za kontakt policije i Gotovine. To nam je Pukanić jučer potvrdio, objasnivši da je policajcima rekao kako se general spreman osobno pojaviti, ali pod uvjetima koje je objasnio u poznatom intervjuu 'Nacionalu' – da mu se, dakle, omogući razgovor s istražiteljima u Zagrebu. Pritom je Pukanić ponovio kako Gotovina nije u Hrvatskoj te da su sve suprotne informacije najobičnija podvala.

Novinar u Ravnateljstvu policije

Potaknuti najnovijim informacijama o Gotovininu boravištu, hrvatska policija i tužiteljstvo Haškog suda jučer su nastavili poznata međusobna optuživanja da jedni drugima daju jalove i neupotrebljive informacije. U policiji tvrde kako im tužiteljstvo još nijednom nije dostavilo upotrebljive informacije o tome gdje bi se mogao skrivati odbjegli general, dok u tužiteljstvu to opovrgavaju tvrdeći kako policija može novinarima tvrditi što hoće, jer oni ne mogu provjeriti njihove tvrdnje. Tužiteljstvo, naime, tvrdi kako jest točno da ima vjerodostojnijih i manje vjerodostojnih informacija, ali da je posve netočno kako su sve one neupotrebljive.

Informacija objavljena u našemu listu u ponedjeljak zainteresirala je i policiju, pa je s potpisanim novinarom u Ravnateljstvu policije jučer obavljen kratki informativni razgovor. Načelnik Odjela općeg kriminaliteta Uprave kriminalističke policije Gojko Marković ljubazno je desetak minuta razgovarao s novinarom, objasnivši kako policija mora provjeriti svaku informaciju koja bi je mogla dovesti do čovjeka za kojim je raspisana tjeralica. Načelnik je pokušao doznati tko je izvor objavljene informacije, ali kada se novinar pozvao na članak 12. Zakona o javnom informiranju, koji propisuje da novinari ne moraju odati izvore svojih informacija, Marković je to bespogovorno poštovao.

Boris PAVELIĆ