Vjesnik: 15. 10. 2003.

Više od 50 posto birača ne zna za koga bi glasovalo

ZAGREB, 14. listopada - Prema istraživanju koje je na uzorku od tisuću ljudi potkraj rujna provela tvrtka GfK - Centar za istraživanje tržišta, više od 50 posto hrvatskih birača još ne zna za koga bio glasovalo na idućim parlamentarnim izborima.

Na upit znaju li za koju bi stranku glasovali da su sutra parlamentarni izbori, 30 posto ispitanika kazalo je da zna, 32 posto još je neodlučnom, 22 posto da ne zna ili ne želi odgovoriti, a 16 posto da uopće ne misle izići na izbore, stoji u rezultatima istraživanja, nazvana »mali politički barometar«.

Najviše je neodlučnih birača, po istraživanju, u sjevernoj Hrvatskoj i velikim gradovima, te među biračima između 30 i 39 godina.

Prema istraživanju, izborni prag sigurno prelazi pet stranaka: HDZ, SDP, HSS, HNS, HSP i HSLS.

Većina ispitanika u zadnje vrijeme nije promijenila mišljenje o političkim strankama. No, među onima koji su odgovorili da se njihovo mišljenje o strankama promijenilo, dvostruko je više onih čije se mišljenje promijenilo na lošije. Tako najlošiji image ima HSLS, a slijede SDP, HDZ, DC, HNS, HSS i HSP.

Ocjenjujući Vladin rad, ispitanici su izrazili zadovoljstvo cestogradnjom, turizmom, pripremama za ulazak u EU, povratkom izbjeglica, odnosom sa Sudom u Haagu, reformom vojnog sustava i zaštitom ljudskih prava. Pet najlošije ocijenjenih poslova su smanjenje vanjskog duga, suzbijanje korupcije i kriminala, stvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje standarda, te revizija privatizacije.

Istraživanje je provedeno osobnim intervjuom u kućanstvu. (Hina)