Večernji list: 16. 10. 2003.

AFERE - NAKON SLUČAJA DIJANE PLEŠTINE, U MINISTARSTVU VANJSKIH POSLOVA NA VIDJELO IZLAZE NOVE NEPRAVILNOSTI

Ni tajnica Piculina ministarstva nema uvjete za svoju funkciju

Tatjana Kralj Draganić baš je jučer dobila stalan posao u Ministarstvu vanjskih poslova nedugo nakon što je postala veleposlanica u Grčkoj

Prema Uredbi o unutarnjem ustroju službi Ministarstva vanjskih poslova, koju bi trebao slijediti i interni pravilnik te institucije, ministru vanjskih poslova pravnu podlogu za sve važne odluke priprema tajništvo Ministarstva koje je zaduženo za praćenje profesionalnog razvoja, osposobljavanje i usavršavanje državnih službenika i namještenika.

Tamo sjede ili su trebale sjediti osobe koje su morale znati da savjetnica ministra za razminiranje Dijana Pleština nema uvjete za veleposlanika pri MVP-u i koje su je mogle poštedjeti neugodnosti, a predsjednika Mesića, koji je pretpostavio da iza prijedloga MVP-a stoji provjera i koji ne mora biti upoznat s internim pravilnicima institucija, imenovanja i razrješenja s njezine funkcije.

Osoba koja je svakako trebala sugerirati ministru Piculi da Pleština nema uvjete i da ne može proći proceduru jest tajnica Ministarstva vanjskih poslova Tatjana Kralj-Draganić, koju je na to mjesto imenovala Vlada.

Više nepravilnosti

Zašto gđa Kralj-Draganić nije obavila svoj posao? Ne znamo, jer na postavljena pitanja nije dva dana našla vremena odgovoriti. Prema informacijama kojima raspolažemo, razlog možda leži u tome što i sama, uz još nekoliko tako imenovanih veleposlanika, nije udovoljavala uvjetima iz internog pravilnika. Ona je u MVP došla iz državnog pravobraniteljstva u travnju 2000. godine, nakon godinu dana postala veleposlanicom u MVP-u (dakle nema propisani staž u toj funkciji) i očito nije znala ili je zanemarila činjenicu da ni sama ne udovoljava tim uvjetima, pa nije mogla, ili htjela, ni o drugima davati odgovarajuće sugestije ministru Piculi. Sve do jučer ona je formalno bila službenica Državnog odvjetništva, staž joj je u toj instituciji mirovao, a u MVP-u je radila na ugovor i tek ju je jučer, nedugo nakon što je postala opunomoćenom i izvanrednom hrvatskom veleposlanicom u Grčkoj, netko odlučio i formalno zaposliti na neodređeno radno vrijeme u MVP-u. Tako barem govori rješenje o premještaju službenika, koje je 3. listopada potpisao njezin formalni šef Mladen Bajić i kojim je ona od 15. listopada "premještena u MVP na neodređeno vrijeme".

Tko će razriješiti ostale?

Duboko podijeljen MVP tako je dobio još jednu u nizu afera. Znalci se pitaju zašto netko nije bio dovoljno bistar da njezino zapošljavanje na neodređeno vrijeme tempira za neki drugi datum unutar njezina novog četverogodišnjeg mandata. Je li bilo baš nužno sada joj osiguravati povratak u MVP za slučaj da je nova vlast opozove tijekom mandata u Ateni? Zašto se nije mogla vratiti u Državno odvjetništvo? U kuloarima se tvrdi da je gospođa Kralj-Draganić iznimno moćna u MVP-u i da su stvari složene kako bi se njoj osigurala maksimalna zaštita. Javnosti nitko međutim ne odgovara tko je i zašto pogriješio i tko će snositi posljedice za (namjerno?) pogrešno informiranje ministra i Predsjednika te što će se dogoditi s ostalima koji su bez uvjeta imenovani na mjesta veleposlanika. Hoće li promijeniti uvjete u pravilniku? Hoće li se ministar Picula oglasiti i reći čime ga je zadužila nova ambasadorica u Grčkoj? Ili će tvrditi da nije pogriješila? Dijana Pleština sama je tražila razrješenje. Tko će ostale razriješiti?

T. Kralj Draganić

Tajnica Ministarstva vanjskih poslova, prema internetskoj stranici MVP-a, imenovana je 6. travnja 2000. godine, a diplomatsko zvanje veleposlanice dobila je 2001. godine. Potkraj rujna ove godine imenovana je i veleposlanicom u Ateni.

Tatjana Kralj Draganić pravnica je po struci, radila je na Općinskom sudu u Zagrebu, u Ljubljanskoj banci, Aquarius trgovini i kao savjetnica u državnom pravobraniteljstvu RH. S mjesta u pravobraniteljstvu prešla je u MVP, staž joj je mirovao. Rješenjem o premještaju službenika, koje je potpisao Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, ugovorni status na određeno vrijeme s jučerašnjim je datumom zamijenila radom na neodređeno vrijeme u MVP-u.

Poduži popis zataškanih afera na Zrinjevcu?

Uz afere u Ministarstvu vanjskih poslova o kojima se ovih dana govori, sumnja se u još neke s kojima javnost nije upoznata. Prema informacijama koje smo dobili, sredinom prošle godine blagajnik u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu navodno je ukrao veliku količinu novca te različite dokumente, netragom nestavši, a ta je afera zataškana. Također smo dobili informaciju da je djelatnica Odjela za informiranje (podaci poznati redakcije) smijenjena i podvrgnuta internoj istrazi jer je prije nekoliko mjeseci navodno u dnevni pregled stranog tiska za potrebe MVP-a uvrstila i vijest objavljenu u srbijanskim novinama - da je kći predsjednika Stjepana Mesića, Dunja Mesić, također zaposlenica Ministarstva, kupila neku tvornicu u Srbiji. Slijedila je navodno brutalna istraga i šikaniranje, nakon čega je premještena na drugo radno mjesto. Iz MVP-a do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore na pitanja koja smo postavili vezana uz navedene slučajeve, već nam je rečeno da ih možemo očekivati danas.

(Ro. K.)