Vjesnik: 16. 10. 2003.

Hajka na navodne suradnike Carle del Ponte

Diplomatski izvor iz Zagreba upozorava da podaci o navodnim informatorima Carle del Ponte cure iz Ravnateljstva MUP-a / Umirovljeni časnik HV-a Drago Frančisković, kojeg se optužuje da dezinformira Haag, došao je na pogreb Milana Levara u društvu povjesničara Slavka i Ive Goldsteina

ZAGREB, 15. listopada - »Haaško je tužiteljstvo sve nezadovoljnije razvojem događaja u "slučaju Gotovina", posebno medijskom hajkom na osobe koje se optužuje da su informatori haaškog tužiteljstva«, izjavio je Vjesniku diplomatski izvor u Zagrebu.

U Haagu su zabrinuti curenjem u javnost podataka koje je ravnatelj policije Ranko Ostojić u nazočnosti premijera Ivice Račana predočio glavnoj haaškoj tužiteljici Carli del Ponte i Thomasu Osoriju, predstavniku haaških istražitelja u Zagrebu.

»Napad na hrvatske građane koje se optužuje da su suradnici Haaga, koji je objavljen u posljednjem broju tjednika Globus, podsjeća na svojedobnu hajku protiv sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića kad je dao iskaz haaškim istražiteljima ili na hajku protiv ubijenog haaškog svjedoka Milana Levara. To nije dobar put za nastavak suradnje Hrvatske i Haaga. Iste informacije predočio je Ranko Ostojić Carli del Ponte. One u hrvatsku javnost sigurno nisu stigle iz haaških izvora«, napominje Vjesnikov izvor.

U spornom se tekstu umirovljenog djelatnika MORH-a Dragu Frančiskovića iz Zagreba optužuje da je glavni nositelj dezinformacijskih aktivnosti iz Hrvatske prema haaškom tužiteljstvu.

Čak se navodi da je sudjelovao u falsificiranju tzv. SFOR-ova dokumenta kojim je svojedobno mahao Nenad Ivanković kao predsjednik udruge Honos, a u kojem je stajalo da je hrvatska vlada spremna likvidirati odbjeglog generala Antu Gotovinu.

Do Frančiskovića se u srijedu nije moglo doći, pa nismo doznali kako misli reagirati na iznesene optužbe.

U tekstu (koji prema našem diplomatskom izvoru informacije crpi iz dosjea kojim je Ranko Ostojić kod Carle del Ponte želio diskredirati njene navodne informatore) za Frančiskovića se navodi i da je brifirao novinare o slučaju »gospićke skupine«.

Prema novinskoj dokumentaciji, Frančisković je jedan od rijetkih poznanika Milana Levara koji mu se usudio doći na pogreb - u Gospić je iz Zagreba došao u društvu Ive i Slavka Goldsteina. Povjesničar Slavko Goldstein je u izjavi nakon Levarova ubojstva kazao da ga je upravo Frančisković upoznao s pokojnim Gospićaninom.

Supruga ubijenog Levara, Vesna, kaže da se Frančisković kao potpredsjednik Udruge branitelji Hrvatske zalagao kod predsjednika Mesića i na drugim instancama da se pokojnom Milanu prizna status hrvatskog branitelja. Zbog toga je Frančisković u ime svoje udruge poslao dopis i ministru branitelja Ivici Pančiću.

U nekoliko intervjua o ratnim zločinima Frančisković je isticao dvojnu liniju zapovijedanja u HV-u tokom rata. Tvrdio je da je za zločine odgovorna linija zapovijedanja koja je išla iz MORH-a, a ne iz Glavnog stožera HV-a, na čelu koje su bili pokojni ministar obrane Gojko Šušak, njegov pomoćnik za sigurnost Josip Perković i šef Vojne policije Mate Laušić.

Kako se neki dan doznalo iz svjedočenja policijskog djelatnika Stipe Novakovića u procesu protiv Ivice Rožića, Mate Laušić je i 1999. kao načelnik Vojne policije bio upoznat s pripremama Levarova ubojstva.

Levar je ubijen 2000., a Laušić je tek prije nekoliko mjeseci umirovljen s dužnosti koju je obnašao cijelog rata, ukupno više od 10 godina.

Naš diplomatski izvor podsjeća da je i Levar, prije nego je potražio pomoć Haaga, o svojim spoznajama o ratnim zločinima najprije obavještavao hrvatsku vlast. I njega su optuživali da je pripadnik obavještajnog podzemlja, da dezinformira javnost, da prodaje svoje laži svakome.

»Haaškom je tužiteljstvu poznato da je policija napravila propuste u istrazi o Levarovu ubojstvu ne saslušavši neke od ključnih svjedoka. Isto tako, međunarodnoj su zajednici poznati i propusti policijskih i pravosudnih vlasti s nekim svjedocima zločina u Sisku i zločina u splitskoj Lori.

To nije dobar put kojim se želi pokazati da Hrvatska surađuje s Haagom i da je sama sposobna procesuirati zločine koji su počinjeni u ime Hrvatske«, zaključuje naš sugovornik iz diplomatskih krugova priču o navodnom obavještajnom podzemlju koje dezinformira Haag.

Željko Peratović