Novi list: 17. 10. 2003.

ŽUPANIJSKO DRŽAVNO TUŽITELJSTVO NAJAVILO ŽALBU NA PRESUDU ZA RATNE ZLOČINE U GOSPIĆU

Tužitelji traže novo suđenje za slučaj Karlobag

Žalit ćemo se na oslobađajući dio presude, ali i na izrečene kazne osuđenima, rekao nam je županijski državni odvjetnik Drago Marincel

RIJEKA – Županijsko državno odvjetništvo iz Rijeke žali se na presudu za ratne zločine u Gospiću i traži novo suđenje za Ivicu Rožića i djelomično novo suđenje za Mirka Norca i Tihomira Oreškovića. Rožić je na riječkom suđenju oslobođen optužbi za odvođenje i likvidaciju trojice Karlobažana, a Norac i Orešković su oslobođeni da su se dogovorili i Rožiću naredili odvođenje tih civila.

Za razliku od suda koji je smatrao da nema dovoljno dokaza za te optužbe, tužitelji smatraju suprotno i od Vrhovnog suda traže da uvaži njihovu žalbu, ukine dosadašnju presudu i odredi da se za slučaj Karlobag ponovno sudi.

– Žalit ćemo se na oslobađajući dio presude, ali i na izrečene kazne osuđenima, rekao nam je jučer županijski državni odvjetnik Drago Marincel ne želeći još ulaziti u detalje njihove žalbe.

Prepričano s pravnog jezika, to znači da se traži povećanje kazni za Norca, Oreškovića i Grandića i novo suđenje za slučaj odvođenja iz Karlobaga za koje su tužitelji teretili Rožića kao izvršitelja, a Oreškovića i Norca kao nalogodavce. Norca po tvrdnjama tužitelja na suđenju, uz to odvođenje vezuje činjenica da je Rožić bio njegov vojnik. Na kontrolnom punktu u Karlobagu pri ulasku u grad zabilježen je ulazak Rožića i još trojice vojnika, a Rožić je tada imao propusnicu koju je potpisao Norac. Tužitelji smatraju da je to izravna veza. Rožić je na suđenju priznao da je poslan po te ljude, da je bio u njihovoj kući kad su odvedeni, ali je tvrdio da je nakon što su pronađeni i stavljeni u kamion, ostao u Karlobagu jer je imao drugi posao. Te su ljude po njegovoj priči odveli ostali vojnici iz patrole i ne zna što se s njima poslije dešavalo. Odlazak u kuću dovedenih Rožić je priznao nakon što su ga u istrazi već prepoznali ukućani. Na suđenju je objašnjavao kako mu je u »bazi« rečeno da ide po te ljude i da se radi o običnom saslušanju nakon kojeg će biti vraćeni kući. Tvrdio je da mu ni Norac ni Orešković nisu izdali naredbu da ide po te ljude.

Ovakav zahtjev tužiteljstva nije neočekivan, stranke u postupku u žalbama uvijek traže maksimu. Kao što tužitelji traže novi dio suđenja i oštrije kazne, tako branitelji najavljuju žalbe u kojim će tražiti oslobađajuće presude. Suci Vrhovnog suda morat će odvagnuti sve te zahtjeve i donijeti konačnu odluku.

I. MIKULIČIĆ