Slobodna Dalmacija: 16. 10. 2003.

U MINULA DVA TJEDNA HRVATSKI MEDIJSKI PROSTOR ZAGUŠEN JE "POVJERLJIVIM INFORMACIJAMA" O SKROVIŠTU ANTE GOTOVINE

Sva generalova ukazanja

ZAGREB - Inflacija "povjerljivih", ali neprovjerljivih "informacija" o prebivalištu haaškog optuženika i bjegunca umirovljenoga generala Ante Gotovine u protekla dva tjedna je izmakla kontroli — političkoj i kriminalnoj, formalnoj i podzemnoj obavještajnoj zajednici u Hrvata.

Riječki Novi list je u utorak donio vijest prema kojoj se "general Gotovina kreće zaleđem Šibenika i Zadra, a kada je na brodu, plovi između Zadra, Šibenika i Splita". U tekstu se tvrdi da je novinar te informacije dobio od "visokog državnog dužnosnika čiji su podaci u ponedjeljak odjeknuli čak u Luksemburgu, gdje je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte potvrdila kako se poklapaju s njezinim informacijama o tome gdje je trenutačno optuženi general".

Taj "visoki državni dužnosnik čiji su podaci odjeknuli u Luksemburgu" za taj je dnevni list dva dana prije izjavio kako Gotovina jahtom krstari po srednjem Jadranu. Prema tim podacima, Gotovina je imao zdravstvenih problema, a jedan liječnik specijalist iz Zadra ili Šibenika utvrdio je da ga se treba podvrgnuti hitnoj operaciji glave kako bi se otklonila upala.

Međutim, Večernji list u utorak donosi priču iz usta tog liječnika, koji je želio ostati anoniman. Dotični je liječnik Večernjaku kazao kako je on tu "informaciju" izgovorio na jednoj privatnoj večeri na kojoj je bilo desetak ljudi, u noći sa subote na nadjelju. Liječnik tvrdi da je to rekao u opuštenoj atmosferi, navodeći da "informacija" dolazi iz krugova bivših obavještajaca i da joj on nije uopće pridavao veće značenje. Tako se, prema Večernjem listu, jedna rekla-kazala" informacija, ordinarni kavanski trač, pretvorila u vjerodostojnu informaciju koja je osvanula na naslovnici Novoga lista i koja je "odjeknula" u Luksemburgu. A isti taj "visoki državni dužnosnik" je opet zakotrljao priču o tome da se Gotovina vozi jahtom po srednjem Jadranu i šeta po Dalmatinskoj zagori.

U utorak je i Vjesnik donio vijest o tome kako je "odbjegli general Ante Gotovina jedno vrijeme ljetovao sa suprugom Dunjom i kumom Željkom Dilberom na otočiću Kapriju, između Žirja i Kornata u šibenskom arhipelagu, na jahti koju spominje glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte". Prema Vjesnikovim izvorima, mogući vlasnici jahte su Petar Kazi, MORH-ov djelatnik i zadarski umjetnik, Ivica Orešković, umirovljeni obavještajac i brat Tihomira Oreškovića, prvoosuđenog za ratni zločin u Gospiću, i kontroverzni poduzetnik Hrvoje Petrač.

Apsolutno je spektakularna vijest iz pretprošlog broja Globusa koja kaže da je Gotovina viđen u džipu s upaljenim rotacijskim svjetlima na cesti Drniš—Sinj. Ovotjedni, pak, Globus donosi informaciju iz dobro obaviještenih izvora kako general Gotovina s obitelji održava vezu preko talijanskog državljanina P. Parellija, rođenog 1939., koji živi u turističkom gradiću Misanu Adriaticu, nedaleko od Riminija.

Prije dva tjedna u "igru" se uključio i sarajevski tjednik Dani s tvrdnjom da je Nacional intervju s Gotovinom napravio u Zagrebu u Bosanskoj ulici u Petračevoj vili. To su tek posljednje u nizu informacija koje sijevaju sa svih medijskih strana. Nešto "starije" informacije govorile su da je Gotovini u bijegu pomogao Tony Cascarino, Irac koji je ratovao s Gotovinom u Hrvatskoj, ili da su mu pomogli prijatelji iz Legije stranaca. Nije za baciti ni informacija da su mu francusku putovnicu "sredile" francuske obavještajne službe, kao ni ona da je s Miloradom Lukovićem Legijom pio kavu po hercegovačkim kafićima.

