Vjesnik: 15. 10. 2003.

Gotovina ljetovao na otoku Kapriju kod Šibenika

Na jahti usidrenoj kod otoka Kaprija s generalom Gotovinom bili su njegova supruga Dunja Zloić i kum Željko Dilber / Nagađa se o trima mogućim vlasnicima jahte na kojoj je boravio Gotovina: Petar Kazija, Ivica Orešković i Hrvoje Petrač

ZAGREB, 14. listopada - »Odbjegli general Ante Gotovina jedno je vrijeme ljetovao sa suprugom Dunjom i kumom Željkom Dilberom na otočiću Kapriju, između Žirja i Kornata u šibenskom arhipelagu, na jahti koju spominje glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte«, otkrio je Vjesniku zagrebački izvor blizak Haaškom tužiteljstvu. Isti izvor nije želio precizirati u čijem je vlasništvu spomenuta jahta.

Ostali izvori nagađaju da je riječ o jahti na kojoj je Gotovina u svibnju 2001. krstario sa zadarskim umjetnikom i MORH-ovim djelatnikom Petrom Kazijom, ili da je jahta u vlasništvu Ivice Oreškovića, umirovljena vojnog obavještajca i brata prvoosuđenog za ratni zločin u Gospiću Tihomira Oreškovića, ali i da je moguće da je plovilo u vlasništvu poznatog zagrebačkog tajkuna Hrvoja Petrača, bliskog Uredu predsjednika i Gotovininu kumu Željku Dilberu.

Pretpostavke da je Gotovina krstario na jahti Ivice Oreškovića temelje se na činjenici da se plovilo umirovljena vojnog obavještajca ovoga ljeta nekoliko puta usidrilo uz jedan mol u kornatskom arhipelagu, a Kaprije, gdje je odbjegli general pouzdano viđen, jako su blizu spomenutom sidrištu.

Nagađanje da je plovilo u vlasništvu Petra Kazije iz Pakoštana temelji se na tekstu koji je ovog ljeta objavljen u Globusu, nakon što je Nacional objavio intervju s Gotovinom.

Međutim, neki izvori odbijaju utemeljenost takvih nagađanja navodeći da se time htjelo skrenuti sumnju s pravog vlasnika jahte.

Jahta na kojoj je ovog ljeta Gotovina krstario navodno je u vlasništvu je zagrebačkog tajkuna Hrvoja Petrača.

Početkom mjeseca sarajevski tjednik Dani objavio je informaciju da je intervju s odbjeglim generalom obavljen u Zagrebu u Bosanskoj ulici u Petračevoj vili.

Dani su opisujući organizaciju intervjua u Petračevoj vili naveli da je u cijeli projekt bio uključen Ured predsjednika, odnosno predsjednikov specijalni savjetnik za nacionalnu sigurnost Željko Bagić, ali i poznati odvjetnik Čedo Prodanović.

Prodanović je u zadnjem broju Feral Tribunea opovrgnuo informacije iz Dana da je osobno kontaktirao s Gotovinom i da je sudjelovao u organizaciji spomenutog intervju.

U istom broju Ferala objavljeno je da se glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte prilikom zadnjeg posjeta Zagrebu u razgovoru s predsjednikom Mesićem dosta raspitivala o njegovim vezama s poduzetnikom Petračem.

Činjenica je da su predsjednik Mesić i Carla del Ponte za prijašnjih susreta obvezno zajedno javno istupili, a da ovaj put to nije bio slučaj, što prema našim izvorima samo potvrđuje spekulacije da zadnji razgovor predsjedniku nije bio nimalo ugodan.

Iz izjave Carle del Ponte u Luksemburgu o tome da je Gotovina ljetovao na jahti u Jadranu, ali i da premijer Račan ne laže kad kaže da ne zna gdje je Gotovina, jasno se da iščitati tužiteljičin kritički stav prema Uredu predsjednika Mesića.

Međutim, izvor koji nam je otkrio da je Gotovina ljetos bio u društvu supruge i kuma Željka Dilbera na Kapriju, kritičan je prema hrvatskoj policiji.

»Dok je Gotovina bio na Kapriju, čelnici šibenske policije i Protuobavještajne agencije nekoliko su puta viđeni na ručkovima na Kornatima. Ne vjerujem da oni nisu znali da je general kojeg traži haaški sud na samo nekoliko milja udaljen od njih«, ustvrdio je naš zagrebački izvor blizak Haaškom tužiteljstvu.

Da bi ironija bila veća, prošle je godine supruga odbjegloga generala Dunja Zloić-Gotovina izjavila da je provela ljeto krstareći na jahti s mužem.

Željko Peratović