Slobodna Dalmacija: 17. 10. 2003.

ČELNICI EU-a RASPRAVLJAJU O EUROPSKOM TEMELJNOM DOKUMENTU

Jedan Ustav - primjedbi puno

Iz Bruxellesa: Ines SABALIĆ

Europski ustav na prvome mjestu, ali i imigracijska politika i oporavak europske ekonomije, tri su glavne točke kojima će se na svom današnjem sastanku baviti europski šefovi država i vlada. Što se tiče Ustava, zbog čega su se i okupili na svojem drugom od tri predviđena zasjedanja o ovoj temi, lideri EU-a nastoje riješiti problem koji je nastao zbog neslaganja europskih "velikih" i "malih" zemalja u sudjelovanju u vlasti u novom EU-u. MiŠljenja o tome hoče li na ovom summitu doći do kompromisa podijeljena su.

Kako je poznato, ovaj se summit održava paralelno s Međuvladinom konferencijom u Rimu, gdje delegati moraju do lipnja 2004. godine završiti konačni nacrt Ustava. Međutim, Međuvladina konferencija, koja je zapravo formalizirani nastavak velikog dogovaranja o Ustavu, što se u Bruxellesu cijele prošle godine održavao pod nazivom Konvencija o budućnosti Europe, zapeli su oko sastava Europske komisije. Zemlje se ne slažu oko broja i sastava povjerenika, glasovanja kvalificiranom većinom i nekih drugih problema.Najzanimljiviji je spor oko broja i sastava povjerenika u Europskoj komisiji. Iako Komisija zastupa zajedničke, kako se to ovdje zove, komunitarne, sveeuropske interese, ipak svaka država želi progurati jednog svog povjernika. Teoretski, to odakle povjerenik dolazi nema nikave veze u Europskoj komisiji, ali, praktički, zemlje članice nikako ne žele odstupiti od tog načela. No, zadrže li ga, efikasnost Komisije dolazi u pitanje. Za sada, nacrt Ustava predviđa 15 povjernika s pravom glasa, i 10 bez prava glasa, ali "male" zemlje se s time ne slažu.

Postoje i neka kompromisna rješenja, koje su pripremili Talijani, koji žele za svog predsjedanja Unijom zabilježiti poen uspješno privedene Međuvladine konferencije, a koji bi možda mogli spriječiti blokiranje pregovora.

Tek kad završi ova točka dnevnog reda, koja je zapravo Međuvladina konferencija na vrhu, skup EU lidera pretvara se u običan summit. To znači da lideri pokušavaju naći recept za oporavak slabašne europske ekonomije, a razmotrit će i svoj strateški najveći problem, pitanje imigracije.

Berlusconi pao niz ulaštene stepenice

BRUXELLES - Šef talijanske vlade Silvio Berlusconi u srijedu navečer je pri padu niz ulaštene stepenice ozlijedio ruku, nakon izlaska iz prostorije u kojoj se održao sastanak predstavnika europskih konzervativaca u Bruxellesu, kako je to sam ispričao u četvrtak ujutro francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu.

"Stepenice su bile vrlo ulaštene i skliske. Poskliznuo sam se i pritom ozlijedio ruku", rekao je Berlusconi Chiracu nakon dolaska na jutrošnji sastanak. Prisutni su novinari konstatirali kako je zbog istog razloga probleme s ravnotežom pri silasku niza stepenice imao i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. Čelnici Europske narodne stranke u srijedu navečer tradicionalno su se sastali u dvorcu Meise u predgrađu Bruxellesa.