Ako ćemo biti pošteni, i Slobodna je 18. prosinca 2001. objavila informaciju da se Gotovina druži s fratrima u Norwallu u Kanadi. Carla del Ponte je pak, kako tvrdi Globus, jednom prilikom navodno izjavila kako ima informacije da Gotovina jahtom plovi po Balearskom otočju.

Kako je posljednjih dana krenula lavina (dez)informacija o prebivalištu generala Gotovine, ne bi nas uopće začudilo kada bismo sutra u nekim novinama pročitali da je haaški bjegunac viđen kako paragliderom skače s Biokova, zaranja u Makarsko primorje i zatim se u avionu amfibiji uzdiže iz Velebitskog primorja, pa preko Gorskog kotara i Like nestaje u "magli i memli" medijsko-obavještajnog ludila.

Frenki LAUŠIĆ

Račan će pisati Carli del Ponte i Romanu Prodiju

ZAGREB - U Banskim dvorima procijenjeno je da bi Vlada trebala reagirati na najnoviji razvoj događaja oko suradnje s Haagom, poglavito vezano za slučaj Ante Gotovine i istupe glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte. Kako doznajemo, završava se nacrt pisma što bi ga premijer Ivica Račan trebao uputiti na više adresa. Nije bilo moguće doznati sadržaj pisma, niti datum njegova upućivanja. Dobro upućeni izvori napominju da će sadržaj pisma odraziti interes Hrvatske za uspostavljanje korektnog odnosa i za korektnu ocjenu činjenica koje su provjerljive i mjerljive. Te će se činjenice stoga vjerojatno ponoviti u pismu i na temelju njih zatražiti objektivno vrednovanje hrvatske suradnje s Haaškim sudom. Pritom je naglasak na potrebi da se ni s kim ne ratuje, pa pismo neće biti oštro intonirano, nego će se samo držati činjenica.

U Banskim dvorima nisu željeli govoriti o datumima i adresama, ali se doznaje kako je moguće da se pismo uputi već krajem ovog tjedna na adrese glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte, predsjednika Europske komisije Romana Prodija i veleposlanika EU-a. Ne očekuje se da će pismo otkloniti pritiske koje će međunarodna zajednica i dalje vršiti prema Hrvatskoj zbog suradnje s Haaškim sudom. Pismom se samo želi vratiti slučaj Gotovina u kontekst objektivne ocjene činjenica s obiju strana.

O. RAMLJAK

Kronologija skrivanja od podizanja optužnice do danas

27. 7. 2001. Hina: Gotovina više nije u Hrvatskoj?

27. 8. 2001. MUP: Gotovina je još u Hrvatskoj

9. 8. 2001. Nenad Ivanković: Gotovina nije u bijegu

18. 12. 2001. Slobodna Dalmacija: Gotovina u kanadskom Norwallu

20. 6. 2002. ICTY: Gotovina je još u Hrvatskoj i mora biti uhićen

20. 6. 2002. Hrvatske vlasti ne znaju gdje je Gotovina

26. 10. 2002. Mesić: Vjerujem da je Gotovina još u Hrvatskoj

28. 10. 2002. Mesić: Nemam neke velike dokaze za svoju tvrdnju

16. 11. 2002. Srbijanski mediji: Gotovina je na Visu

9. 12. 2002. Rekapitulacija proteklih 18 mjeseci: Gotovina "viđen" kod franjevaca u Hercegovini, u samostanu na Visu, Kijevu kod Zadra, u hotelu u Bosanskom Grahovu

10. 12. 2002. Oslobođenje: Gotovina viđen u Hercegovini

4. 4. 2002. Diplomatski izvor: Gotovina između Hrvatske i BiH

17. 5. 2002. Mesić: Vlada i ja ne znamo gdje je Gotovina

16. 6. 2003. Gotovina u vili generala Zagorca u St. Mareinu im Murztal u Austriji

12. 9. 2003. Račan: Da hrvatske službe znaju gdje je Gotovina, bio bi uhićen

16. 9. 2003. Pukanić: Gotovina pod nosom Carle del Ponte

7. 10. 2003. Gotovina u Irskoj

10. 10. 2003. Vjesnik: intervju s Gotovinom obavljen na Tuškancu

13. 10. 2003. Gotovina u Dalmaciji

13. 10. 2003. Gotovina na jahti

15. 10. 2003. Vjesnik: Gotovina ljetovao na Kapriju