Novi list: 16. 10. 2003.

HAŠKI SUD POKRENUO AKCIJU PRETRESA U POTRAZI ZA DOKUMENTIMA KOJE BANJALUČKE VLASTI USKRAĆUJU TUŽITELJSTVU

ICTY i SFOR pretražili urede obavještajne službe RS

Istražitelji ICTY-ja ušli su jučer ujutro u prostorije Obavještajno-sigurnosne službe (OBS) Republike Srpske u Banjoj Luci, te u područne urede OBS-a u Mrkonjić Gradu, Trebinju, Prijedoru, Bijeljini i Zvorniku

DEN HAAG/ZAGREB – Pretres ureda obavještajne službe Republike Srpske, koji su jučer na više lokacija u RS provodili istražitelji Haškog suda (ICTY) i pripadnici SFOR-a, ima za cilj pronalaženje dokumenata koje tamošnje vlasti već dulje vrijeme uskraćuju Tužiteljstvu, izjavila je glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann. Prema neslužbenim informacijama cilj akcije je potpora radu istražitelja Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY).

Rezultati zajedničke akcije ICTY-ja i SFOR-a, koja je u završnoj fazi, još nisu poznati, kazala je Hartmann na redovitoj konferenciji za novinare u Haagu.

»To nije bila akcija uhićenja, već pretresa više lokacija na kojima su se, prema našim informacijama, nalazili traženi dokumenti«, rekla je glasnogovornica.

Izražavajući u ime Tužiteljstva zahvalnost SFOR-u na podršci, ona je istaknula da je »dostava dokumenata, kao i uhićenje optuženika, obveza vlasti država i entiteta«.

Uz pomoć pripadnika SFOR-a i Policijske misije EU (EUPM), istražitelji ICTY-ja ušli su jučer ujutro u prostorije Obavještajno-sigurnosne službe (OBS) Republike Srpske u Banjoj Luci, te u područne urede OBS-a u Mrkonjić Gradu, Trebinju, Prijedoru, Bijeljini i Zvorniku.

Lokacije na kojima se obavlja pretres osiguravaju jake snage SFOR-a, a Banja Luku nadlijeću helikopteri SFOR-a.

Istražitelji ICTY-ja uz potporu postrojbi SFOR-ove brigade Sjeverozapad provode »nenajavljenu selektivnu inspekciju« prostorija Obavještajno-sigurnosne službe (OBS) Republike Srpske, potvrdio je glasnogovornik SFOR-a u Banjoj Luci Ron Carson. Carson je dodao da bi akcija trebala završiti najkasnije danas prijepodne.

Tijekom ovih operacija nisu zabilježeni nikakvi izgredi a prema izvješćima s terena djelatnici OBS-a istodobno obavljaju svoje redovite poslove. (Hina)