Slobodna Dalmacija: 16. 10. 2003.

TV slike obavještajnog rata

Tomislav KLAUŠKI

Samo jedna osoba može izvući korist iz ovih političkih prepucavanja i obavještajno-medijskih podmetanja oko potrage za haaškim optuženikom: general Ante Gotovina. On je najlakše zameo trag između onih pet stotina mjesta na kojima se navodno ukazao u protekle dvije godine, neprimjetno se izgubio u hrpi obavještajnih podvala, više nitko od šume lažnih informacija ne može vidjeti ni najmanje drvce istine.

Rasprava o potrazi za generalom Gotovinom u emisiji "Forum" Hrvatske televizije u utorak navečer na najplastičniji način razotkrila je političko-medijsko-obavještajni rat koji se vodi oko odbjegloga generala. Polemika puna uvreda uključivala je šaroliku skupinu ljudi: potpredsjednika Vlade Gorana Granića, jednog od istaknutih aktera latentnog sukoba s Haagom; Ivića Pašalića čiji se rukopis prepoznaje u radu obavještajnog podzemlja; Ivu Pukanića, vlasnika Nacionala koji se od borca za pravdu iznenada pretvorio u političkog aktivista i predvodnika sukoba s Haaškim sudom; te Gordana Malića, novinara Globusa, izdanka medijske grupacije radikalno suprotstavljene Nacionalu s kojim vodi pravi rat (dez)informacijama.

U tom ratu uvredama, a ne argumentima, mogao se na najbolji način iščitati sav jad hrvatske političke i medijske scene, koja je doslovno eksplodirala u proteklih mjesec dana. Ante Gotovina u svemu tome više uopće nije bitan. Nije bitna ni Carla del Ponte, a najmanje Europska unija. Budućnost Hrvatske nepristojno je ovom prilikom i spomenuti. Jedino što je važno jest konkretna politička korist koju određene skupine unutar hrvatskog društva nastoje ostvariti preko medija, služeći se glasinama i podmetanjima, obavještajnim materijalima (originalnim ili lažnim, svejedno), uslugama tajnih službi (legalnih i podzemnih, opet svejedno). U takvom kaosu, stvorenom da se sakriju istina i haaški bjegunac, više se ne zna tko je na čijoj strani. A još se manje zna gdje se skriva Gotovina. Je li na jahti ili na Siciliji, na Markuševcu ili u Irskoj, zadarskom zaleđu ili Austriji? Skrivaju li ga talijanski mafijaši ili irski plaćenici, francuski legionari ili britanski obavještajci, pazi li ga hrvatski liječnik ili vlastiti brat? I koja je u svemu tome uloga državnih tijela? Nevjerojatno je da se u cijeli kaos savršeno uklopila i sama Carla del Ponte, koja bi trebala valjda jedina baratati vjerodostojnim podacima, ali i njezini paktovi s nekim hrvatskim medijima upereni su opet protiv onih drugih medijsko-političkih blokova. I tako unedogled.

A izgleda, zapravo, da je najveću korist u ovoj situaciji izvukao general Gotovina: čovjek sa šest razreda osnovne škole ipak je ispao najpametniji u cijeloj priči.